Floppy disk drive ATARI 1050 - 2_4. ATARI Speedy 1050.

By Administrator at novembra 06, 2012 00:13
Filed Under: Atari

 

Dnes si povieme pár slov o jednej úprave disketovej jednotka ATARI 1050, je to nemecká úprava tejto jednotky a je pomenovaná SPEEDY 1050. Upozorňujem že je to len jedna varianta možných úprav typu SPEEDY 1050 a teda je to zamerané len na jednu konkrétnu verziu, na to nezabúdajte pri čítaní viacerých dostupných podkladov.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.

 

Dopredu upozorňujem že sú to moje 20 rokov staré poznámky a tak aj si sem tam na niečo už nemusím presne spomenúť, ale schéma a obsah EPROM mám k dispozícii. Jednotka ATARI 1050 dokázala pracovať v hustote Single a Medium - t.j v prvom prípade je to kapacita 90kB a v druhom je to kapacita diskety 128kB. Konkurenčné jednotky už ale v tej dobe zvládali aj hustou Double - t.j kapacitu 180kB. Táto úprava zvláda aj túto hustotu a navyše ako bonbónik zvyšuje prenosovú rýchlosť na minimálne 3 násobnú hodnotu a to je už cvrkot ...


V tomto článku teraz neriešim ako ukladať dáta aj na druhú stranu jednotky, zatiaľ budeme vedieť pracovať len jednostranne, ale v ďalšom pokračovaní vyriešime aj tento malý problém k plnej spokojnosti. Hi - našiel som to a tak teda to tu rovno prikladám, je to v popise, podľa obrázku odblokujeme prepínačom write protect a môžeme zapisovať aj na druhú stranu diskety a nemusíme vyrezávať dodatočne otvor do do diskety.

ATARI 1050 nepoužíva indexovací otvor pri formátovaní a tak sa to teda dá použiť aj na inak neupravenú ATARI 1050-ku, nás zaujíma to zapojenie prepínača na obrázku naľavo:

 


Nakoniec v tomto článku je to celé podrobnejšie, z neho je aj ten uverejnený obrázok:

speedy.doc (881,50 kb)

 

Ja som sa dostal niekedy začiatkom roku 1992 k ATARI 1050, ktorá mala v sebe zabudovanú SPEEDY 1050, hmm, mal som ju zapožičanú len na dva dni a teda nasledovala metóda reverzného inžinierstva (multimeter a pískalo sa) a mal som na stole nákres zapojenia. Originál má ešte aj pripojený dvojmiestny LED displej a dá sa sledovať na ktorej stope práve ste, ale pre funkciu to nie je dôležité a SPEEDY chodí aj bez tohoto displeja, ja ho tu v schéme nemám - síce som to vtedy obkreslil kompletne, ale tá druhá časť sa niekam vekom zašila tak, že som ju doteraz nenašiel. Postavil som to na univerzálku dosku a behalo to na prvýkrát, tiež som to postavil aj bez displeja a fungovalo to takisto bez problémov. Tu popisovaná verzia je z obdobia roku 1992 a nevylučujem že sa objavilo aj niečo novšieho, obsah Eprom je ale z uvedeného roku. Podľa môjho by to malo byť SPEEDY typ 1050-D.

 

____________________________

 

foto: http://ataricomputers.altervista.org/

 

Na tejto fotografii je pekne vidieť kde je PROM (alebo Eprom) a kde je procesor (CPU).

 

___________________________________________________

 

Formátovanie a zápis pri kopírovaných disketách sa urýchli natoľko, že zo začiatku budete mať pochybnosti či je to vôbec uložené nanovo na disketu - ubezpečujem, je - stačí si skúsiť spustiť z tejto novej diskety. Naformátovanie diskety a jej nová kópia je dielom 20-30 sekúnd, viac to určite netrvá.

Už som to spomínal, teraz máte k dispozícii aj Double hustotu, t.j. viete čítať a zapisovať kapacitu 180kB na jednu stranu, ale s podstatne väčšou rýchlosťou.

Neexistuje problém s nesprávnym nastavením hustoty pri vymieňaní diskiet, pomocou farebných LED zobrazí akú hustotu má práve založená disketa.

Ďalšou perličkou je to, že máte v EPROM priamo zabudovaný BiboDOS (pretože to ale nemám) tuším stačilo ak nebola pri štarte založená disketa - nahralo sa to v sekunde.

Iná perlička, ak ste naformátovali disketu priamo zabudovaným BiboDosom netreba na disketu nahrávať systémové veci Bibodosu znova, jednoducho ju len naformátujete, SPEEDY si na disketu niekde uloží príznak a to mu stačí, celá disketa je k dispozícii na ukladanie dát, DOS na nej nezaberá žiadne miesto, paráda.

Ak takúto disketu založíte do 1050-ky ktorá má SPEEDY, tak si na diskete prečíta príznak a automaticky natiahne BiboDos z Eprom a nezaberá to miesto na diskete - rýchlosť nahrania BiboDosu je okamžitá - fantastické !

Ďalšia perlička - dajú sa kopírovať chránené programy - nemá s tým žiaden problém, program treba hľadať na nete.

Pretože časť RAM dokáže používať ako buffer (má celkom 8kB, ale koľko je buffer netuším, možno celých 8kB), kľudne sa môže stať že disketa stojí a počítač komunikuje iba s buffrom - je to hodne zaujímavé a šetrí to disketu pretože sa točí len ak to naozaj treba.

Dokážeme ukladať na obidve strany v hustote Double, teda disketu využívame na 100% a ukladáme na ňu celkove 360kB (2x 180kb na jednu stranu).

Záverom už len pekne zbalené veci do jedného balíku k SPEEDY 1050, väčšinou je to v nemčine - krajine pôvodu, niekde je tam aj popis pripojenia displeja:


Speedy_all.zip (7,79 mb)

P.S: mal som potom v ruke aj US Doubler, ale pretože mi SPEEDY 1050 naprosto stačilo, tak tam som už neskúmal čo a ako, preto aj nebudem v ďalšom pokračovaní podrobne US Doubler popisovať, niektoré jeho vlastnosti sú prakticky zhodné - ale samozrejme BiboDos tam nenájdete.

 

ATR súbor pre SPEEDY 1050:

1050 Speedy HS System (19xx)(Compy Shop).zip (27,00 kb)

_______________________________________________________________________________


Ďalšia vynikajúca stránka - v nemčine o SPEEDY 1050:

http://wiki.strotmann.de/wiki/Wiki.jsp?page=CompyShop%20Speedy%20Upgrades

Stránka kde si môžete porovnať jednotlivé úpravy jednotky ATARI 1050, ich rýchlosti a ďalšie podrobnosti:

http://atari8.com/book/export/html/42


Jedna z možných verzíí Speedy 1050:

foto: http://ftp.pigwa.net/

foto - toto sa najviac blíži popisovanému zariadeniu, len

použitý displej je 3miestny, veľkosť je jasná, vlastne ak

by ste "odrezali" tú štvoricu čipov vedúcich k displeju

dostanete priamo veľkosť potrebnej dosštičky.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:12 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: