Pamäte 5_5. Memory DRAM.

By Administrator at apríla 19, 2010 23:05
Filed Under: Atari


Dynamické RAM - DRAM. Ako som už spomínal, u nás sa dajú použiť len tie DRAM-ky, ktoré majú 7bitový refresh. V datasheetoch je popis viacerých druhov, postupne som to doplnil ešte o apendix DRAM tam sú datasheety DRAM pamätí, ktoré sa v ATARI používajú najčastejšie, pozor sú tam datasheety aj na DRAM s refreshom 8bit! DRAM (Dynamic Random Access Memory) je RAM, ktorá uchováva údaje na kondenzátore (parazitná kapacita na Gate tranzistoru MOS, ktorý súčasne slúži ako čítací prvok pamäťovej bunky) ako elektrický náboj. Náboj sa postupne vybíja, preto treba zabezpečiť pravidelné obnovovanie (refresh) - čítanie a znovuzapísanie, t.j. znovunabíjanie parazitnej kapacity. Dynamické pamäte majú väčšiu hustotu integrácie na jeden zapamätaný bit (1 tranzistor oproti 6 u SRAM) a tým menšiu cenu pri vysokých kapacitách, než SRAM. Na rozdiel od SRAM však majú kvôli potrebe obnovovania informácií v bunkách vyššiu spotrebu (odber) aj keď sa k nim nepristupuje (nezapisuje sa a ani sa nečítajú data). Refresh zaberá v činnosti procesoru asi tak 5% výkonu, takže toto je réžia za použitie DRAM. V dnešnej dobe sú už novšie modely DRAM, ale tými sa tu veľmi nezaoberám.

Tak kto sa tomu rozumie a nechce sa mu hľadať po webe:


SIMM DRAM modul (pinouts), popis vývodov - 1MByte modul:

_______________________________________________________________________________

Datasheety DRAM, snažil som sa tam dať atárkové DRAM, sem-tam sú aj s 8 bit refreshom :

pozor, v Atari iba DRAM čo majú 7bitový refresh !:

DRAM

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:44 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: