TTL popisy. TTL Book´s.

By Administrator at novembra 18, 2016 17:30
Filed Under: Non-Atari

Dnes máme dobu Internetu, samozrejme tento stav trvá už dlhšiu dobu a rozumne sa u nás dá hovoriť tak o dobe od roku 1999 a vyššie. Vtedy zohnať akúkoľvek literatúru na tému TTL obvodov bolo možné iba  zapožičaním takejto literatúry a jej okopírovaním, alebo ste boli nadšeným vlastníkom niečoho takého ... Ak ste nič také nemali poruke - nezostávalo nič iné len si z nejakej schémy naštudovať čo asi ktorý konkrétny TTL čip robí. Majitelia vtedajších katalógov TESLA si určite vzpomenú na to ako neuveriteľne stručná TESLA dokázala byť práve v popise ponúkaných tých pár kusov integrovaných obvodov čo ponúkali. Ak ste chceli sťahovať takéto veci  vtedy superšpičkovým modemom rýchlosťou 33.600 tak by to bolo časove (a finančne tiež) celkom slušná mäsiarčina. A ešte k tomu by Vám niekto tie knihy musel naskenovať a dať do nejakého slušného formátu. Dnes je to jednoduché, PDF prehliadač je všade a tak si môžeme stiahnuť tieto TTL "biblie" a v kľude si naštudovať vlastnosti jednotlivých čipov. Tí ktorí sa venujú práve tým starším zariadeniam určite potrebujú práve tento druh literatúry. Pripravil som odkazy na pár kníh, ktoré práve majú tie potrebné popisy. Dnes sa síce dá na konkrétny čip stiahnuť potrebný datasheet, ale aj v dnešnej dobe tieto knihy majú svoje čaro.

(Trochu odbočím - spomínam si ako veľmi mi práve podklady k čipom od Intelu  k rade 8080 /rok 1984, ten kto to písal vedel čo robí .../ pomohli keď som staval SAPI-1 aby som pochopil čo ktorý čip a ako robí. SAPI mi nabehlo hneď na prvý raz, hodne fajn spomienka.)

Tak teda poďme na to, všetky knihy sú od firmy Texas Instrument (verziu z roku 1979 vlastním aj ja):

 

TTL DataBook 7400 (22 stránok):

TTL Data Book 7400


TTL DataBook1 (339 stránok, rok vydania - 1984):

TTL Data Book1

 

TTL DataBook2 (1402 stránok, rok vydania - 1985):

TTL Data Book2

 

TTL DataBook3 (793 stránok, rok vydania - 1984):

TTL Data Book3

 

TTL DataBook4 (445 stránok, rok vydania - 1986):

TTL Data Book4

 

TTL Pocket DataBook (794 stránok, rok vydania 2007):

TTL Pocket Data Book

 

Takže - milovníci TTL čipov, tento víkend máte o zábavu postarané ...

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:02 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: