Atari Speedy 1050 - part 03. High speed modification motherboard.

By Administrator at mája 22, 2017 13:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


 

Dnes - úprava motherboardu aby zvládal vysokú prenosovú rýchlosť.

(Odstránenie 4 kondenzátorov.)

________________________________________________________


Takže, ešte je potrebná úprava na základnej doske - treba vyštiknúť 4 kondenzátory, pretože tieto sú zavesené na dátových vodičoch a jednoducho by jednotka s nimi nedokázala komunikovať na takej vysokej rýchlosti. Proste fungujú ako filtrácia, ale zase na druhú stranu - nedokážete potom s disketovovu jednotkou komunikovať rýchlejšie ako 19.200Bd, tu by to bolo blbé, pretože Speedy fičí na podstatne vyššej rýchlosti prenosu. Výhodou tejto úpravy je to, že ju môžete zrealizovať aj na pôvodnej jednotke, proste vďaka tejto úprave chodí absolútne bez problémov aj pôvodná jednotka Atari 1050.

 

Nás zaujíma hlavne pravý dolný roh, kde sú uvedené kondenzátory, ktoré musia ísť von. Hľadajte ich priamo pod tými 3 veľkými kondenzátormi. Doska je označená, teda je tam aj označenie kondenzátorov.

 

 

A jedná sa o tieto kondenzátory - C56,C57, C58 a C61, ktoré treba vybrať von. Pretože tie kondenzátory tam už nehodlám nikdy dať naspäť tak som ich proste štípačkami "vycvikol" -a bolo po vtákoch. Smile


Kondenzátory (a aj ostatné súčiastky na základnej doske) sú veľmi dobre označené a tak by ste sa nemali pomýliť, tu sú už všetky 4 kondenzátory z dosky vycvaknuté (vyštipnuté). Je s tým menej práce ako s ich vypájkovaním, len pozor aby ste si nevyrobili skrat ! Barbari môžu kondenzátory kývavým pohybom vylomiť, tak isto ich takto odstránite bez problémov. Jednotka musí fungovať bez najmenších problémov aj po ich odstránení, tieto kondenzátory boli od výrobcu zaradené do signálovej (rozumej datovej a riadiacej) cesty a slúžili na filtráciu. Lenže čo vyhovuje na rýchlosť = 19.200Bd tak pri rýchlosti 4 až 5x väčšej už pôsobí ohromné problémy - data nám vypadávajú. A preto tieto kondenzátory musia preč.

 

 

Bez tejto hardvérovej úpravy nerozbeháte Atari Speedy 1050 ! - je potrebné ju previesť pre všetky popisované verzie Atari Speedy 1050.


V prípade ak použijete ďalšiu disketovú jednotku musí byť tiež takto upravená, pretože inak nebude Speedy 1050 schopná vysokej prenosovej rýchlosti (je to  jasné - v neupravenej jednotke budú tie neodstránené kondenzátory brániť dosiahnuť vysokú prenosovú rýchlosť). Na druhú stranu - ktože už dnes má doma 2x Atari 1050 ... Uvedenú úpravu (vybratie uvedených kondenzátorov) ak je zapojená jednotka zo Speedy 1050 musí mať aj ďalšia jednotka v ceste,totsi treba vždy uvedomiť inak nebude vysokorýchlostný prenos spoľahlivo fungovať.


(Ja mám doma 5x Atari 1050 ..., u mňa je skôr zaujímavé to že 4 jednotky som dostal v takom stave že ani jedna nebola schopná prevádzky, všetky museli prejsť u mňa najprv opravou, ale vo výsledku - zadarilo sa). Na druhú stranu - mám tie 2 jednotky Atari XF551 a tie mi idú po celú dobu na jednotku, obidve sú už upravené na obojstrannú prevádzku a majú režim Write protect active/inactive a všetky na ne popisované fičúrky. Ale to som trochu odbočil. Poďme späť k našej téme.

 

Uvdené úpravy - Write protect switch, prepínač Slow/Fast a odtsránenie kondenzátorov sú vlastne prípravou na zabudovanie Speedy 1050 - znova zdôrazňujem, tieto úpravy sa dajú previesť dopredu aj bez Speedy, jediná vec čo zatiaľ dočasne nebude fungovať je prepínač Slow/Fast, pretože ten je viazaný už priamo na Speedy 1050 (zapojený môže byť, činnosť pôvodnej jednotky stav prepínača nijako neovplyvňuje). Zase je dobré ak si takto veci postupne pripravíme dopredu a nebudeme mať potom naraz veľa vecí na prerábku.

 

Po tejto úprave už bude nasledovať len jedna vec - vyvedenie LED ktoré indikujú hustotu založenej diskety na predný panel. Možných variant ako na to existuje viacero, to si ale osvetlíme v ďalšom dieli.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:57 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: