Reset FD ATARI 1050.

By Administrator at mája 15, 2013 00:56
Filed Under: Atari

Prepneme číslo disketovej jednotky keď je zapnutá ATARI 1050 a - nič sa nedeje, stále si jednotka pamätá posledne nastavené číslo jednotky pri jej zapnutí. Potom treba urobiť nasledovné - vypnúť FD ATARI 1050, najlepšie potom prestaviť číslo zvolenej jednotky a znova zapnúť. Nie celkom pohodlné riešenie. Ak meníme číslo jednotky za chodu napríklad na 5, 6, 7, 8 - tak to potom naozaj za chodu nemusí fungovať. Prikláňam sa k názoru že je to výhodné použiť (a zastavať si to) ak máte v Atari 1050 zabudovanú väčšiu Eprom a teda potom sa ten zabudovaný Reset skutočne viac ako hodí.

Ale pozor, ak resetujete zapnutú FD jednotku - nikdy si nenechávajte zatvorené dvierka mechaniky ak je založená disketa - fakt neviem zaručiť čo sa po resete stane !

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Najprv si pozrieme ako vyzerá originálny Reset Atari 1050 - je to bez možnosti reštartu počas používania, resetovací signál sa objaví iba počas zapnutia jednotky (nakoniec je to žiadúce, ak by sa to samo resetovalo - to by asi nikoho nepotešilo, že ...).  Tu budeme musieť urobiť malý zásah.

 

Aby to fungovalo aj za "chodu", treba zabudovať do ATARI 1050 tlačítko pre RESET, ktorý sa bude dať opakovane stlačiť počas chodu jednotky.  Potom už môžeme aj za chodu zvoliť iné číslo jednotky a potom stačí podržať RESET a zároveň prepnúť. Po pustení tlačítka sa jednotka zresetuje a buď je prepnutá na iné číslo alebo sme zmenili firmware (podľa toho čo máme k dispozícii). Kto nehodlá robiť nejaké ďalšie zásahy odporúčam RESET vyviesť na zadnú stenu, pekne vedľa prepínačov nastavenia, pretože aj tak musíme siahať rukami na zadnú stenu - sú tam prepínače. Pre tých ktorí majú radi k dispozícii viacero firmware a radi prepínajú - vyveďte si Reset na predný panel, bude sa to hodiť pri častom prepínaní.

 

Budem sa venovať tej druhej možnosti - zabudovať priamo do floppy jednotky tlačítko RESET - jednoduchšie sa to asi už môže urobiť len ťažko, pripojíme tlačítko, na dĺžke prívodov nezáleží (tým ale samozrejme nemyslím dvojmetrový káblik, Wink). Pre istotu uverejňujem aj tú časť schémy ATARI 1050, kde treba ten zásah urobiť (vyznačené modrou čiarou), na materiál to nie je fakt náročná úprava:

 

Vyvedené tlačítko Resetu.

Veľa toho na túto úpravu fakt netreba.

 

Jedná sa o drobnosť, ktorá nám zlepšuje komfort obsluhy, len treba vedieť kam "čiahnuť". Ako vždy - a týka sa to aj iných vecí Laughing. Obrázok aj Reset je prerobený, takto je to absolútne najjednoduchšie na použitie, slovensky povedané - stačí natiahnuť 2 dráty k čipu 555 a to k pinu č.8 a k pinu č.2.  Tú istú službu nám vykoná ak tlačítko priamo pripojíme vývodmi priamo na kondenzátor C33.  Väčšia robota bude s mechanickým uchytením mikrospínača - či už na spomínanú zadnú stenu alebo pri vyvedení na predný panel, ale to je už vec technických možností a zručnosti majiteľa takejto úpravy.

______________________________________________________________________________

05.04.2016

Poznámka:

Vymenil som obrázok, už je v ňom opravená aj hodnota C33 na správnu veľkosť kapacity, Jerzy Sobola v schéme pre ATARI 1050 mal na tomto mieste uverejnený kondenzátor o kapacite celých 47uF, čo sami uznáte je dosť podstatný rozdiel ... kapacita má správnu hodnotu 0.47uF (.047).

Tak isto v schéme je zmenené aj zapojenie tlačítka, takto funguje reset o poznanie lepšie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:09 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: