Atari XF551 - originálna schéma. Atari XF551 - original circuit.

By Administrator at februára 06, 2020 10:14
Filed Under: Atari

 

Nejako som si neuvedomil že som doteraz neuverejnil originálnu schému disketovej jednotky Atari XF551. Berte to ako doplnok, pretože v schéme sú neopravené bugy, preto odporúčam použiť prekreslenú schému ktorú som už dávnejšie nakreslil. Napriek tomu na študijné účely sa to určite hodí. Z názvu je jasné kde sa táto jednotka vyrábala. Základných dosák bolo niekoľko verzií, kde boli napríklad na doske prehodené označenia On a Off pre vypínač (a na doske bolo predrátovanie, uff ...), zdvojené názvy odporov a tak isto kondenzátorov, tak isto existovali verzie kde všetko bolo v poriadku aj na doske a žiadne bugy. Chrlilo sa to a plne zodpovedalo dnešnému názvu spotrebná elektronika, nejako sa nepredpokladalo že sa v tom niekto niekedy ešte bude vŕtať. Pokazí sa, kúpi sa nové a basta. No, doba je fuč a my vrtáci sa v tom vŕtame. Minimálne existovali 2 verzie - jedna z roku 1987 a druhá z roku 1988, líšili sa len v drobnostiach - inak riešený  zdroj a iné zapojenie vývodov čipu 74LS14 (jedno hradlo je nepoužité, v druhom sa nepoužíva iné konkrétne hradlo). Neskorší model má odstránenú dodatočnú filtráciu v DC zdroji (nižšie náklady, na funkciu to nemalo vplyv). Uvedené zapojenie sa týka modelu z roku 1988.


Tak sa na to pozrime:

Schematics XF551.pdf (1,01 mb)

Najmarkantnejšmí problémom je v schéme zlé označenie prepojok pre použitý procesor, pre 8040 musí byť na pine č.7 Gnd (platí aj pre 8050 ak sa používa externá Eprom) a pre samostatnú 8050 na pin 7 potom treba priviesť +5V.

 

Pretože v origináli sú chyby, pozrite si prekreslené a opravené schémy na tomto odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chyby-v-scheme-ATARI-XF-551-Bugs-in-circuit-ATARI-XF551.aspx

(V tomto článku sú bugy zobrazené a aj popísané.)

Tak sa na to pozrite a sami posúďte kde je to lepšie urobené. Laughing

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 2. 2020 21:01:20 #

trackback

02_2020 Blog, Notes.

02_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: