Atari Speedy 1050 - part 21. 4x 16kB firmware Speedy 1050.

By Administrator at augusta 25, 2017 13:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050.

 

(4x 16kB firmware in Eprom 27512)


 

Vhodné pre verziu 5.

 

A teraz nasleduje programové vybavenie vhodné pre verziu 5, teda mám tu ak návod ako dostať 4x 16kB obsah do jednej Eprom typu 27512.


Čiže - nič vám nebráni skombinovať si tu dostupné 16kB binárky pre Atari Speedy 1050 do Eprom podľa svojich vlastných predstáv. Tie štyri možnosti sú podľa mňa viac ako dostatočné na denné používanie. Pritom je viac ako pravdepodobné že si nájdete jednu verziu na ktorej to už necháte prepnuté natrvalo. A ak nie, nuž môžete ďalej prepínať podľa svojho uváženia. (Alebo proste vymeníte Eprom za inú v ktorej bude to čo potrebujete.)

 

Ale dosť rečí, idem radšej na to ako si sami môžete pripraviť 4x 16kB binárky do jedného 64kB súboru vhodného na napálenie priamo do Eprom 27512:


Nie je to nič zložité, musíte si pripraviť 4 binárky o veľkosti 16kB ktoré do Eprom chcete napáliť ako jediný súbor, ja ich tu pre názornosť pomenujem file1.bin, file2.bin, file3.bin a file4.bin. Ich poradie určuje v akom poradí budú potom vyberané pomocou dvojitého binárneho spínača (file1.bin prepínač =00, file2.bin prepínač =01, file3.bin prepínač =10 a file4.bin prepínač =11).


Následne (príklad je pod Win) skočíte na príkazový riadok príkazom cmd do adresára kde máte nachystané tie 4 súbory, kontrola príkazom dir, teda máme istotu že sa tam naozaj nami potrebné súbory nachádzajú:

 

 

No a nasleduje vlastný príkaz pre zlúčenie jednotlivých súborov do jediného súboru:

 

 

Vďaka príkazu príde k zlúčeniu štyroch jednotlivých 16kB súborov do jedného 64kB ktorý je určený na napálenie, v tomto prípade som mu dal názov eprom.64k, pozor - niektoré programátory vyžadujú koncovku bin, tak si to podľa potreby premenujte. To že sa potrebný 64kB súbor skutočne vytvoril si môžete pozrieť pomocou príkazu dir - skutočne tam je vytvorený súbor eprom.64k - a má aj správnu dĺžku (65536 byte).

 

Poznámka (01.10.2018):

Rozhodol som sa to tu takto prepísať (odobral som 3 súbory ktoré tu doteraz boli k dispozícii - určené na napálenie do troch samostatných Eprom 27512) pretože som dostal mail, prečo sú tam práve tie súbory a prečo tam nie sú tie ktoré tam potrebuje v svojej konfigurácii pisateľ mailu, nuž teraz si tam dajte to čo sami chcete a ja už neurčujem aká kombinácia súborov má byť v Eprom napálená. Potrebné  jednotlivé 16kB súbory sa nachádzajú v predchádzjúcich dieloch o Speedy 1050. Dosť ma prekvapilo že si to niekto nevie upraviť sám tak ako treba, ale zase každý niečo vieme a niektorí nevedia pomaly nič - taká je doba.

 

Zatiaľ je to posledná časť, nevylučujem že sa k téme ešte vrátim, ale v tomto okamžiku je myslím si napísané všetko podstatné čo treba aby sa to dalo reálne postaviť a používať. Rád si vypočujem (alebo lepšie povedané), prečítam si pripomienky a ešte radšej uverejním nejakú fotografiu postavenej Atari Speedy 1050. Pokiaľ je mi známe žiaden takto podrobný rozbor, schémy zapojenia a binárky na webe doteraz uverejnené neboli.


No a aby ste binárky vhodné na napálenie nemuseli hľadať tak som ich tu všetky čo mám pripravil do jedného balíku:


SPEEDY 1050_16k_files.zip (84,59 kb)

 

A to je tak asi všetko na danú tému - takže, držím palce pri stavbe !!!

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: