Nová 3.5" základná doska Atari XF551. 3.5" motherboard for Atari XF551. New PCB.

By Administrator at marca 08, 2018 06:47
Filed Under: Atari

 

Na stránkach atari.org.pl sa vďaka userovi s nickom x_angel objavila nová verzia základnej dosky pre disketovú jednotku s rozmerom3.5" Atari XF551 (ja to tu zverejňujem s jeho láskavým súhlasom). Aby Vás to nemýlilo - autor použil 3.5" FD z Amigy s označením ALPS (720kB jednotka), to len na vysvetlenie kde sa tu berie Amiga. Jednoducho stále sa nájdu ľudia ktorí chcú používať 3.5 floppy - a pre nich je aj táto jednotka určená. Vonkajší rozmer motherboardu zodpovedá rozmermi FD jednotke 3.5", preto je aj v názve uvedený 3.5" motherboard.

 

Rozmerove je to poriadny skok smerom nadol,naozaj sa ušetrilo hodne miesta. Výhodou je aj to že teraz stačí jeden zdroj napájania - 5V. Celá nová základná doska je koncipovaná tak, aby sa vošla priamo pod FD jednotku 3.5", pritom sa používa na doske už len jeden SIO konektor -práve vďakatomu bolo možné ušetriť veľa miesta.


Sympatické je použitie jumperov na prepínanie D1 až D4.

(Ak treba dá sa to vyviesť kdekoľvek.)


Celkový pohľad na túto verziu.


Na poslednom obrázku je zaujímavých niekoľko vecí - použitý je switch ako na počítači, v doske je osadený oscilátor = 32MHz, takže sa zdá že to šlape po vydelení 4 aj na 8MHz, to je zaujímavé. Na obrázku v strede úplne hore je miesto na 4 kusy SMD čipov, autor tu zrejme skúša rôzne druhy x-talov aby sa "dopracoval" k tomu že na výstupe v tejto časti dosiahne potrebných 8.333MHz. Je tu aj jumper pre prepínanie pri použití procesoru i8040 alebo i8050. Autor použil v zapojení aj feritové krúžky na odrušenie. Palec nahor !


Čo už len k tomu dodať ?  x_angel zjavne vie čo robí - a aj je to vidieť. Paráda, pekný návrh dosky.

 

Vrátim sa ešte k potrebnej hodinovej frekvencii:

Potrebný kmitočet 8.333MHz sa dá získať aj z x-talu 66.66MHz (delením 8) dostaneme hodnotu = 8.3325 MHz, teda sme naozaj už hodne presní. Tak isto sa dá získať potrebná frekvencia aj z x-talu 66MHz (delené 8) alebo 33MHz (delené 4), kde potom získame na výstupe z deličky = 8.250 MHz, čo je síce o 73kHz menej ako treba, ale je to stále dostatočne presné na to, aby nám to nakoniec správne fungovalo. A posledný spomínaný 33MHz oscilátor sa dá zohnať aj v dnešných dobách (a to aj v TTL verzii jeho napájania, teda na 5V).

Tu potom po vydelení deličkami dostávame na výstupe hodinový signál zo striedou 1:1, ktorý je ideálny pre mikroprocesor a hlavne pre radič WD1772, ktorý ako sa ukázalo nemá rád ak spracováva signál zo striedou 1:3 (ak použijeme x-tal 25MHz a delíme 3). Hja, čo všeličo postupne nevypláva na povrch. Niekde to s takouto striedou pracuje, niekde nie, takže ak použijeme oscilátory s hodnotami uvedenými v predchádzajúcom odstavci tento problém pre vás nebude existovať ani teoreticky.

Ďalšou možnosťou je objednať si naprogramovaný oscilátor na nami potrebnú hodnotu 8.333MHz. Síce je to asi o niečo drahšie, ale vyhneme sa potrebe použiť deličku a všetko máme v jednom púzdre.

Poslednou možnosťou je zakúpiť takýto oscilátor priamo v best-electronics, stojí 10.- USD, problém je v tom že neposielajú do zahraničia. Tu sa hodí mať "známeho" v USA, potom je to riešiteľné aj takouto cestou.


Mail na autora:
ataripcb@gmail.com

ďalšie veci a podrobnosti na adrese:
ataripcb.pl

 

Moja drobná poznámka:

Takúto koncepciu malej základnej dosky pre 3.5" floppy jednotku spolu s iba jedným použitým SIO konektorom som pred pár rokmi navrhoval aj Lenore Underwood. Tá to odmietla. Teraz po pár rokoch tu máme rovnakú koncepciu - ale už od iného autora - patrí mu za to vďaka, mňa už len môže tešiť že niekto uvažuje rovnakým smerom ako ja.

Pre túto dosku je potrebné použiť iný firmware - od Boba Wooleyho, čo je upravená verzia firmware 7.7 pre prácu s 3.5" jednotkou. Tak isto sa dá použť aj Hyper-XF od S.Dorndorfa - verzia B, ktorá je určená pre FD 3.5".

Ak použijete "normálny" firmware 7.7, alebo Hyper-XF verzie A tak môžete pripojiť aj mechaniku 5.25" (ak pre ňu zároveň zabezpečíte aj napájanie 12V). To je už ale celkom krkolomné riešenie a preto sa pre 5.25" jednotku lepšie hodí predchádzajúca verzia motherboardu popísaná v predošlom článku.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:14 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

6. 2. 2019 14:15:28 #

bitsofthepast.com

Pingback from bitsofthepast.com

Reimaged XF551 for 3.5" SF314/SF354 Floppy Drives - Bits of the Past

bitsofthepast.com |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: