Atari Speedy 1050 - part 07. Speedy 1050 - ver.1. (8kB Eprom)

By Administrator at júna 19, 2017 12:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050 - ver.1

 

No density indicator, no track display, 8kB Eprom.

 

 

Dnes prichádzam z prvou verziou "plnokrvnej" Atari Speedy 1050. No - síce to nie je celkom pravda, orezal som to "na kosť", takže vo výsledku sa to vlastne náramne podobá Mini Speedy 1050 - zase raz "zapojenie chudobného ataristu". Rozdiel je v tom, že tu čip 74LS139 plní svoju funkciu na ½, druhá časť je momentálne nevyužitá. Na získanie signálu R/W sa už používa čip 74LS00 (teda jeho ½, druhá je nevyužitá). Tu už treba použiť 5 čipov, čo je o jeden viac ako u Mini Speedy. Toto zapojenie berte ako demonštračné (pretože ak následne doplníme zapojenie o ďalšie čipy tak sme vo výsledku niekde úplne inde - a tu sa to dá rozširovať čo sami uvidíte), pretože tak isto ako u Mini Speedy 1050 nepoužíva sa žiadna indikácia hustoty založenej diskety. Mini Speedy ešte v budúcnosti rozpitvám (nejaké veci sa mi už rozsvietili v hlave), hlavne aby na to bol čas. Už spomínaný čip 74LS00 sa vyskytuje vo všetkých verziách Speedy 1050 (ver.1, ver.2, ver.3, ver.4 a ver.5) ktoré tu postupne uvediem.


Ak si chcete pripomenúť ako čip 74LS139 (teda 1/2 čipu) dokáže vyrobiť signál R/W pre RAM (6264) navštívte tento link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-020Tips-tricks-Nova-uloha-pre-74LS139-New-usage-for-74LS139.aspx

 

Zapojenie používa Eprom o veľkosti 8kByte (typ 2764), čo na prevádzku Speedy bohate postačuje. Pre spomínanú veľkosť neobsahuje potom v sebe žiaden ďalší pomocný software (DOS, sektorový kopírák), tie treba nahrať priamo z diskety. Nie je to ale vec čo by nás nejako super obmedzovala.

 

Zopakujem niektoré veci:

 

- k dispozícii Single (90kByte), Medium (128kByte), Double (180kByte) hustota diskety

- prenosová rýchlosť 78.000Bd, pri kopírovaní až 96.000Bd

- za každých okolností je vždy po založení novej diskety vždy správne načítaná jej hustota

- pomocou prepínača Slow/Fast vieme 1050-ku prepnúť do pôvodného pomalého režimu

  (dôležité pre programy ktoré kontrolujú rýchlosť prenosu)

- interná cache o veľkosti 8kyte RAM, teda nastávajú situácie že disketa už stojí a pritom stále

  prebieha komunikácia medzi disketovou jednotkou a počítačom

  (na toto si treba zvyknúť, je to nezvyčajné, ale hodne, hodne rýchlo si na to zvyknete ...)

- nie je v tejto verzii žiadna indikácia založenej hustoty diskety

- nemá pripojenie na track display (jasné, ak nemáme indikáciu hustoty načo sledovať Track ...)

 

Nasleduje schéma:

Atari_1050_Speedy_8kB_version1.PNG (164,23 kb)

 

Všimnite si, že sú tam dve zbernice pre A12 - jedna pre procesor 65C02 a odtiaľ ide táto A12 na Eprom + na RAM 6264, tá druhá ide z doštičky Speedy 1050 na pôvodnú pätičku procesoru 6507, túto A12 generuje čip 74LS139. Nie sú navzájom prepojené ! Jednoducho, v schéme je to správne zakreslené, fajnšmekri toto určite zaregistrovali.

 

Ja už len dodám, nekameňujte ma za to že tu priamo v článku neuvádzam obsahy Eprom, budú !. Budú ale k dispozícii až po uverejnení všetkých 5 zapojení, takže kľud, ak začnete stavať, dočkáte sa kompletných informácií, kľudne teda už môžete začať zháňať súčiastky (a hlavne si zožeňte vlastnú disketovú jednotku Atari 1050 Smile).

Ako vždy upozorňujem, že všetky zapojenia boli robené na univerzálnej doštičke. Pri návrhu treba rozmiestniť súčiastky tak že treba počítať s x-talom 4Mhz na základnej doske ktorý je tam umiestnený "na stojato", ktorý za istých okolností môže zavadzať a teda potom treba na doske Speedy 1050 urobiť obdĺžnikovú dieru aby x-tal "trčal" von.

Len pripomínam že zo základnej dosky je potrebné odstrániť 4 kondenzátory (ktoré je spomínané v predchádzajúcich dieloch), treba vybrať pôvodný procesor 6507, tak isto vyberiete aj pôvodnú Eprom (alebo ROM), nová doštička Speedy sa zakladá na miesto pôvodného procesoru 6507.

____________________

V ďalšom pokračovaní už bude zapojenie ver.2, ktorá  má už za cenu ďalších 2 čipov možnosť indikovať hustoty Single, Medium a Double, poprípade je už možné mať k dispozícii aj audio výstup, ktorý upozorní ak by ste predčasne vytiahli disketu zo šachty (teda ak by prebiehal zápis). Zdá sa to zbytočné, ale uvedomte si, že tu máte celých 8kByte RAM cache a teda síce počítač už dávno robí niečo iné, ale na disketu sa kľudne ešte môže ukladať nejaký obsah - na toto je tu práve pripravený  ten audio výstup. Jasné, na dnešné pomery sa to zdá máličko, ale robí to divy (aj po rokoch).

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:56 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: