12_2022 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 02, 2022 10:32
Filed Under: Blog

02.12.2022

Včera mi prišla domov vec ktorú som chcel mať doma už dávno, len to doteraz nie a nie zohnať za dostatočne rozumnú cenu ...

Philips PM6667 high resolution counter 120MHz.

____________________________________________________

12.12.2022

Mám za sebou pár dní, ale lepšie povedané týždeň "blbec" - s veľkým B. Pred 5 dňami som si odzálohoval celý domáci NAS na iný disk, tiež s tým boli problémy a nakoniec mi to trvalo omnoho dlhšie ako som čakal ale nakoniec to dobre dopadlo, začal mi totiž blbnúť disk na ktorý som ukladal dáta, pomohla až jeho výmena za iný. Teraz v sobotu sa zrazu porúčali moje webové stránky, čakal som či nočná údržba webového serveru chybu neodstráni /neodstránila/ dnes som ich obnovil zo zálohy /pár potrebných súborov na webe zrazu malo nulovú dĺžku a teda to bol ten problém, cez víkend som bol mimo BA/ a keďže sa mi nechcelo posledný článok o čítači Philips PM6667 celý nanovo od začiatku dlapať tak som pustil obnovu priamo zo zálohy/ - a na dôvažok mi dnes poobede krachol domáci NAS. Mám "radosť", síce zostáva mi už rozchodiť iba to NAS-ko, takže zase je čo robiť ...

Pohoda kam len okom dovidím ...

__________________________________________________________

22.12.2022

Príjemné prežitie Vianoc, pohodu, čo najmenej politiky, čo najviac radosti z rodiny a tiež blížiace sa PF ŠNR 2023 Vám praje Igi.

____________________________________________________

25.12.2022

Dnes taká maličkosť - mám doma deličky NTE74LS90 - čiže je to klasická 74LS90, podľa datasheetu môžu mať na vstupe max. 32MHz, dnes otestovné a odskúšané - na vstupe použitých viac ako slušných 48MHz z TTL oscilátoru - a aj po hodine prevádzky to beží a funguje naprosto v pohode ... toto sa mi naozaj pozdáva, je to príjemné prekvapenie. Delička je nastavená na delenie 10-timi, na výstupe je krásnych /a pevných/ 4.8MHz, čip je iba vlažný. Použitie filtračných kapacít tesne pri čipe oscilátoru a vlastnej deličky je klasika /a samozrejmosť/.

___________________________________________________________

31.12.2022

Je Silvester, bilancuje sa, zvyčajne. Počas dnešnej noci som si pomenul /síce neviem prečo práve na toto/ na jednu záležitosť ktorá sa týkala serverov Compaq, bolo to už dávno, radšej nebudem rok ani tipovať aby som sa nepomýlil. Boli to tie nezvyčajne dlhé skrine, /rozmerni tak dve veľké skrinky pre PC za sebou/, poriadne ťažké.
Jeden zo serverov "ľahol", samozrejme presne medzi sviatkami. Identifikácia problému bola rýchla a jasná - prestal fungovať jeden z dvojice ventilátorov na zadnej stene, mal 120mm priemer, napájanie 12V/DC/0.8A.
Odstavený serever vo firme urobil nečakané voľno /a pridal starosti/ celkom slušnému množstvu ľudí. Náhradu počas sviatkov som nevidel ako možnú - všetko už bolo pomaly zatvorené, ale nakoniec som predsa len zohnal podobný ventilátor, rozmerni presne rovnaký, ale s príkonom 0.6A.
Vydolovať starý ventilátor pritom nebola celkom jednoduchá záležitosť, dosť vecí okolo bolo treba rozobrať aby som sa k nemu dostal. Vymenil som ventilátor, všetko nanovo zapojil a myslel som si že je vystarané. Nebolo. Po štarte server bežal cca 3/4 minúty a potom zahlásil error a koniec. Reštartoval som ho a po zopakovaní hlášky ma napadlo že môže byť problém v tom že ventilátor ma nižší príkon. Zase sa rozoberalo a pridal som paralelne k ventilátoru odpor aby som dosiahl rovnaký príkon, t.j. 0.8A. Odpor som zabudoval tak že bol umiestnený priamo pred spomínaným ventilátorom, čiže jeho chladenie bolo naozaj dobré.
Po novej rozborke a zborke som to teda nanovo zapol a voilá - server fungoval ! Takže jeho diagnostika skutočne úzkostlivo sledovala odbery ... celá odstávka trvala dohromady asi 2 hodiny.
V takomto zapojení potom pokračoval server ďalej bez najmenších problémov ešte 2 roky - a potom už prišla generačná výmena serverov ...

__________________________________________________________

31.12.2022

Silvestrovský nový firmware pre tester DRAM:

DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part4.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: