Karin Maxi drive 2012.

By Administrator at októbra 11, 2017 22:09
Filed Under: Atari

Karin Maxi drive 2012

 

 

Pri prechádzaní sa webovými stránkami som natrafil aj na túto "maličkosť":

 

Kľúčové vlastnosti:

  • Najrýchlejší a najmodernejší diskový radič pre 8-bitové počítače (načítanie je niekoľkokrát rýchlejšie ako bežná nemodifikovaná jednotka, je niekoľkonásobne rýchlejšia ako najrýchlejšie sériové jednotky s akýmkoľvek nainštalovaným turbo systémom)
  • Je to teraz jediný spôsob, ako si kúpiť novú disketovú jednotku pre Atari XL/XE
  • Nižšie nákupné náklady ako súčasné ponuky použitých sériových staníc na aukčných stránkach
  • Nové nové 3.5 " floppy disky sú stále dostupné v obchodoch

 

Úvod:

Karin Maxi Drive je počítačové rozhranie, ktoré umožňuje pripojiť jednu alebo dve typické disketové jednotky k vášmu počítaču rady Atari XE. Spojenie medzi stanicou a počítačom je paralelné (nové zariadenie), ktoré umožňuje prenos rýchlosťou ktorá dosahuje hodnoty viac ako 20 kB/s. Rozhranie bolo vytvorené v polovici deväťdesiatych rokov od firmy Karin.


Nasledujúca stránka je o rekonštruovanom rozhraní, ktoré vytvoril team: zaxon, stryker, trub, drac030 a candle.

(Pôvodný nápad pochádza od už nebohého Mariusza Geislera.)


Rozhranie je priamo určené pre počítače vybavené konektorom ECI - teda pre radu XE. Na začiatku deväťdesiatych rokov ponúkla fy Karin aj chýbajúci konektor ECI a vhodný adaptér z konektora PBI. K dispozícii je aj interná verzia (rozhranie je zapojené do zodpovedajúcich signálov priamo na doske počítača). Zvyčajne sa používajú disketové jednotky 5.25 " a 3.5", 40 stôp - alebo 80 - s kapacitou dosahujúcou hodnoty 360kB až 720 kB. Na jednotke 3.5 "s kapacitou 720 kilobajtov môžete dosiahnuť až 980 kB kapacity diskety formátovaním na obidve strany. Rozhranie je podporuje plné zavádzanie (256 bajtov namiesto 128 štandardne).

 

Podrobnejšie už priamo na pôvodnom linku (k dispozícii sú tu aj obsahy Eprom, schéma - staršia verzia), kto sa na to cíti môže skúsiť začať stavať :

 

http://karinmaxidrive.pigwa.net/


Pôvodný článok o Karin Maxi drive:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-KARIN-MAXI.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:29 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: