Napájací zdroj 01. ATARI power supply.

By Administrator at marca 24, 2010 15:06
Filed Under: Atari

Napájací zdroj pre malé ATARI je oblasť na dlhšie rozprávanie.

Dnes som zistil, že skoro celý článok zmizol a tak ho môžem písať odznova... to ma fakt potešilo, skvelé.


Kvalitný zdroj s ochrannými prvkami nám môže ušetriť kopu starostí. Ak sa počítač pokazí vďaka tomu že originálny zaliaty zdroj  je známy tým, že po čase sa preruší zem na stabilizátore a potom plné napätie zdroja (t.j. cca 11 až 12 V jednosmerných) sa dostane priamo na čipy počítača ... preto je dobré myslieť na iný zdroj, alebo ho urobiť tak, aby sa táto možnosť minimalizovala a náš počítač nám ešte dobre a dlho slúžil. Poznal som veľa majiteľov našeho počítača, ktorým práve originálny zdroj "odpísal" ich miláčika.



Ak chcete použiť pôvodný zdroj, t.j. ak ho chcete opraviť čítajte ďalej, inak skáčte naďalší odstavec tohoto článku - Použitie spínaného zdroja.

____________________________________________________________________

Verzia A - oprava pôvodného zdroja:

Štandartne je zaliaty epoxidovou hmotou, ktorá veľmi výrazne obmedzuje odvod tepla a preto sa potom počítače (teda ich zdroje) prehrievajú (ak sa rozšíri pamäť, tak zase stúpa odber a klesá spoľahlivosť zdroja), vykazujú chyby vo farbách a čo je najhoršie ak sa preruší spoločný vývod stabilizátora 7805-ky na zem, dostane počítač do seba plné napätie zdroja. Výsledkom sú potom zničené RAM pamäte (sú najbližšie k napájaciemiu konektoru) a ak počítač obsahuje obvod Freddie tak ten odchádza do večných lovíšť tiež a dosť často ako prvý ... Samostatnou kapitolou je rozobranie takéhoto zdroja, pretože to vyžaduje pomocné náradie - šraubovák - vraj je to spisovný výraz - hi... a kladivo. Po obvode osekáme spodok, aby sme ho dokázali vylomiť a nastupuje hrubá sila - musíme rozsekať zalievacu hmotu. Pritom treba dávať pozor na to, aby sme nepoškodili vývody transformátora. Nasleduje stavba pomocnej doštičky, na ktorú umiestnime súčiastky na nový zdroj. Najšikovnejšie je použiť univerzálny plošný spoj. Ak použijeme pôvodné trafo, tak odber môže ísť do cca 1.4-1.5A, inak treba výkonnejší transformátor. Osobne som vždy dával na takto prerobený zdroj chladič zásadne mimo krabičky, aby sa dostatočne chladil, jeho rozmery boli vlastne také, že akurát pokrývali vrchnú stranu zdroja. Na vstup počítača - najlepšie na jeho konektor je dobré osadiť výkonovú 3 až 5W Zenerovu diódu na napätie 5.6V. V prípade prierazu stabilizátora Zenerova dióda dokáže "pohltiť" prepätie a je našťastie tak urobená že sa veľkým prúdom spečie do skratu - dokonalá ochrana za pár centov. Samozrejme ZD osadíme zapojenú v závernom smere !

Takto prerobené zdroje sa mi už na opravu nevrátili a upravoval som ich minimálne 20 kusov - samozrejme pred rokmi.


Nasleduje schéma jednoduchého zdroja s pomocnými prvkami a ochranou, "funguje "na prvé zapnutie, ešte predtým ale prikladám zapojenie vývodov IO LM7805:



Výhody:

- ľahko dostupné súčiastky, cena

Nevýhody:

- malá účinnosť, tak do cca 30 percent, je potrebný veľký chladič = veľké rozmery

______________________________________________________________________________

Verzia B - použitie spínaného zdroja

Zapojenie napájacieho  konektora bude uverejnené v 2.časti tohoto článku.

Spínaný zdroj by mal mať nasledovné parametre - 5V/2A až 3A.

Výhody:

- veľká účinnosť, nad 75 percent, málo tepla, zaberá málo miesta, je dobré tiež použiť na vstupe počítača ochrannú Zenerovu diódu.

Nevýhody:

- cena

______________________________________________________________________________

Pridané 04.10.2010:

Tak aby som len o tých spínaných zdrojoch stále nehovoril a kde nič tu nič...

O výhodách spínaných zdrojov asi už netreba dnes nikoho presvedčovať. V súčasnej dobe existuje celá rada špeciálnych obvodov pre spínané zdroje. Tieto obvody podstatne zjednodušujú návrh aj konštrukciu spínaného zdroja. Tu uvádzaný príklad je zostupný spínaný zdroj s jedným takým špecializovaným IO.

Tento zdroj dodá 5V/3A, účinnosť je okolo 75%. Hlavnou súčiastkou je integrovaný obvod LM2756 - 5.0,  výrobca National Semiconductor.

Ak chceme znížiť hladinu šumu na výstupe pridáme jednoduchý filtračný obvod na výstupe - je v schéme.

Zdroj je jednoduchý, treba dodržať návrh dosky pre spínané zdroje - potom je to paráda. Diódový mostík obsahuje 4 potrebné diódy, samozrejme to môžu byť aj jednotlivé diódy.

Dióda 1N5822 je rýchla Schottky dióda, preto sa je nesnažte nahradiť normálnou diódou, nebude to fungovať !

Zapojenie pracuje tak, že vstupné napätie musí byť vždy o niečo vyššie ako výstupné, potom sa dajú použiť aj transformátory, čo doteraz ležali bokom, len sa nesmie prekročiť maximálne povolené vstupné napätie pre daný obvod. 

Niekedy za pokus stojí vymeniť výstupný kondenzátor 1G za 2 kondenzátory 470uF - vďaka tomu môže byť lepšia účinnosť.

Tlmivka je podľa doporučenia výrobcu IO o hodnote 100µH na prúd 3A. Existujú aj mutácie tohoto IO s premenlivým výstupným napätím, takže sa dá postaviť potom zdroj aj s inými výstupnými napätiami, sú aj IO s pevným napätím 12V, 3.3V a iné.


Poznámka: Znovu upozorňujem, že návrh a výroba je určená pre skúsenejšieho elektronika a nenesiem zodpovednosť za prípadné problémy !



Doplním sem ešte elektronickú ochranu proti prepätiu, t..j. pre ten prípad že neviete zohnať výkonovú Zenerovu diódu na 5.6V.

Je to perfektná ochrana za pár centov proti prepätiu a ochráni to váš počítač pred tým najhorším možným -  že sa dostane zo zdroja vyššie napätie priamo na čipy a tie sa potom odoberú do "kremíkového neba".

(Ono sa aj hovorí že čipy fungujú na princípe dymu, ak sa dym dostane von zo súčiastky tak obvod prestane pracovať ...hi. Tak toto bolo trošku na odľahčenie témy.)

_______________________________________________________________________________

06.10.2010 - Link na prepäťovú ochranu:

5.5V voltage protect

_______________________________________________________________________________

V druhej časti budú schémy na tri zdroje urobené z pôvodného zdroja, pridanými pomocnými ochrannými prvkami a hlavne dokážu dodať väčší prúd - ak je treba.

Druhá časť článku o napájacích zdrojoch pre ATARI:

Napajaci zdroj 02. ATARI power supply - circuits.

___________________________________________________________

Tretia časť

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj-03-ATARI-power-supply.aspx

_____________________________________________________

27.09.2017

Podrobný popis najznámejších napájacích zdrojov pre malé Atari nájdete v retro miniseriáli tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

____________________________________________________________

 

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:52 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: