SIO2PC rozhranie. SIO2PC interface. Version1.

By Administrator at marca 29, 2010 14:47
Filed Under: Atari


SIO2PC je rozhranie, ktoré emuluje cez sériový port PC disketovú mechaniku pre malé ATARI. Je to cesta pre tých, čo majú ATARI, ale nemajú disketovú mechaniku, podmienkou je voľný port RS232 na počítači. Je postavené na známom čipe MAX232 čo je prevodník RS232/TTL. Iná vec - začína byť problémom či je dnes k dispozícii na notebooku alebo aj na PC sériový port ... ale to sa zase dá obísť prevodníkom USB/RS232.

 

Existuje aj zapojenie s čipom 14C89 a podobné, ale tie som nestaval, zapojenie je podľa mňa hodne neštandartné a tak sa tam môžu objaviť pri používaní také problémy, ktoré pri stavbe ktorú tu popisujem rozhodne nehrozia. Tu naozaj stačí len čip MAX 232 a "bižutéria" okolo.


Upozornenie:

Pri stavbe dôkladne kontrolujte pripojenia káblikov a tak isto prepískajte multimetrom vzájomné prepojenia - je to podstatne lacnejšie ako zapnúť počítač a potom postupovať k závade podľa vystupujúceho dymu ... nakoniec obhorený plošák spoľahlivo ukáže kade sa problém šíril ... Smile aleto naozaj nie je naším cieľom.

 

SIO2PC som postavil na malej univerzálnej doštičke pred pár rokmi. Ako sa tak teraz pozerám na tú doštičku, kľudne to mohlo byť minimálne o 1/2 menšie, je tam veľa voľného miesta.  Pre správnu funkciu je potrebné na uvedených miestach použiť skutočne tantalové kondenzátory, inak sa môžeme dočkať nemilých prekvapení.  V tomto zapojení to "behá" spolu aj  s disketovou jednotkou (otestované z ATARI XF551, ďalej s ATARI 1050 a nakoniec aj zo SIO2SD). Jumper slúži ako prepínač pre SIO2PC alebo APE - podľa toho s akým softvérovým vybavením narábame. Pre prácu s programovým vybavením ASPEQT je prepínač (jumper) nastavený pre SIO2PC.

 

Ako je známe, disketová jednotka ATARI sa pripája cez ATARI SIO rozhranie. Je to 13 pólový konektor na pravej zadnej strane ATARI. Prenosová rýchlosť je nastavená tak ako u originálnej disketovej mechaniky na 19200Bd, pri nahrávaní sa dokáže automaticky prestaviť na 57600Bd, to už je cvrkot ostošesť. Existujú aj rozhrania čo majú 2ks IO (IC) + tranzistor atď. ale v jednoduchosti je sila. S rozhraním nie sú problémy, naďalej platí 3x skontroluj a až potom zapni - za chyby sa inak platí.

 

Rozhranie je možné zabudovať aj dovnútra počítača. Samozrejme je možné tento interface urobiť aj menší, ale zase takto sa v tom dá lepšie "vŕtať" a upravovať. Odporúčam prepojenie počítač-PC realizovať pri vypnutých zariadeniach a až potom zapnúť obiva kompy, takto s tým nemám najmenší problém. Schéma je tak "daná" že je viacero podobných zapojení, ono ten šváb veľmi nepustí urobiť to inak, ale aspoň je to bez problémov reprodukovateľné, prepínač je realizovaný jumperom, pretože ho použijete asi len 1x pri nastavovaní. Pri použití software ASPEQT sa dá interface rozbehať aj v jednej a aj v druhej polohe prepínača (jumpra), akurát si treba skontrolovať nastavenia prepínača a nastavenie software.

 

 


Toto zapojenie beží v pohode na PC s WinXP (WIN7), odskúšané je aj na notebookoch ktoré majú sériový port - bez najmenších problémov. V našich končinách asi APE rozhranie nebudeme používať, máme k dispozícii ASPEQT (je hodne rozšírený a je zadarmo) - tam treba prepínač nastaviť na SIO2PC, aj pre emulátor ATARI 810 je prepínač nastavený na SIO2PC.


Asi je načase uverejniť schému, po čase som niektoré veci trochu upravil (09.05.2013), (kondenzátor C3 mal v pôvodnej schéme zle označenú polaritu (sypem si popol na hlavu ...), na priloženom obrázku je to už v poriadku, dióda je teraz použitá typu BAT 85 - pôvodne bola dióda 1N4148 (ale aj s ňou to v pohode funguje, len s BAT diódou je menší úbytok napätia priamo na nej):

 

 

Kondenzátory majú oproti schéme od Kennedyho podstatne menšiu kapacitu - predsa len čipy sa vyvíjajú a tak dnešným MAX232 obvodom stačí dokonca už aj kapacita 0.1uF, tak tu som ja predsa len trochu konzervatívny a sú tam u mňa použité kapacity 1uF a samozrejme sú to tantalové kondenzátory. (Nič nepokazíte ak pôjdete do hodnoty 10uF pri kondenzátoroch C3 až C6, čip MAX232 to v pohode vydrží.)


Iná varianta toho istého:

 

 

A ešte pohľad priameho pripojenia do sériového portu. Používam to len na prenos z diskety do ATR súboru alebo naopak, spolu s programom AspeQt je to výborná vec.  Podľa dostupných informácií AspeQt beží na PC počítačoch s procesorom 233MHz a vyššie.


Najlepšie riešenie je vyfotené na prvom obrázku v úvode článku, krátke prívody k rozhraniu (konektor priamo do ATARI), potom už smerom k PC môže byť káblik spokojne dlhý 2-3 metre.

 


Výhodou je to že to zaručene funguje a máte k dispozícii simulátor floppy jednotky pre ATARI,  ak si to porovnáte s prácou s kazetovým magnetofónom tak ho asi rýchlo zahodíte do koša ... ale najprv si odmontujte a odložte samotný ATARI SIO konektor ! (SIO konektor pre magnetofón XC12 je dobrý ešte z iného dôvodu - na rozdiel od niektorých iných periférií má štandartne v sebe osadené všetky dutinky, teda aj tie nepoužité.)  Poprípade môžete SIO2PC rozhranie priamo zabudovať do kazetového magnetofónu (ak v ňom máte zabudované Turbo 2000 tak máte k dispozícii aj signál Command) a je to tiež celkom dobré a používané riešenie. Ja som pri tejto stavbe použil priamo káblik zo zlikvidovaného magnetofónu XC12, akurát som prehodil jeden káblik tak, aby som mal ten potrebný signál Command k dispozícii. Celé SIO2PC zariadenie nie je drahá vec, takže sa oplatí táto malá investícia a vy zrazu zistíte že magnetofón netreba, leda tak ešte pri prenášaní programov do ATR formátu.

 

Existujú aj iné hardvérové zapojenia, mne ešte nenastal prípad že by mi to nechodilo na každom dosiaľ použitom počítači (viem že existuje napríklad verzia, ktorá používa ešte navyše 1x obvod 74LS00, ale podľa mňa je to zbytočné - toto zapojenie s prehľadom obslúži aj maximálne možnú rýchlosť. Skôr treba počítať s tým, či použitý notebook je dostatočne rýchly (testoval som aj 486SX notebook a tam sériový port na ňom proste nestíhal nech som robil čo som robil - jednoducho niektoré staré mašiny na to proste nemajú ... nechcel makať ani na 19.200Bd, asi bola blbá čipová sada, proste 9.600Bd - a - dosť, vyššie to nešlo ani bohovi.)


ASPEQT s emulátorom sériového portu cez USB beží absolútne v pohode, otestoval som to na 4 notebookoch. Použité OS: WIN2000, WinXP a WIN7(64).

_________________________________________________________________________

 

Autorom prvého SIO2PC rozhrania je Nick Kennedy, link na jeho stránky:

Nick Kennedy SIO2PC project


schéma SIO2PC od Nicka Kennedyho:

Nick Kennedy SIO2PC

Software je určený pre prácu pod DOS-om, je zadarmo. Osobne som ho kedysi skúšal aj na notebooku PII 166MHz - v pohode. Na notebooku 33Mhz 486-ke som ho nerozbehal, tam to už port na PC jednoducho nestíhal, ani v čistom DOSe. Jednoducho treba rýchlejší počítač - ale to v dnešnej dobe nie je zase až taký problém.  Problémom je v dnešnej dobe DOS + sériový port, kto to nemá tak s týmto vybavením končí. (zase máme USB prevodníky na RS232, že ?)

_________________________________________________________________________


Potom nasleduje software APE pre DOS aj Windows, pozor, plná verzia je platená. Free verzia má obmedzenia a má úmyselné oneskorenia spustenia atď.

Software APE

_______________________________________________


ďalší v poradí je ATARI 810 - a disk Drive Emulator:

Download ATARI 810 emulator


software je zdarma

______________________________________________________________________________________


A bomba je ponechaná nakoniec, jedná sa o software ASPEQT (beží pod Win XP, aj pod Linux-om) a je zadarmo, odporúčam ho na prácu, je ľahký na používanie a bezproblémový pri používaní:

Manual ASPEQT

Download sofware ASPEQT - link


Emuluje 8 disketových mechaník, dokáže bežať v ultra móde, atď. Prepínač je nastavený na polohu 1-2, a nastavenie ASPEQT skontrolujte, aby bolo nastavené podľa RI handshaking. Vývoj je stále živý a tak neustále sa objavujú novšie a novšie verzie programového vybavenia.


Ako som už písal, odporúčam ASPEQT, pretože je "chodivý".

_______________________________________________________________________________

(doplnené 2.6.2010)

Pretože ale existujú aj majitelia MAC počítačov - mám aj pre nich "prekvapenie", emulácia disketovej jednotky na MAC počítači, plus emulácia vlastného ATARI, všetko v samostatnom článku:

ATARIMAC SIO2OSX


 

____________________________________________________________

Druhá verzia SIO2PC:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC-rozhranie-SIO2PC-interface-Version2.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:50 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: