Tipy a triky 010. Studený reset. Cold reset for ATARI. Tips & tricks.

By Administrator at augusta 27, 2010 23:35
Filed Under: Atari

Občas, no niekomu až príliš často strpčuje život nemožnosť spustiť studený reset. O čom hovorím ? Spustí sa program (alebo hra) a chceme program ukončiť a spustiť ničo iné, ale RESET môže byť programovo odstavený a jediná cesta ktorá nám zostáva na to aby sme vystúpili z konkrétneho programu je vypnúť napájanie.

Operačný systém Q-MEG to má elegantne vyriešené (Select + Reset), ale pokiaľ používame pôvodný operačný systém tak sa často stáva že stlačenie RESETu nepomôže a ako som už poznamenal - existuje jediná cesta ako z programu von - vypnúť počítač, chvíľu počkať a nanovo zapnúť. Lenže takto trpí počítač, neustále zapínanie a vypínanie mu rozhodne neprospeje, naviac niektoré počítače majú problém  s vypnutím - proste majú v sebe také pamäte (sú až príliš kvalitné) čo udržia obsah bez refrešu aj po vypnutí napájania po dobu viac ako 7 až 10 sekúnd a pravá zábava začína až potom ... jednoducho musíte mať počítač aspoň tých 10 sekúnd vypnutý a až potom ho môžete nanovo zapnúť. Je to otravné a dosť to vie znechutiť pri narábaní s ATARI.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.

 

Čo s tým ? Na to dá odpoveď nasledujúci popis. Preto tu mám dve riešenia toho istého problému. Prvý spôsob to rieši nekompromisne prídavným hardware a na jedno stlačenie ste von z programu. Druhý spôsob vyžaduje len minimálny zásah do počítača, ale treba stlačiť kombináciu tlačítok. Obidva spôsoby ale poskytujú riešenie ako vždy dostať počítač do stavu aký potrebujeme:

 


(Za ten prvý spôsob vďačíme nemeckým kolegom ataristom.)

(23.11.2012 sem dávam trošku upravenú schému, ktorú používam ja, originál od nemeckých kolegov je potom v ďalšom odkaze v článku, tak isto aj fotografie)

 

 

 

To že to uľahčí život pri práci s počítačom asi netreba nejako zvlášť zdôrazňovať. Tým že nemusíme stále počítač zapínať a vypínať mu podstatne predĺžite životnosť, preto ten malý kúsok hardvéru za to stojí vyrobiť a sprevádzkovať.

 

Ak to niekomu nestačí, tak podrobnejší popis je priamo v tejto prílohe s presným popisom kde a ako sa pripojiť do počítača:

Cold reset circuit (full)

_______________________________________________________________________________

28.01.2013

Pretože som prerábal  nejaké počítače, tak tie fotky zapojenia prídavného cold (studeného) resetu som dal do samostatného článku, odkaz je na konci odstavca.

Odkaz na článok s fotografiami, kde je názorné ukázané, kde sa pripoja prívody na reset a pin 8 MMU pre nasledovné typy počítačov:

ATARI 800XE

ATARI 130XE

ATARI 600XL

ATARI 800XL - s obvodom Freddie

ATARI 800XL - bez obvodu Freddie - reset by mal byť totožný s ATARI 600XL

http://blog.3b2.sk/igi/post/Studeny-reset-Cold-reset-2.aspx

_______________________________________________________________________________

Nie každý chce robiť veľký zásah do počítača a tak existuje našťastie aj:

 

"RESET chudého ataristu",

 

kde nám na toto všetko stačí len jedno pridané tlačítko. Je to ale za cenu toho, že postup je trošku zložitejší pri používaní:

- najprv sa stlačí tlačítko spolu s resetom a potom sa pustí reset

- pustí sa tlačítko

- ešte raz sa stlačí reset v kombinácii s tými klávesami či chceme ísť cez mgtf, Basic, alebo na floppy

Spojíme +5V a RD5 cez tlačítko - to je všetko. (RD5 je vyvedený na konektor pre cartridge.)


             Tlačítko

Sami vidíte, že jednoduchšie sa to už naozaj nedá. Slovami klasika: "Jednoduché, ale účinné !"

 

Konektor  pre cartridge, 30 pinová samička na strane počítača:

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:35 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: