Prepínač čísla FD - ATARI 1050 - ATARI XF551 drive unit identification - switcher.

By Administrator at mája 06, 2013 02:13
Filed Under: Atari

Keď už chceme zobraziť na prednom paneli nastavené číslo disketovej jednotky, tak by sa aj patrilo mať vpredu jeden prepínač, ktorý to nastavenie umožňuje. Nejedná sa síce o žiadnu zložitú vedu, ale je podstatne príjemnejšie nastavovať číslo jednotky na prednom paneli ako šmátrať rukou niekde dozadu na zadnú stenu jednotky a pritom si aj pamätať, aké má byť nastavenie prepínačov. Človek je tvor pohodlný a tak toto zapojenie slúži ako ďalší schodík stupňa lenivosti. Nakoniec  - kto to nechce  - nestavia.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


V prvom rade potrebujeme 4 násobný prepínač, či už posuvný - ten sa veľmi ťažko dá zohnať, alebo otočný - dostupný, pravdepodobne bude mať viac polôh, ale to sa na potrebný počet na ňom dá nastaviť. Potom už treba naozaj len pár súčiastok. A tak teda poďme postupne na zapojenie pre obidve disketové jednotky - upozorňujem, schémy týchto prepínačov pre A1050 a XF551 nie sú vzájomne zameniteľné pre rozličné kódovanie dané konkrétnym výrobcom disketovej jednotky ! (preto sú aj 2 schémy ...)

 

_____________________________________________________

 

Prepínač čísla disketovej jednotky pre ATARI 1050:

 


Dôležité upozornenie, pôvodné prepínače na zadnej strane disketovej jednotky 1050 musia byť nastavené na identifikáciu čísla jednotky ako D1 ! (Potom bude prepínač na obrázku plne funkčný.)


 

____________________________________________________________

 

Prepínač čísla disketovej jednotky pre ATARI XF551:

 



Dôležité upozornenie, pôvodné prepínače na zadnej strane disketovej jednotky XF551 musia byť nastavené na identifikáciu čísla jednotky ako D4 ! (Potom bude prepínač na obrázku plne funkčný.) Pomocné odpory na správnu funkciu diódového poľa sú už obsiahnuté priamo v disketovej jednotke ATARI XF551.

 


Ako ďalší krok potom nasleduje zobrazenie čísla nastavenej disketovej jednotky na prednom paneli - aj pre ATARI 1050 a aj pre ATARI XF551, popisy postupne uverejním.

___________________________________________________________

Priamo súvisiacie ďalšie články na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-1050-number-of-drive-unit.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-XF-551-number-of-drive-unit.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:10 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: