Atari Speedy 1050 - part 08. Speedy 1050 - ver.2. (8kB Eprom)

By Administrator at júna 21, 2017 12:00
Filed Under: Atari

 

Atari SPEEDY 1050 - ver.2

 

Density indicator, no track display, 8kB Eprom, audio out.

 

 

A je tu druhá verzia Atari Speedy 1050. Tu v tomto zapojení už treba použiť 7 čipov, ale zato máme už k dispozícii indikáciu pomocou LED, čiže vidíme hustotu založenej diskety - ten údaj je občas pri niektorých veciach na nezaplatenie. Za tie 2 čipy navyše to rozhodne stojí ! Táto druhá verzia tak isto používa Eprom o veľkosti 8kByte (typ 2764), čo na prevádzku Speedy bohate postačuje. Pre spomínanú veľkosť neobsahuje potom v sebe žiaden ďalší pomocný software (DOS, sektorový kopírák), tie treba nahrať priamo z diskety. Nie je to ale vec čo by nás nejako super obmedzovala.

 

Zopakujem niektoré veci ktoré charakterizujú túto druhú verziu:

 

- k dispozícii Single (90kByte), Medium (128kByte), Double (180kByte) hustota diskety

- prenosová rýchlosť 78.000Bd, pri kopírovaní až 96.000Bd

- za každých okolností je vždy po založení novej diskety vždy správne načítaná jej hustota

- pomocou prepínača Slow/Fast vieme 1050-ku prepnúť do pôvodného pomalého režimu

  (dôležité pre programy ktoré kontrolujú rýchlosť prenosu)

 

- interná cache o veľkosti 8kyte RAM, teda nastávajú situácie že disketa už stojí a pritom stále

  prebieha komunikácia medzi disketovou jednotkou a počítačom

  (na toto si treba zvyknúť, je to nezvyčajné, ale hodne, hodne rýchlo si na to zvyknete ...)

- je tu už indikácia založenej hustoty diskety

- má už možné pripojenie na track display (bude tak isto popis aj zo schémou)

- pribudol audio výstup (tu nie je jeho výstup použitý, ale tak isto ho popíšem)

 

Verzia 2, 3, 4 a 5 - k nim sa dá pripojiť bez najmenších problémov displejová časť, ktorá zobrazuje density + track.


Nasleduje schéma:

Atari_1050_Speedy_8kB_version2.PNG (182,92 kb)


Všimnite si, že sú tam dve zbernice pre A12 - jedna pre procesor 65C02 a odtiaľ ide táto A12 na Eprom + na RAM 6264, tá druhá ide z doštičky Speedy 1050 na pôvodnú pätičku procesoru 6507, túto A12 generuje čip 74LS139. Nie sú navzájom prepojené ! Jednoducho, v schéme je to správne zakreslené, fajnšmekri toto určite zaregistrovali.

 

Ak použijete audio - budete mať k dispozícii ochranu proti predčasnému vytiahnutiu diskety napríklad pri zápise (nezbúdajte že je tu cache pamäť a teda data sa bleskove presunú do Speedy a potom sú zapisované, čo ale už trvá o niečo dlhšie ako presun dát do Speedy. Ak urobíte chybu a predčasne otvoríte dvierka Speedy zapíska a upozorní že treba disketu v šachte zase zatvoriť aby prebehol zápis v poriadku (aby sa dokončil). Šikovné, osobne to ale nepoužívam, pri troške opatrnosti som si zatiaľ nijaký záznam nezmrvil. Samozrejme to neznačí že sa to neoplatí postaviť, hlavne keď sa jedná o pár súčiastok. Popis bude tiež. 

 

Nové 2 čipy - 2x 74LS74 nám práve zabezpečujú spomínanú LED indikáciu hustoty a tak isto robia aj audio výstup.


Ako vždy upozorňujem, že všetky zapojenia som robil na univerzálnej doštičke, nerobím sériovú výrobu a na otestovanie to bohate stačí. Pri návrhu treba rozmiestniť súčiastky tak že treba počítať s x-talom 4Mhz na základnej doske, ktorý za istých okolností môže zavadzať a teda potom treba na doske urobiť obdĺžnikovú dieru aby x-tal "trčal" von-takže merať, merať a merať ..., aby ste neurobili dosku a nebude ju možné založiť na jej miesto - to by rozhodne nepotešilo. Tak isto je potrebné dodržať maximálnu "stavebnú výšku", inak sa Vám Speedy 1050 nezmestí pod disketovú mechaniku. Nezabúdajte na to, že precízne pätičky sú vyššie ako tie obyčajné a teda čipy sedia vyššie. Na obrázku sa počíta s precíznymi pätičkami a teda tých uvádzaných 9mm je už spolu s osadeným čipom.

 

Potrebné údaje o výške dosky a tak isto aj o maximálnej dĺžke vývodov konektora ktorý ide do soketu pôvodného procesoru 6507, ak to nedodržíte máte zarobené na problém. Takže radšej vždy merajte, ušetríte čas a námahu ...

 

Jedno riešenie - verzia 2, táto univerzálna doštička je tak malá že nezasahuje až k x-talu 4MHz ktorý je na základnej doske a nachádza sa tesne vľavo od tejto doštičky. (Nie je ešte osadený procesor 65C02.) Na pravej strane doštičky je konektor na pripojenie LED density indikátoru. Tesne vedľa Eprom (nad ňou) je jumper, ktorým sa dá voliť Eprom typu 2764 alebo 27128 (existujú verzie Speedy 1050 s obsahom pre 8kB alebo pre 16kB).Na druhú stranu - ak to budete stavať na takejto univerzálke tak je potrebné vymeniť 3 veľké kondenzátory zdroja za nové kondenzátory 3x 4700uF/35V - inak sa tam doštička nezmestí (viď pravá strana obrázku.)


Len pripomínam že zo základnej dosky je potrebné odstrániť 4 kondenzátory (ktoré je spomínané v predchádzajúcich dieloch), treba vybrať pôvodný procesor 6507, tak isto vyberiete aj pôvodnú Eprom (alebo ROM), nová doštička Speedy sa zakladá na miesto pôvodného procesoru 6507.


Tieto 2 súčiastky idú von - mikropocesor a Eprom.

____________________

Je možné že niekomu polezie na nervy opakovanie istých faktov, ale zase na druhú stranu nie každý číta celé "story". Takže tým podrobným čitateľom sa ospravedlňujem za tieto "opakovačky", prežiť sa to ale dá.

_________________

V ďalšom pokračovaní už bude zapojenie ver.3, ktorá už používa Eprom o veľkosti 16kByte (typ 27128). Tu už môže byť napríklad súčasťou aj Bibodos. Bibodos v Epromke ..., nuž v roku 1992 to bola naozaj absolútna bomba.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:55 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: