Repasovaná - ATARI XF551 - recondition - 7.

By Administrator at februára 08, 2014 03:55
Filed Under: Atari

Režim Write Protect vyradený z funkcie.

(Vypnutie ochrany proti prepísaniu diskety.)

 

 

Ako zapisovať na diskety v jednotke ATARI XF551 aj ak je disketa prelepená - to je jedna vec, ale tiež aby sme vedeli zapisovať aj po jej otočení o 180°, t.j. ako dosiahnuť stav aby bol vypnutý stav Write Protect a teda že dokážeme zapisovať na diskety ktoré nemajú na druhej strane "vykusnuté" miesto ktoré oznamuje, že na disketu sa dá zapisovať.

 

Drobný oznam - vlastním disketove jednotky ATARI XF551 s 5.25" mechanikami MITSUMI D503, existujú aj mechaniky 5.25" CHINON, takže môžu byť drobné konštrukčné rozdiely, ale CHINON mechaniku bohužiaľ nevlastním.

 


Aby to fungovalo aj na druhej strane diskety (teda na jej odvrátenej strane) treba urobiť ešte úpravu na Double sided - bude tiež popísaná - pozor ale nie dnes !

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Prečo zápis na druhú stranu ?

 

Dosť často bol k dispozícii software, ktorý bol samozrejme uložený od výrobcu len na jednej strane diskety (väčšinou Single hustota, t.j. =90kByte, alebo Medium =128kByte) a druhá strana diskety bola nepoužitá - čo s tým ? - veď my by sme radi ukladali aj na druhú stranu diskety a teda si tým poriadne zväčšili dostupný priestor na médiu. Popis ako si poradiť s indexačným otvorom bude tiež uvedený, v dnešnej časti o prerábke disketovej jednotky ATARI XF551 si povieme ako "prekabátiť" snímač ktorý disketovej jednotke hovorí o tom, či je na disketu povolený aj zápis, alebo je povolené iba čítanie. Nie je to žiaden zázrak, len si treba uvedomiť že ak vyradíme tento snímač z prevádzky tak dokážeme zapísať a prepísať aj diskety, ktoré majú prelepený ochranný otvor, z Write protect potom máme režim Write "furt" = mnou vymyslený novotvar...Wink


Základná schéma, tu stačí jednoduchý prepínač, takto to už funguje: - ale je tu ešte jeden problém, potrebujeme aj indikovať kedy máme Write protect ochranu vyradenú.

 

Čo teda musíme urobiť ?


Veľmi jednoducho - stačí nám k tomu jeden dvojitý prepínač. Prečo dvojitý ? Z jednoduchých dôvodov - jednou časťou skratujeme snímač (teda jeho tranzistor) Write Protect a druhou časťou spíname LED, ktorá nám oznamuje že sme vyradili Write protect z funkcie. Neoplatí sa tu šetriť, tá indikácia je veľmi, veľmi dôležitá, nechcete prísť omylom o svoje dáta. Pri použití "normálnych" LED volíme odpor pre LED = 470Ω, v prípade použitia tzv. supersvietivých LED (Super Hell LED) môže byť odpor podstatne väčší, niekde cca 2k7 ÷ 4k7. Nakoniec som použil supersvietivé typy LED, mal som ich k dispozícii. A tu stačí indikácia 3mm LED-kami, tu netreba veľké 5mm LED.

 

 

Nuž a zase schéma ešte aj v "lopatistickej" animácii, kedy je to dúfam názornejšie ako statická kresba:

 

 

A zase pár obrázkov o danej veci:


Plech potrebuje drobnú úpravu oproti originálu, tak si to skontrolujte, robím vlastne miesto na budúci prepínač.

 

Pôvodný vzhľad horného krytu (plech):

 


Už upravený plech - najlepšie upravovať podľa konkrétne použitého prepínača, ak sa použije dvojitý posuvný prepínač tak ten je tak malý na výšku že túto úpravu nie je potrebné previesť.

 

 

Stav ktorý už poznáte, teraz tam vpravo pribudne prepínač

- spolu s  indikáciou stavu:

 

 

Dvojitý prepínač na už na svojom mieste, zatiaľ nie sú osadené LED.

 

 

Pohľad odzhora.

 

 

Dtto.

 

 

Dtto druhý raz.

 

 

Kabeláž je ešte lepená k sebe sekundovým lepidlom, tak je pomocou dočasných drátikov zatiaľ držaná v budúcom = žiadanom tvare.

 

 

Tu len skúšam kam dám malú pomocnú doštičku (bude podstatne menšia ako tá skúšaná) s potrebnými vecami - teda bude na nej vyvedených +5V a Gnd, bude tam aj pripojenie pre budúci Density sensor (teda vývod na pin 35 mikroprocesoru).


 

Pripravím si káblik s konektorom pre LED - zelená LED = Power LED, červená LED = odblokovaný Write Protect režim. Znova pripomínam, sú použité supersvietivé LED.

 


LED sú na svoje miesto uchytené 2 kvapkami sekundového lepidla.

 

Dtto ...

 

 

Dtto ...

 

 

Prívody na pomocnú doštičku idú odtiaľto:

 

 

Pomocná doštička  - konektor vpravo hore má na sebe +5V, prívod na pin 35 mikroprocesoru a Gnd. Konektor vľavo hore má dva vývody - pretože použijem mechanický kontakt na Density senzor - t..j je tam Density senzor (ide na konektor vravo hore - stred) a Gnd. Vľavo dolu je konektor na Write protect režim, ktorý zapína a vypína červenú LED, zelená LED svieti trvale. Konektor vpravo dolu je pre prívod kabeláže k LED diódam.

 

 

Pokúsim sa to nakresliť malou schémou, "honosne" to nazvem HELPDESK, asi by to mal byť v skutočnosti HELPDESK no.2 ako sami vidíte sú to vlastne len 4 medzi sebou pripojené konektory a na doštičke sú len 2 odpory. Na konektor K2 sú privedené vývody z pomocnej dosky z časti 4 - sú to vývody 3, 4, a 5 t.j. +5V, pin 35 mikroprocesoru a Gnd.

 

 

A pohľad na to isté - iba otočený o 90°. LED čo som mal k dispozícii boli rozličnej svietivosti a tak červená LED má v skutočnosti R=4k7 (a svieti viac ako dostatočne) a zelená LED má R=2K7.


 

Hotovo, teraz už dokážeme zapisovať aj na prelepené diskety ! A následne to potom pri práci vyzerá takto:

 

Štandartný režim:

 

 

Vypnutá ochrana Write Protect:

 

 

Svieti vtedy červená LED, v normálnom režime (= pôvodnom) je táto LED zhasnutá. (A máme aj indikáciu stavu zapnutia jednotky a aj indikáciu kedy je režim Write protect vyradený z funkcie.)


Takže dnes sme zase o kus pokročili k dokončeniu celého diela, uvedomujem si že nie každý to urobí cez pomocnú doštičku, ale ja mám rád keď treba niečo časom zase rozoberať aby sa to dalo bez problémov navzájom odpojiť a nemusím si potom pamätať kde zase čo treba pripájkovať a podobne, konečné riešenie a vzhľad je zase len a len na Vás.

____________________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude v ďalšej časti:



Zabudovanie senzoru hustoty - density sensor - vyžaduje to použitý nový operačný systém v disketovej jednotke ATARI XF551 s názvom HYPER XF-ROM.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:23 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: