Oprava - repair Atari 1050 - Track 00 sensor.

By Administrator at apríla 11, 2016 18:35
Filed Under: Atari

A idem na ďalšiu chybu v disketovej jednotke Atari 1050 - nefungujúci senzor tracku 00. Zaujímavé že v tejto jednej jednotke boli v háji obidva senzory naraz (teda už v predošlom článku popísaná oprava senzoru pre write protect) - to som ešte nevidel. No, vždy je niečo po prvýkrát. Ako sa to prejavuje ? Krokový motorček posunie hlavu smerom k senzoru, ak nenájde koncovú polohu = track 00, tak sa pokúša posunúť smerom ďalej, po cca 50 krokoch to nakoniec vyhodnotí už ako jasne chybový stav (posunúť by sa mal vedieť o maximálne 40 krokov čo je štandartný rozsah) a následne blokne pohyb krokového motorčeku, jednoducho ochrana pred poničením celého pohybového ústrojenstva univerzálnej hlavičky. Vo výsledku sa to potom javí ako chvíľkové "zadrnčanie" hlavičky na vonkajšom konci dráhy - áno, pohyb ide smerom k vonkajšiemu okraju diskety. Proste ak sa nenájde začiatok na diskete (teda spomínaný track 00), tak jednotka nevie čítať, zapisovať (je "stratená") a Vy máte doma iba niečo na parádu do vitríny ... ale ako ďalej v tomto článku zistíte aj toto sa dá opraviť a teda môžeme zase dať jednotku do stavu kedy normálne funguje. Len tu u tohoto konkrétneho kusu toho bolo naozaj "poněkud více" čo bolo treba opraviť. Ale nakoniec sa podarilo všetky problémy odstrániť a tento kus chodí naozaj parádne.

 

Modrou farbou (napravo) vyznačená oblasť kde sa robila výmena súčiastok.


Prvá vec ktorá ma napadla ako som zistil že je senzor v háji bolo že s tým asi nič neurobím pretože ten senzor (v originále je použitý typ optozávory CL810W) už nezoženiem. Teda už som špekuloval ako to nahradím úplne iným senzorom, teda takým čo mám doma a k dispozícii. Lenže - po pár minútach keď som to rozdýchal tak som pôvodný senzor vybral (fixkou si najprv poznačte miesto kde je senzor umiestnený na podklade, zíde sa to označenie miesta kde bol umiestnený na neskoršie) a následne som zistil že ten senzor je našťastie rozoberateľný a teda s troškou snahy som vydoloval z jeho púzdra pôvodnú infra LED-ku a aj fototranzistor. A keď to už bolo vonku tak som sa rozhodol vymeniť obidve časti senzoru t.j. aj infra LED a aj fototranzistor za nové kusy. Je dôležité si poznačiť kde bolo fototranzistor a kde LED dióda a dodržať zapojenie - teda pripojiť kábliky tak ako treba. Poznačím si to na papier a následne som potom vždy v obraze trebárs aj za hodinu. V GME som kúpil náhrady -  plochý fototranzistor a tak isto aj plochú infra LEDku a dal som ich do pôvodného púzdra fotosenzora, priletoval som naspäť prívody (samosebou v správnom poradí, bacha - v žiadnom prípade neskracujte prívody fotranzistoru a LED na senzore - pretože potom Vám nedosiahnu prívody na pôvodné miesto na konektore !, J10 a P10 idú do seba a sú umiestnené v strede), natiahol som na prívody teplom zmrštiteľnú bužírku.


Pôvodne som myslel že označím pre Vás aj farby, ale ako som zistil farby sa menia a tak by to asi nedávalo zmysel, preto poďme na to jednoduchšie - na pine č.3 je +5V a pin č.je Gnd (zem). Proste poznačte si to než vôbec budete drátiky odpájať, šetrí to čas. Ostatné ako to zapojiť je uvedené v úvodnom obrázku.

 

Poznámka:

Len ešte upresním - táto jednotka mala ešte na 2 miestach prerušený prívod +5V, teda nedostávalo sa potrebných +5V na TP13 a na konektor pre napájanie senzorov. Prečo to  uvádzam ? Niekedy sa proste nakopí tých drobných "serepetičiek" viacero a potom to aj chvíľu trvá než sa nájdu všetky problémy. Najskôr na to prídete ak začnete zariadenie oživovať a postupne začnú "vyskakovať" stále ďalšie a ďalšie nevyriešené problémy. Tentoraz to ale dlho netrvalo - našťastie. Dosť často býva prerušený prívod napájania priamo pod tými tromi veľkými elektrolytickými kondenzátormi.  Neviem čím to je (ale tuším to, tečie z nich občas elektrolyt a to z plošným spojom fakt vie "zamávať") ale už som mal v rukách minimálne 4 jednotky Atari 1050, ktoré mali tento problém, čiže som už išiel "na isto" na miesto kde bude problém. Tak isto odporúčam vymeniť 2 diódy násobiča za typ na väčší prúd, pretože za normálnych podmienkok tieto diódy idú v takom režime že na nich neudržíte ruku - tak sú vrelé. (Zase raz jedno malé kurvítko v praxi.)

 

Dal som to na miesto, zapol - a nastali "hrátky" s nastavením presnej polohy pre TRACK 00 - zaujímavé, podarilo sa mi to už na tretí pokus, t.j. celé nastavovanie mi netrvalo viac ako minútu, môže byť ... vôbec mi to nevadilo. Paráda, som spokojný, to označenie presného miesta snímača obrysovaním fixkou pred jeho vybratím sa mi skutočne vyplatilo. No ale to už bola tá príjemnejšia robota, pretože zase je zachránená a sfunkčnená ďalšia disketová jednotka Atari 1050. Ešte nasledovala kontrola rýchlosti - RPM test. Otáčky FD jednotky sedeli, 288 ot./min.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Jedná sa o tento senzor.


Drobná poznámka:


Infra LED má na púzdre označenie modrým prúžkom, takže sa nedá pomýliť s fototranzistorom. LED je osadená v spodnej pozícii, má na sebe maličkú plastovú kopulku, tá smeruje nahor k fototranzistoru. Fototranzistor má na sebe tiež kopulku a smerujeme ho nadol voči infra LED. Takže osadiť kopulkami otočenými k sebe smerom do stredu.


Tu chcem ešte upozorniť na jednu vec:

V schéme od J.Sobolu je uvádzané že odpor R58 že má hodnotu 100 ohmov, dtto je to v schéme od Mariusza Geislera. Lenže aj originál field service manual uvádza ako správne hodnoty 100 Ohm alebo 10k. Slušný rozptyl ... ! -  100x násobne iná hodnota, ... zaujímavé. Na mojej meranej jednotke je hodnota R58 = 10k. Takže bacha, merať, preverovať, nespoliehať sa ... potom sa Vám objavia skryté obzory Wink. (Nechtiac, iné nezostáva.)

 

Rozobratý senzor, smerom doprava nový fototranzistor, celkom vpravo nová infra LED.

Infra LED má na sebe už zmieňovaný modrý prúžok zo svoje spodnej strany.

Tu je ho dobre vidieť.

 

Už poskladaný opravený senzor pre track 00.

V spodnej časti je infra LED, fototranzistor je umiestnený v hornej časti.

Vývody v žiadnom prípade neskracujte !

 

Dtto z druhej strany.

 

Tu sú už pripojené aj vývody. Tu vidíte že som

vývody súčiastok neskrátil, preto sú zakryté

zmršťovacou bužírkou - aby neprišlo ku skratom.

 

Tu je už na svojom mieste správne aretovaný senzor pre track 00.

Pretože vývody "obchádzajú" motor, tak práve preto je potrebná

väčšia dĺžka prívodov od senzoru spolu s káblikom.

 

"Domáce zátišie" pre testovanie opravenej jednotky.

 

Dá sa povedať že v tejto jednotke bolo viacero závad, pre ktoré zariadenie nebolo funkčné. Nefungoval senzor režimu Write protect, nefungoval senzor nastavenia nultej stopy, tiež na 2 miestach kde malo byť - ale nebolo napájanie +5V. Pri zapnutí jednotka (proste keď som ručne posunul hlavu smerom k stredu pri vypnutej jednotke) posunula hlavičku na nultú stopu (smerom na okraj diskety) potom "zadrnčala" a skončila. Ako som postupom doby zistil bola táto jednotka už v zbernom dvore a teda bola zachránená naozaj v hodine dvanástej. Síce som to už spomenul, pôvodne som ju chcel iba na rozobratie t.j. na náhradné diely (a aj ako takú som ju kúpil za pár Euro - ulakomil som sa na výborne zachovalé plasty ... o tie mi hlavne pri nákupe išlo), ale že je teraz funkčná na 100% - to je ešte lepšie a je v mojej Atari zbierke. Teraz mám doma 3 perfektne fungujúce kusy FD jednotky A1050.

____________________________________________________________


Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:07 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: