Pamäte 2_5. Memory EEPROM.

By Administrator at apríla 12, 2010 22:24
Filed Under: Atari

Tento typ pamätí - EEPROM - sa v našich počítačoch veľmi nevyskytuje, ale dá sa tiež použiť. Na rozdiel od pamätí EPROM, kde sa mazanie celej pamäte prevádza UV žiarením (tiež slniečko, alebo horské slnko), mazanie EEPROM sa prevádza el.signálom a zase môžeme zapisovať do pamäte. Obsah sa udrží v pamäti bez napájania - to je samozrejme výhodné. Určenie: pre nás cartridge, OS a podobne.

EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) je elektricky mazateľná pamäť  ROM. Princíp činnosti je podobný ako u EPROM pamäte - pamäťovým prvkom je izolované (plávajúce) hradlo do ktorého sú nainjektované nosiče náboja cez izolačnú oxidovú vrstvu, oxid je tu však tenší a prenos náboja je šetrnejší a je možný v oboch smeroch. Napätia potrebné pre tento jav sú väčšinou generované obvodmi integrovanými na čipe s pamäťou a navonok je pamäť programovaná pri bežnom napájacom napätí. Programovanie i mazanie trvá niekoľko milisekúnd, čítacie doby sú podobné ako u EPROM (cca 100ns). EEPROM znesú typicky až 100 000 prepisov (mazacích a programovacích cyklov) a doba uchovania údajov býva pri bežných teplotách zaručovaná na 10-20 rokov. Zápis trvá rádovo milisekundy, kým čítanie rádovo nanosekundy, preto s tým treba pri návrhu použitia počítať.

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:44 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: