Atari + 6"+ 9" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY. Part 3.

By Administrator at novembra 15, 2020 08:50
Filed Under: Atari

Doplňujúce informácie pre

6" a 9" verzie monitorov SONY.

;

Rada niektorých menších profesionálnych monitorov SONY.

 

V dnešnej dobe CRT monitory už akosi až tak veľmi "nefrčia", pritom ich nasadenie v oblasti použitia pre staré počítače je úplne ideálne. Veľmi dobrá a kvalitná elektronika si vie poradiť bez najmenších problémov s tým čo "lezie" von z našich starých počítačov. Pritom možnosť nasadenia týchto monitorov rozhodne neplatí len pre počítače Atari, uplatnenie nájdu bez najmenších problémov aj pre ďalšie typy počítačov.

 

U obrazoviek typu TRINITRON si treba uvedomiť že sú ťažšie ako iné typy farebných obrazoviek (typ delta). Súvisí to s tým že interná konštrukcia napnutia trinitronovej masky vovnútri obrazovky potrebuje masívny rám - aby neprišlo k zdeformovaniu masky teplom pri prevádzke. Ďalšie vlastnosti obrazoviek TRINITRON nehodlám pitvať, na webe pre toho koho to zaujíma si určite podklady na naštudovanie nájde. Z toho vyplýva že pri väčšej obrazovke kde je už zákonite vyššia hmotnosť sa tento údaj naďalej zvyšuje. Výborné je aj to že ani jedna obrazovka na mojich monitoroch nie je "vyblitá" doterajším používaním a teda majú dostatočnú rezervu jasu pre ďalšie používanie.

 

Profesionálne riešenie týchto monitorov sa prejavuje na ich celkovej koncepcii, ktorá je obvodovo zložitá - niečo za niečo. Je tu ešte jeden fenomén o ktorom by som sa rád zmienil - pretože obraz sa vykresľuje elektrónovým lúčom tak je niekedy naozaj obtiažne urobiť záznam diania na obrazovke pomocou kamery, teda myslím tým hlavne natočiť video, prejavuje sa to celkom slušne už na o niečo väčšej 9" obrazovke. Tá by totiž musela byť zosynchronizovaná s obrazom na monitore, inak vznikajú pri zázname viditeľné synchronizačné pruhy. Doma sa to ťažko rieši a tak sa ani o to nebudem snažiť. Pri LCD displejoch toto nehrozí, tam video záznam z obrazovky urobíme no problem. Len chcem na túto vec upozorniť, pretože sme si už akosi privykli že pri fotení z LCD to funguje bez nejakých problémov.

(Alebo musím použiť niečo lepšie ako je môj mobil ...Smile)

 

Pozrime si príklad v praxi:


Zachytený okamžik prekresľovania, svetlejšia horná tretina obrázku.

(Mobil hlavne zblízka skresľuje, poriadne.)

 

Takto to vyzerá keď som sa "trafil" do správneho okamžiku.


Obraz na monitoroch sa po zapnutí objaví až v okamžiku keď je na vstupe do zariadenia dodaný platný video signál, ak nie je k dispozícii tak sa obrazovka nerozsvieti (platí to pre obidva typy), nažhavenie obrazovky po zapnutí trvá cca 7÷8 sekúnd, potom tak cca 2 sekundy trvá než je obraz ustálený (myslím tým plné farebné podanie), čo vo výsledku naozaj nie je pre CRT monitor zlá hodnota.

 

Farebné obrazovky vyžadujú pri prevádzke vyššie vn (vysoké napätie), čím vyššie vn tým je vyššia možnosť rtg vyžarovanie. Pri menších CRT obrazovkách je toto vyžarovanie naozaj minimálne. Problémom to môže byť pri veľkých obrazovkách kde to vn napätie určite presahuje 25kV a vtedy už mäkké rtg žiarenie vzniká, je to vec ktorá sa prejavuje niekde od 14 ÷ 15" monitorov vyššie. Nakoniec bol to fenomén rokov minulých a preto sa vtedy húfne kupovali rozličné ochranné filtre pred obrazovky. Tuto to ale netreba riešiť, rozhodne tu nič v tejto oblasti nehrozí.

 
Perlička ktorú som extra nespomenul a nevypichol - 9" verzia monitoru má vyvedené tlačítko priamo na prednom paneli na okamžité demagnetizovanie obrazovky, t.j. demagnetizácia sa prevádza kedykoľvek podľa potreby, nielen počas zapnutia, je ju možné spustiť aj priamo počas prevádzky.

Monitory (6" a tiež 9" verzia) sa tak isto dajú prepnúť do tzv. monochromatického režimu, t.j. dokážu zobrazovať v čiernobielom režime.

 

Obdiva typy monitorov majú vo vrchnej časti šikovnú rúčku, sú dostatočne pevné a výborne sa vďaka tomu dajú monitory uchopiť a prenášať. Rúčka sa po uvoľnení z ruky sama zase skráti tak, že nevyčnieva nad vlastný obrys monitoru. (Pri 17" monitore sú už rúčky na prenášanie súčasťou bočných panelov a asi sa to pri tej veľkosti a váhe najlepšie prenáša už dvom osobám.)

Chladenie je urobené a prevedené naozaj premyslene, celý povrch bokov, vrchu a spodku majú perforovaný plech a tak teda chladenie je veľmi účinné a monitory sú aj po dlhej dobe prevádzky iba mierne vlažné.

 

Monitory majú možnosť napájania zo zdroja z externých 12V (alebo zo zabudovaného akumulátoru). Je pre ne použitý (pre mňa) neštandartný konektor - asi aby neprišlo ani náhodou k náhodnej zámene za iný. Pretože tento spôsob napájania zatiaľ akosi nepotrebujem tak to tu ďalej neriešim. 9" verzia má možnosť mať vovnútri akumulátory dva, teda dokáže fungovať z akumulátorov dlhšie proti 6" verzii kde je možnosť mať v monitore akumulátor iba jeden.
Ďalšia vec čo stojí za zmienku - je zaujímavý údaj o spotrebe. Papierovo je rovnaký príkon (40W) pre 6" monitor a tiež aj pre jeho väčšieho brata ktorý má 9". Našiel som aj údaj že pre 9" je príkon väčší - 43W. Pritom v údajoch o spotrebe z aku je to v neprospech 9" verzie o 0.5A navyše (3.2A versus 3.7A). Ešte dodám - na interný aku 6" monitor dokáže bežať 100 minút, 9" monitor na dva aku beží 160 minút.


Moaré vzniká interakciou s foťákom mobilu. Veľkosť moaré závisí aj od vzdialenosti od obrazovky monitoru pri ktorej sa fotí. Priehyby na obraze vznikajú chybou šošovky foťáku v mobile, obraz je v realite absolútne rovný, našťastie je to dobre vidieť na iných snímkoch. (Asi budem nabudúce musieť vytiahnuť poriadny foťák, toto len dokazuje že mobil použitý na fotenie má svoje dosť jasné hranice ...)


Čo sa týka zvukovej časti, 0.5W pre audio na výstupe je viac ako dostačujúce, rozhodne to mám nastavené niekde v dolnej štvrtine natočenia potenciometru zvuku. Sluch mám len jeden (a to si napríklad niektorí borci na Foreveri trvale akosi neuvedomujú). Tiež veľkosť reproduktoru je dobrá na prenášanie požadovaného zvukového spektra. Len dodám - nič nechrastí ani na jednom z nastavovacích prvkov na prednom paneli, paráda !


Čo sa týka 6" monitoru - 6" je pre niektoré veci naozaj iba 6", ale týkať sa to bude naozaj minima vecí.

Jedinú vec čo 6" nemá oproti väčšiemu bratovi - je chýbajúci S-video vstup,

ale kvalita obrazu je aj na kompozite výborná.


Zaujímavý je rozdiel v kvalite spracovania kompozitného signálu oproti štandartným TV a terajším LCD používaným ako monitory pre Atari. Separácia farbonosného kanálu na týchto monitoroch SONY je špičková, toto sa hneď len tak nevidí. Mal som pred spustením trochu obavu ako bude obraz vyzerať, predsa len s TRINITRON obrazovkou na takýto účel som skúsenosti nemal, ale obavy boli zbytočné, žiaden kompromis sa nekonal. Mám síce na to svoju teóriu prečo je to tak, len naznačím že to podľa mňa (v spolupráci zo špičkovou elektronikou) môže súvisieť s vlastnou maskou obrazovky.

 

Obidva typy monitorov majú k dispozícii RGB vstup, t.j. dokážu bez najmenších problémov spolupracovať aj s VBXE kartami v Atari, ale pozor, iba v rozlíšení 320 x 200, inak pre využitie možností vyššieho rozlíšenia VBXE karty treba použiť drahší monitor z tejto rady (SONY PVM-9045QM) ktorý má potrebné väčšie rozlíšenie (640 x 400). (Inak by sa "zlievali" riadky, ale cena takého monitoru je naozaj už celkom paleta, ak nemáte doma VBXE tak sú to iba zbytočne vyhodené peniaze, teda myslím tým drahší monitor z vyšším rozlíšením, nevyužijete to.) Pre mňa bola veľmi príjemným prekvapením kvalita zobrazenia - aj TRINITRON maska môže mať dostatočne malé rozmery jednotlivých bodov (presnejšie čiarok) a vďaka tomu je obraz ostrý a farebne vynikajúci. Dodatok - v RGB móde bude tiež spolupracovať aj s Atari ST v rozlíšení 320 x 200.

Jav tzv."plávanie" obrazu vo vertikálnom smere ktorý je typický práve pre kompozitný výstup a je ho dobre vidieť a je častým javom na TV a LCD tu neexistuje, obraz je stabilný a nie je tu ani žiadne chvenie obrazu. Jav zvaný "krvácanie farieb" ktorý je známy na TV a LCD tu tak isto neexistuje. Toto je tiež veľké + pre tento monitor.

 

Zaujímavý je údaj o odbere - príkon je do bodky rovnaký pri 6" aj pri 9" verzii  monitorov (napriek rozdielnym papierovým údajom priamo od výrobcu), toto ma celkom prekvapilo - 33Watt, predsa len so si myslel že menšia verzia bude mať menší príkon. Na druhú stranu nižší príkon väčšieho modelu ako je deklarované je vec skutočne príjemná !

 

Podľa mne dostupných informácií táto rada monitorov výrobne spadá do obdobia niekedy okolo roku 1998, teda o pár rokov už budú oslavovať 25.výročie, ale pritom stále budú podstatne mladšie (cca o 15 rokov) ako počítače Atari. Úroveň spracovania je na vysokej úrovni - to platí aj pre celkový vzhľad, nie nadarmo spadajú do oblasti profesionálneho použitia. Cena v tej dobe bola niekde úplne inde a bolo nemysliteľné to vtedy používať na takýto účel, našťastie doba sa zmenila a dnes sa dajú zohnať - i keď niekedy ceny za ne sú naozaj hodne vysoké, hlavne za monitory s vyšším rozlíšením a cena závratne letí nahor pri modeloch s ešte väčšou obrazovkou (17" a 19"). Alebo ak máte šťastie tak ako ja, potom sú za sumu ktorú som neváhal za ne vysoliť. Na druhú stranu - ceny idú nadol, rozhodne teraz stoja monitory menej ako tak približne pred 3 rokmi kedy som si začal zisťoval ceny.

Čo dodať ? Najlepšie je tieto monitory vidieť naživo v prevádzke. Dobré ostré vykreslenie aj pri neupravovanom kompozitnom výstupe z počítača, príjemné ostré farby, proste žiaden kompromis, takto to má byť a čo viac si teda môžem želať.

 

Novší OS, ktorý testuje aj rozšírenú RAM  (maximálne pre model Atari 130XE).

 

Poznámka:

Nakoniec mi to predsa len nedalo a pripojil som aj počítač Atari 600XL (zase som to pustil cez kompozitný výstup) s rozšírením na 320kB RAM od Ctirada. Obraz v GR.8 je ešte o kúsok lepší (predsa len rada XL má lepšiu separáciu farbonosného signálu), vyzerá to tak že je absolútne bez nejakých farebných artefaktov, ostatné veci sú rovnako kvalitné - týka sa to obidvoch druhov monitorov. Priradiť sem obrázky rovnakého rozlíšenia a kvality som pokladal za zbytočné.

 

Nevýhody CRT monitorov:

- vlastné rozmery, hlavne dĺžka, tá je daná malým uhlom vychyľovania,

  na druhú stranu je potom vynikajúce zobrazenie bez skreslenia obrazu

- váha

- spotreba (i keď sa ukazuje že reálne je skoro o 25% menšia ako uvádza

  papierový údaj výrobcu)

- treba rátať s dostatočným miestom za počítačom na vlastné umiestnenie

   monitoru (nie je to ale väčšia hĺbka ako u 37 cm CRT monitorov, alebo

   37cm CRT televízorov)

 

Pozrime si nejaké príklady :

   monitor Commodore 1802 (obrazovka veľkosť 13"):

   Rozmery: 360 x 365 x 345 mm

   Váha: 12.6kg

   Príkon: 60W

 

a môj 8" LCD monitor:

   Rozmery: 195 x 182x 27 mm
   Hmotnosť: 532 g

   Príkon: 4.5W (pri napájaní 12V)

 


Výsledné domáce "monitorové" zátišie ...

 

Rozmery 9" monitoru sú len o ¼ menšie ako dva 6" monitory položené vedľa seba, výška je o pár cm vyššia. Teraz len treba doriešiť ako si túto strojovňu niekde postavím. 9" je jasná jednotka na stále používanie, 6" verzia je zase výborná niekde na akciu, je to dobre prenosné - a hlavne robustné - v obidvoch verziách. A tie farby ... mám LCD monitory, ale toto je pre 8-bit niekde inde.

 

Poznámka:

Takýto 9" profesionálny monitor je asi to najlepšie čo som doposiaľ k atárku zohnal, pre mňa je to rozumný kompromis medzi veľkosťou zariadenia a výslednou veľkosťou obrazu. A ešte sa to stále dá prenášať a pritom stále nemám pocit že si s ním preto musím začať tykať. Wink

(Práve tento monitor považujem to za môj kauf minulého roku, vychutnal som si to o to viac že som naozaj čakal dosť dlho než som tie monitory spustil, o to väčšia je teraz moja spokojnosť. A popritom som aj hodne financií ušetril.)

S takýmito monitormi akosi nepociťujem robiť zásahy do počítača - teda myslím tým do jeho výstupných obvodov. Kladiem si otázku: "Načo ?".

Ešte idem do výroby S-video kábliku a potom sa uvidí.

Toto mať doma vtedy pred tými rokmi ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 12. 2020 10:29:34 #

trackback

11_2020 Blog, Notes.

11_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: