Úprava zdroja PC Asus Pundit P1. Modification PSU PC Asus Pundit P1.

By Administrator at septembra 07, 2023 13:40
Filed Under: Non-Atari

Počítač Asus Pundit P1 síce spoľahlivo funguje po celú dobu čo ho mám - ale má jeden problém v zdrojovej časti. Pri pripojení káblu napájania do siete sa často ozvalo celkom silné "zadrnčanie" ako sa nabíjala kapacita zdroja (a to aj bez jeho zapnutia). Zjavne tu v jednom okamžiku tečie hodne veľký prúd, dokonca sa mi už párkrát stalo že ak bežalo niečo v elektrickej sieti čo má veľký odber (práčka, sušička a pod.) a zapol som počítač tak mi zhodilo istič. No, bolo na čase s tým niečo urobiť, je to šikovný (malý) počítač, bolo to pri používaní celkom významné obmedzenie.

 

Asus Pundit P1

 

Celkom sa mi pozdávalo riešenie zabudovať niečo na spôsob výkonového odporu ktorý premostí po krátkej dobe relé (napájané by to bolo 12V/DC priamo do zdroja), ale ukázalo sa že použitý zdroj je svojou kubatúrou tak malý a zároveň tak plný že bolo treba hľadať podstatne jednoduchšie riešenie, nenarval by som to dovnútra - a to ani náhodou. (V klasickom zdroji by sa to bez problémov zmestilo.) Predbežná prehliadka zdroja nejakú zabudovanú prúdovú ochranu neodhalila. Jednoduché riešenie od začiatku samozrejme existuje (súčiastku som mal doma pripravenú) a to v podobe súčiastky NTC termistor THT 22R, teda termistoru ktorý sa pripojí sériovo do vstupu sieťového konektoru priamo v zdroji (zrozumiteľne - je zapojený v sérii z napájacím zdrojom). Funkcia je známa - po zahriatí klesá jeho odpor na hodnotu blízku nule, t.j. pri štarte obmedzí prúd na prijateľnú hodnotu a potom už počas práce nás nijako neobmedzuje.

Ľahko sa hovorí, či lepšie v tomto prípade píše, ale vybrať zdroj a rozobrať ho bola vcelku fuška. Zdroj sa skladá zo 4 častí ktoré sú vzájomne prepojené a nedajú sa celkom od seba oddeliť ... fakt chuťovka. Je to daň za to že zdroj je mimoriadne malý. Bacha na šróby zdroja, niektoré sú samorezné a niektoré majú závit M3, nezamieňať ich medzi sebou ! Na zadnej strane zdroja trošku miesta predsa len je a tam som si vyhliadol prichytiť spomenutý termistor. Odpojil som pôvodný prívodný káblik na sieťovom konektore (prívod fázy, hnedý) a prepojil ho na jeden vývod termistoru. Druhý prívod termistoru som napojil na pôvodné miesto na konektore napájania dodatočným novým hnedým káblikom, prívody káblikov sú potom prekryté samozmršťovacou bužírkou. Samotný termistor je umiestnený na malej pomocnej doštičke plošného spoja ktorá je šróbom s pérovou podložkou (šrób je na doštičke izolovaný voči kontaktom termistoru) uchytená priamo na zadnej stene zdroja. Zvolené miesto zabezpečuje dobrý prístup vzduchu na terčík termistoru. Pozor na dobrú izoláciu tejto pomocnej doštičky, robí sa tu zo sieťovým napätím !

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Termistor má na prívodoch teplom zmrštiteľnú modrú bužírku,

je vzdialený cca 8 mm od zadnej steny (mriežky) zdroja.


Fajn, hotovo, pekne som to poskladal, zošróboval, uchytil na svoje miesto, pozapájal kabeláž vovnútri PC - a potom som si všimol že som na stole nechal izolačnú kartu určenú pre jednu dosku z už naspäť poskladaného a na svoje miesto založeného zdroja ... (zostalo to pod počítačom). A tak sa zase kompletne rozoberalo. Odpojiť kabeláž, vybrať zdroj, rozšróbovať, nasadiť izolačnú podložku na jej miesto a v opačnom garde zase všetko zopakovať. Vzhľadom k tomu že som to už raz otvorené mal tak to išlo naozaj rýchlo, nič človeka nepovzbudí tak dokonale ako keď musíte vďaka svojej blbosti urobiť prácu odznova ... zaujímavé, žiaden šrób navyše mi po práci nezostal (a že ich tam bolo hodne).

Smile

 

Dtto, otočené o 90°. Je vidieť že v okolí  osadenia termistoru je predsa len

nejaké to voľné miesto na jeho umiestnenie.

 

Pri práci vovnútri zdroja počítajte s tým že je to prostredie kde je už celkom slušné striedavé a jednosmerné napätie, takže si najprv chvíľu počkajte než sa kapacity vybijú alebo zabezpečte aby boli kapacity náležite vybité - život máte len jeden. Úpravu je treba previesť bezpečne a tak aby nebolo možné prísť k nebezpečnému dotyku.

 

Nezabudnite dobre uložiť IDE káblik, tak ako je na obrázku účinne bráni

prístupu vzduchu pre ventilátor v zdroji. Treba ho posunúť smerom ku

DVD mechanike, ide to bez najmenších problémov.

 

Po opätovnom skompletovaní som PC pripojil do siete. Žiadne hlasné "DRRRRnnnn" sa už neozvalo, ani náhodou. Počítač beží, všetko funguje tak ako má a teraz žiadne príliš veľké prúdové nárazy nehrozia pri zapojení zdroja do siete a tak isto ani pri následnom zapnutí PC - a to som chcel. V tejto úprave počítač už beží dlhšiu dobu a nezaznamenal som žiadne problémy v prevádzke.

Ako sa ukázalo - počítač mal v sebe z výroby zabudované kurvítko, tu sa ho ale podarilo vhodnou modifikáciou zdroja prekabátiť.

Ešte sa patrí dodať parametre PC - je to Celeron 2.66GHz, RAM 2GB, HDD 500GB, integrovaná grafika, k dispozícii je tu sériový a paralelný port, OS - WinXP spolu s vyhradenou 2GB partíciou pre DOS. Jeho zameranie je na programátory a DOS-verzie programov, takže jeho udržanie v dobrej kondícii je skutočne v mojom záujme.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: