ATARI čipy - rozmiestnenie. ATARI distribution of chips.

By Administrator at apríla 30, 2013 15:13
Filed Under: Atari

Rozmiestnenie čipov (integrovaných obvodov) v počítači je pre veľa ataristov dodnes záhadou. Pomôžeme si nákresmi čo kde v našich počítačoch je rozmiestnené a hlavne kde to hľadať a aj nájsť. Schéma je ale jedna vec, nie každý je ale tak zdatný "borec" aby si s tým poradil a niekedy je dobré mať podklady, ktoré nás navedú správnym smerom.

 

Ak máte náhodou inú verziu základnej dosky, jednoducho bolo tých "version" dosť a tak môžu byť aj zmeny v rozmiestnení čipov, preto - nebite ma ...  Zase raz platí kontrolovať, kontrolovať a ešte raz kontrolovať.

 

Materiál na tento článok som si pripravoval dosť dlho, lebo sa mi nejako nedarilo skontaktovať sa zo správcom webu odkiaľ tie obrázky boli (posielal som to na blbú adresu, odpoveď žiadna, ani hláška o tom že by to nedorazilo, proste klasický problém medzi stoličkou a počítačom Tongue out). Nakoniec sa mi podarilo obrátiť sa na správnu adresu a tak teda konečne môžem tento článok "pustiť do sveta".

 

Všetky v článku uverejnené obrázky pôvodne pochádzajú z:

http://www.atarimuseum.de/

Obrázky sú upravené (popis prevedený z nemčiny do angličtiny) a pozmenené (zmena je v obrázku rozloženia a označenia čipov na ATARI 600XL, bola tam chyba a tak teda som ju opravil). 


Článok je zverejnený s láskavým súhlasom správcu webu www.atarimuseum.de  - je ním pán Michael Vogt, za čo sa mu chcem aj touto cestou poďakovať.

_______________________________________________________________________________

Computer ATARI 400:


Vec ktorá je v tejto rade úžasná - 4 joystickové porty. Je vidieť, že pre RAM je k dispozícii len 1 slot. Najúžasnejšie sú ale rozmery tejto rady - povinné odtienenie v tej dobe zvyšovalo rozmery a hmotnosť  neuveriteľlným spôsobom. K tomu si pridajte liatinové odliatky pre jednotlivé sloty a pre cartridge a máte solídny kus "nábytku". Klávesnica pritom je len fóliová, robilo sa z ňou predsa len o poznanie horšie - vlastne aj tak bol tento počítač zameraný hlavne na hranie - ale 16kB RAM je sakramentsky málo ...


_______________________________________________________________________________

Computer ATARI 800:

Samozrejme tie 4 joy porty má aj 800-ková rada, a hlavne sú k dispozícii ďalšie 3 sloty pre RAM. Zmenou je tu "poriadna" klávesnica na rozdiel od 400-ky.


________________________________________________________________________________

Computer ATARI 600XL:

 

 

 

Tu je už vidieť iná filozofia návrhu základnej dosky, tá sa potom držala v celej XL rade. Zdá sa, že v niektorých modeloch sú navzájom prehodené čipy ANTIC a GTIA, teda boli drobné zmeny v návrhu základnej dosky. Preto si aj Vy dôkladne skontrolujte kde máte umiestnené tieto čipy, aby ste sa potom nedivili čo je s vaším počítačom ak by ste potrebovali niektorý čip na základnej doske meniť. Kontrola a zase len kontrola - to je najspoľahlivejší liek proti nežiadúcim prekvapeniam.

 

________________________________________________________________________________

Computer ATARI 800XL:

 

 

Mierny posun doprava a vľavo je miesto pre RAM pamäte. Slušná klávesnica, možnosť rozšírenia RAM - to sa síce preberá na inom mieste, ale vcelku bez problémov sa dá ísť na 320kB (dnes aj vyššie, ja zase nevidím zmysel na tomto stroji s tou RAMkou ísť ešte vyššie.) Existuje aj verzia ATARI 800XLF (má na základnej doske obvod Freddie), jej rozmiestnenie čipov tu na obrázku nemám,  dosku ľahko spoznáte tak že vľavo dole je obvod Freddie a pri ňom je aj x-tal = 14.1875MHz.

__________________________________________________________________________________

Computer ATARI 800XE:

 

Rada XE s rozmiestnením súčiastok poriadne zamiešala, pretože obvod Freddie nahradil hodne obvodov. Nakoniec sa robila doska rovnaká s ATARI 130XE - teda dva druhy, buď na s osadením pamäťovými čipmi 4x 4464 alebo 16x 4164 - pre 800XE sa potom neosadzovala MMU a druhá časť pamäťových čipov, MMU nahrádzala v základnej 64kB verzii iba trojica odporov = 0Ω (teda tu boli vlastne v úlohe jumperov). Zjednodušovalo to výrobu, pretože na výrobu nakoniec stačili v texte už spomínané 2 typy základných dosák.

___________________________________________________________________________________

Computer ATARI 130XE:

 

130-ka sa len drží predchádzajúcej verzie s tým, že má dvojnásobok pamäte a teda pribudol aj obvod pre správu pamäte MMU. Toto je klasika s pamäťami 4164, v novších modeloch nahrádzajú týchto pôvodných 16 čipov už len 4 čipy 4464. Ostatné je spomenuté v predchádzajúcom odstavci o ATARI 800XE.

_________________________________________________________________________________

Computer ATARI XEGS:

 

XEGS je zase úplne iné rozmiestnenie čipov na základnej doske. RAM je osadená pamäťovými čipmi 2x 4464. Je tu aj samostatný prívod pre pripojenie klávesnice.

________________________________________________________________________________

Computer ATARI 1200XL:

 

Toto u nás nie je vidieť, skôr je to pre úplnosť. Počítač sa predával iba v USA a aj to len po krátku dobu. Bohužiaľ ATARI 1200XL som nemal fyzicky v rukách, tak tu sa teda  spolieham len na podklady.

________________________________________________________________________________

Computer ATARI 1400XL:

 

 

_________________________________________________________________________________

Computer ATARI 1450XLD:

 

 

_______________________________________________________________________________

Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: