Oprava LDW Super 2000. Repair FD unit LDW Super 2000.

By Administrator at marca 23, 2020 12:00
Filed Under: Atari

Dostala sa mi do rúk na opravu táto disketová jednotka - LDW Super 2000. Celkom som sa potešil, pretože pred mnohými rokmi (bol to rok 1989) som chcel byť tiež jej majiteľom. Prešli roky, síce jej majiteľom nie som dodnes (mám, či presnejšie povedané mal som z nej iba jednu, jedinú vec - ešte sa k tomu dostanem), ale aspoň som sa jej mohol lepšie pozrieť na "zúbky". Ale na to aby som sa na to mohol pozrieť musel som si k nej najprv postaviť zdroj a až potom som mohol začať hľadať kde je problém a prečo jednotka nefunguje.

 

Zdroj pre túto jednotku je oproti iným netradičný, používa dva samostatné, oddelené vstupy - prvý je na 9V/AC/1.5A max. a druhý má mať 16V/AC/0.85A max. Znovu zdôrazňujem, zdroj musí mať a teda používať 2 oddelené vinutia. Zdroj som zostavil s použitím 2 samostatných transformátorov, pretože požadované vinutia na jednom trafe akosi len tak ľahko nezoženiete. Ako to už býva, transformátory ktoré sa hodia sa naozaj zle zháňajú. Schéma takéhoto zdroja je zbytočná, vovnútri sú len spomínané trafá a 1A spoločná poistka na ich primári (+ indikačná LED). Použité trafáky sú na 9V/AC/1.5A a 15V/AC/2A - t.j. to čo som doma našiel (teda v pivnici, von v týchto časoch sa veľmi neoplatí ísť zháňať súčiastky ...), ešte stále je v použitej skrinke dosť voľného miesta. Čiže prvý transformátor je O.K. (odber sa pohybuje pod 1A ), druhý je poriadne predimenzovaný - a ako vedľajší efekt práve u neho sa to tu hodí, ešte to v texte popíšem. To že dáva o 1V na výstupe menej je v tomto zapojení nepodstatné, pretože po usmernení sa z neho vyrába 12V a teda rezerva (cez 23V na vstupe do stabilizátoru 12V) je viac ako dostatočná.

 

Zdroj bol koncipovaný ako čo najjednoduchší a preto nemá na sebe vypínač.

(Dá sa dodatočne dorobiť, ale na zdrojoch pre Atari to nie je obvyklé.)

 

Takto napájací zdroj vyzerá spredu, je urobená aj  indikácia že je pripojený v sieti. Na prepojenie je použitý plochý vodič (dĺžka = 1.5m), ktorý má 8 žíl a žily sú vždy zdvojené, teda (1+2), (3+4), (5+6) a (7+8). Vďaka zdvojeniu na vodičoch nie je až taký veľký úbytok napätia. Výhodou takéhoto zapojenia je to, že prívodný konektor kľudne môžete otočiť aj naopak, nič sa nestane, stále budú potrebné napätia tam kde treba. Vývody (1+2) - (7+8) poskytujú 15V/AC, vývody bližšie k stredu (3+4) - (5+6) zase dávajú 9V/AC.


Tu je už na náhradný zdroj pripojený 8-žilový prepojovací káblik.

Zdroj je zapnutý, svieti indikačná LED.

 

Teraz krátko k napájaciemu konektoru na jednotke LDW Super 2000:


Dosť dlho som si lámal hlavu ako to zapojiť cez pôvodný konektor a pritom nič neposr..ť. Napokon ma napadlo jednoduché riešenie - použil som dutinky z napájania počítačových PC mechaník - sedí to tam ako uliate. Niekedy je jednoduché riešenie najlepšie, originálny konektor aj tak nezoženiem.

 

Niekedy je sila v jednoduchosti ... som si vedomý že to nie je ideál, ale nemusel som robiť v jednotke kvôli tomu žiadnu úpravu. Tento kanibalizovaný konektor poslúžil ako zdroj použitých dutiniek pre pripojenie do pôvodného konektoru disketovej jednotky LDW Super 2000.

 

Teraz si pozrieme zapojenie prívodného konektoru na jednotke LDW Super 2000. Prečo ? Pretože doteraz uverejnené obrázky mali blbé zapojenie vývodov ! Takže ako vždy sa oplatí si všetko najprv odpredu premerať a nespoliehať sa že všetko čo je na webe je aj správne zapojené a nakreslené. Je naozaj zaujímavé prečo zvolili takéto komplikované oddelené napájanie - keď sa to nakoniec po usmernení aj tak zlúči do spoločného bodu voči zemi.

Hja, cesty návrhárov sú niekedy nevyspytateľné ...


Jednotka používa takú istú Eprom (obsah) ako jednotka Indus GT, čiže je jej derivátom, tak ako CA-2001 (to je lacnejšia verzia, nemá vôbec dvierka = nižšia cena). 


Ako perličku uvediem že už na základe tohoto v pôvodnom článku o LDW Super 2000 publikovaného správneho obrázku som videl na webe opravené zapojenie konektoru - ale bez uvedenia zdroja tejto opravy pôvodnej chyby.


Tu to nakreslené zapojenie napájacieho konektoru sedí - skontrolované.

 

 

Čo ma fascinuje je to že stále koluje na webe zlé zapojenie vývodov napájania na konektore na webe - a doteraz nikto na to neupozornil ...

 

Prívody z kábliku od zdroja sú ukončené takto - na dutinky som dal teplom zmrštiteľnú bužírku a teda nehrozí skrat. Čiže krajné dutinky = 2x čierna, dutinky bližšie k stredu = žltá +červená.

 

No a to je asi tak všetko čo treba napísať o tomto náhradnom zdroji, funguje a robí to čo sa od neho očakáva. Je poskladaný z domácich zásob, čiže možno použitá krabička by mohla byť aj menšia, ale zase som nič nemusel kupovať, takže toto bolo rozhodujúce. (Skelet pre zdroj je pôvodne z externého disku ktorý sa pripájal na paralelný port, léta páně ..., ale zase je na skrinke vyriešené chladenie = veľa otvorov.)

 

No a už idem na vlastnú disketovku:

 

Prvá vec čo ma zarazila bola konštrukcia zdrojovej napájacej časti - nasadzuje sa hore nohami nad zadnou časťou floppy jednotky a súčasťou dosky sú aj dva stabilizátory 7805 a 7812. Ak sú tieto na svojom mieste zle zaletované tak spôsobujú silné pnutie na svojich vývodoch ktoré práve môže byť príčinou porúch stabilizátorov a to až s fatálnymi dôsledkami. Riešenie takto riešeného oddeliteľného zdroja spôsobuje nemalé problémy ak potrebujete merať v zapnutej jednotke - treba dať každý stabilizátor na nejaký samostatný chladič. Nuž takéto riešenie túto jednotku v mojom rebríčku nadšenosti pre to aby som ju vlastnil znížilo o pekných pár bodov. Stabilizátory nemali pod sebou vôbec žiadnu teplovodivú pastu, nebol tam po nej ani náznak (zjavne sa to vtedy nepoužívalo, nielen na tejto jednotke).

 

V tejto pozícii je zdrojová časť nainštalovaná v jednotke.


Tu je to už otočené "hore nohami", na bokoch je videť stabilizátory. Naľavo 7812, napravo 7805. Pri osadzovaní dosky naspäť na svoje miesto usmerňovače mierne zavadzajú, drhnú svojím krajom o vlastnú FD mechaniku. Je to len drobnosť, ale nemalo by sa to zachytávať.


Detailný pohľad na konektor, horné kolíky blízko seba = 9V/AC,

dolné viac od seba vzdialené kolíky = 16V/AC.


Stabilizátor 12V - 7812. Tak ako bol zapájkovaný tlačil dosku zdroja smerom nahor o cca 3mm vyššie a prehýbal zdrojovú dosku do oblúku (stredná časť bola najvyššie). Pri takom pnutí určite niečo časom nevydrží - a tu to bolo tiež aj na opačnej strane - 5V stabilizátor, nebol originál, už ho tam niekto naletoval nanovo - bolo prasknuté priletovanie Gnd. Keď som začal merať (doska zdroja bola vybratá von a meral som zdroj naprázdno) tak na vstupe 13V/DC a na výstupe keďže zem nemala na stabilizátore kontakt - dtto tam bolo celých 13V ... mierne som sa orosil a dal si hodinu pauzu. 7812-ka sa mi tak isto nepozdávala, tiež tam bol problém (na výstupe 0.5V), radšej než som začal robiť niečo iné - najprv som vymenil obidva stabilizátory - ale prívody k nim som urobil po svojom. Fotka bola urobená až potom keď som tam dal pastu, ale aj tak som 7812-ku vymenil skôr ako som to celé zapol. Našťastie ... Tak si myslím že než sa mi to dostalo do rúk asi najprv vypovedala LM7812 a nie LM7805, takže vovnútri to vďaka tomu nič nepošahalo. Uff, úľava, problém bol naozaj v zdrojovej časti. Ale ako sa ukázalo bola tam ešte jedna drobnosť čo nebola v poriadku - Eprom, ešte sa k tomu dostanem.


Takto sa jednoduchým spôsobom na obidvoch stranách (tu 7805-ka, toto som to urobil aj pre 7812-ku) odstránilo nebezpečné pnutie pri nesprávne osadených stabilizátoroch. Odpájkovať priamo vývody na plošáku je dosť riziko, je to tam nejaké prťavé - práve tam kde by to malo byť robustné - zase mínus v mojom rebríčku. Zdrojová doska teraz sedí pekne rovno na svojom mieste tak ako treba.

 

Ešte než som do zdrojovej časti v jednotke pustil "šťavu" - najprv nasledovalo klasické kompletné čistenie jednotky pred jej prvotným spustením po výmene stabilizátorov (som rád že som ju neskúsil najprv zapnúť z mojím novým zdrojom a starými stabilizátormi, to by bolo dymu ...).

 

Keď som jednotku otvoril tak pre istotu som vybral Eprom 2732 a dal som zverifikovať obsah, toto pri opravách naozaj robím vždy. Dosť často je všetko v poriadku, tu ale 2 byty kde mal byť správny obsah mali tam jeden bitík o jednu hodnotu vyššie ako by sa patrilo, čiže verifikácia nezbehla. No, našťastie tento problém bol naozaj jednoduchý na opravu. LDW Super 2000 síce nemám, ale originál Eprom v šuplíku áno! Takže vymenil som Eprom-ku a bolo. (Mal som ju doma už naozaj hoooodne dlho, aj som si hovoril či ju nepremažem a budem ju mať pripravenú na niečo iného, nestalo sa, nakoniec sa predsa len dočkala a išla na miesto kam patrí.)

Obsah sa dá nanovo napáliť aj do starej Eprom, ale ak mám dobré riešenie (hlavne ak je náhradná Eprom k dispozícii) tak som radšej urobil výmenu. Potom som už po poskladaní jednotky mohol zapnúť napájanie. A jednotka funguje ...

 

Ale zatiaľ sa ešte pozrime pár obrázkami priamo do jednotky:


Napravo odpojený konektor na disketovú jednotku, v strede malý konektor ktorý ide na univerzálnu hlavu.


Konektor na univerzálnu hlavu má v sebe kľúč, takže naopak ho na jeho miesto neosadíte.

Kryt pliešku je potiahnutý priehľadnou nevodivou fóliou a tá už vekom slušne popraskala.


Pre mňa dôležitá informácia ktorá doteraz na webe nikde nebola dostupná - disketa sa v jednotke otáča rýchlosťou 288/rpm, teda točí sa rýchlosťou 4.8 otáčky za sekundu - túto informáciu som pridal aj do môjho prvého článku o LDW Super 2000. Najprv ešte než som to rozobral som špekuloval ako odmeriam otáčky - a po otvorení som zistil že výrobca mi túto robotu maximálne zjednodušil - mám to tu na "tanieri", teda presnejšie na zotrvačníku priamo na samolepke. Tak toto bolo príjemné prekvápko - blbé je niečo iné - na celej mechanike nie je ani jeden jediný údaj ktorý by povedal alebo naznačil kto je výrobcom tejto mechaniky a teda táto infomácia tu bytostne chýba. (Samolepku som nechcel odlepovať.)

Takáto náhradná FD jednotka (tobôž bez označenia) sa bude v dnešnej dobe ak sa pokazí naozaj už veľmi ťažko zháňať.


Krokový motorček hlavy vyzerá že je štandartný, je použitý aj v disketovej jednotke

Atari 1050, má presne rovnaké hodnoty odporu vinutia a aj vonkajšie rozmery,

rovnaký počet krokov na otáčku.


Takto vyzerajú samotné "vnútornosti" disketovej jednotky LDW Super 2000.


Hlavička má kompletné odtienenie - na rozdiel od Atari 1050.


Na hornej pravej strane je "hydraulika" otvárania predného krytu. Nálepka Demobit 1995 sa po tých rokoch stala skutočnou integrálnou súčasťou spodného krytu (= je už asi neodstrániteľná). Na spodnej prednej strane jednotky sú urobené vetracie otvory. Tak isto sú aj na jej bočnom plechovom kryte z obidvoch strán. Výborne, takto by to malo byť, lenže ... ako to už býva:

 

vetracie otvory sa nachádzajú iba na spodnej strane disketovej jednotky, t.j. teplo nemá kam odísť ..., odvetrávanie je vďaka tomu svojím spôsobom v čude. Gumové nožičky by rozhodne lepšie poslúžili keby boli uchytené na bočných plechoch - zdvihla by sa tým svetlá výška jednotky od stola. No neviem, očakávania boli veľké, teraz som už zase späť na zemi.

Sakra, to fakt všade musí byť nejaké kurvítko ? Odpoviem si sám - určite áno (Laughing).

 

Teraz už s nadhľadom a úsmevom: Ako som písal  - dym zo súčiastok po zapnutí jednotky neunikol a tak vďaka tomu že dym zostal na svojom mieste tak disketová jednotka zase začala kompletne fungovať. Samozrejme ma to potešilo že je zase funkčná, veď to je nakoniec cieľom všetkých opráv.

Laughing   Laughing   Laughing

Poznámky:

- FD jednotka točí 288/ot./min, toto je pre mňa naozaj nová informácia, (a určite nielen pre mňa)

- pretože FD jednotka je celá z kovu, tak stabilizátory účinne rozvádzajú teplo (po použití teplovodivej pasty) po celom obvode jednotky a ani po zakrytovaní nie je teplota nijako vysoká, oproti napr. A1050 a XF551 je podstatne chladnejšia - aj napriek tu vyslovene zle urobeným chladiacim otvorom. Rozvodu tepla účinne pomáha samotná floppy mechanika pretože je masívna a je priamo použitá ako súčasť chladenia. Jednotku som mal zapnutú niekoľko hodín, nemá s teplotou žiaden problém, je iba vlažná, oteplenie skutočne nie je vysoké - a to je naozaj príjemné prekvapenie.

- jednotka po zapnutí bez diskety síce skočí na track 00 - na displeji sa objaví 00, ale po 10 sekundách sama skočí na stopu č.39, toto robí štandartne aj po nahratí programu. Teda či sa to niekomu páči či nepáči, treba čakať až to skončí na tracku 39, toto naozaj výrazne zdržuje pri práci s touto jednotkou (na konci som pridal video kde je tento jav vidieť). Síce sa dajú dvierka otvoriť aj skôr, ale nemáte istotu že si tým niečo neposerkáte.

- dobrou správou je to že motor je integrovaný priamo v stredovom tŕni, t.j. nehrozí zháňanie plochej remeničky ako u A1050.

- ak je založená disketa nastáva po štarte okamžitý boot, tam nie je žiadne oneskorenie.

- samotný napájací konektor - tu sa výrobca predháňal z inými v tom aby postavil niečo čo sa bude ťažko zháňať. Úmysel mu vyšiel dokonale, až tak dokonale, že majitelia asi budú nadávať doživotne (teda ak stratia zdroj, alebo zoženú samotnú jednotku bez zdroja). Jednoduché, pritom dokonalé a účinné kurvítko.

- zozadu je prepínač pre Single alebo Double režim, doteraz som nepochopil načo je to dobré, fungoval som stále v polohe Double (išlo formátovať aj S a D), chvíľu mi trvalo než som pochopil že je na to určený switch č.3 a nie č.4, takže na toto bacha, nie je to dobre označené, mne pri tom pomohla schéma. Manuál na nastavenie prepínačov som odignoroval.

- jednotka je v prevádzke na môj vkus dosť hlučná (viď video), aj keď som ju pred spustením premazal (hlavne koľajničky).

- konštrukcia napájacieho zdroja. Do jednotky treba priviesť 4 dráty aby ste dodali potrebné 2 napätia. Prečo jednoducho keď sa to dá urobiť aj komplikovane. Radšej - no comment. Viem si predstaviť ako to urobiť jednoduchšie, iba jedným zdrojom a teda iba 2 dráty - ale keďže nie som majiteľom tak to tu nebudem ďalej pitvať.

- čo je príjemné, vďaka displeju, 3x LED + 4x tlačítka dostávate naozaj enormné množstvo informácií, ale ak je nejaký problém tak jednotka pípa, bliká a je z nej vianočný stromček.

- skúšal som jednotku len v BiboDose a pod DOS 2.5, takže ultra rýchlosti som neskúšal, nakoniec toto je vecou majiteľa, v základných režimoch disketovka funguje.

- pod páčkou mechaniky som našiel vloženú plastovú podložku (tzv. "samodomo" úprava) ktorá výrazne zvyšovala prítlak stredového třňa na disketu. Zmysel uvedeného opatrenia som nepochopil, pretože po vybratí plastovej  podložky jednotka funguje tak ako má tiež, tak to išlo von.

- je obdivuhodné čo všetko sa podarilo dostať do Eprom o veľkosti 4kB, väčšina mašín pre Atari ak používa upravené FD jednotky pre Track zobrazenie potrebuje Eprom o dvojnásobnej veľkosti, teda 8kB. Takže tu je to vo firmware dostiahnuté až do extrému. Za toto palec nahor.

- na druhú stranu, je tu na základnej doske použitých 24 čipov čo je už naozaj hodne.


A je tu posledná vec čo ma napadla - týka sa zdroja - filtračné kondenzátory, vetva pre 5V je v poriadku, je tam kondenzátor 4700uF/25V, skutočné napätie na ňom po usmernení je mierne cez 13V/DC, teda je to v pohode (merané pred stabilizátorom 7805). Problém vidím vo vetve pre 12V, pretože tam je napätie pred stabilizátorom na hodnote už cez 23V/DC - a je tam použitý kondenzátor 3300uF/25V ... t.j. napäťová rezerva je skutočne minimálna. A tento stav by bol ešte horší ak by som nepoužil "tvrdý" zdroj 15V. Pri "mäkšom" zdroji (trafo na prúd 1A a menej) by výsledné DC napätie v kľude bez problémov mohlo prekročiť aj tých 25V. Keď strelí kondenzátor v zariadení tak to je naozaj parádna paseka a elektrolyt z neho ak sa rozprskne po základnej doske, diskete  ... no, nechcel by som to potom oživovať.

(Spomínané "mäkšie" trafáky mávajú bez záťaže vyššie výstupné napätie.)


Čiže tento kondenzátor sa oplatí vymeniť za nový = 3300uF/35V,


akurát teraz v tomto období do obchodu pre neho naozaj nepobežím, takže tam zostáva pôvodný. Dobré je použiť trafo ktoré dáva 14V/AC/1A - akurát ho ale skúste zohnať ... výmena kondenzátoru je rozhodne jednoduchším riešením. Miesto pre nový o niečo väčší kondenzátor je na pôvodnej doske dostatočne veľké. (Aspoň niečo čo nám neurobí problém.)

___________________

Poznámka 07.04.2020:

Práve som zohnal trafo 13.8V/AC/1.3A ... je to ako vždy po funuse, už je to pritom dávno celé z domu. (Je podstatne menšie ako to čo som tam dal.)

Práve včera som sa na webe dozvedel že "praskanie" vývodov stabilizátorov vďaka umiestneniu na zdrojovej doske je vec rozšírená, no, pretože ja som ju doma doteraz nemal tak som na tento problém musel prísť sám. Laughing

_________________________

Jednoduchým riešením pri vybratej zdrojovej dosky z FD jednotky je pripojiť spomínanú kapacitu 3300uF/25V (priamo na jeho vývody vo vybratej zdrojovej časti ) na zdroj premenného napätia a kondenzátor som formoval, t.j. pár hodín som naň pripojil 15V, potom som to zdvihol na 20V a nakoniec na 23V. Jednoduché riešenie, akurát je to časovo náročné. Teraz by už mal vydržať na sebe aj 25V bez problémov, aj keď tam by to nemalo vyskočiť. Síce je to núdzové riešenie, ale celkom dobré.

 

Záverom ešte prikladám video ako sa správa disketová jednotka LDW Super 2000 po zapnutí - keď ešte nie je založená disketa:

Video:

LDW Super 2000_1.mp4 (3,48 mb)

(Ak je vložená disketa začne okamžite čítanie, potom po načítaní programu zase počká 10 sekúnd a nasleduje skok na track no.39.)

Video z vlastnej prevádzky som nerobil - a ani už neurobím, pretože jednotku som už poslal naspäť jej majiteľovi, ale nie je tam nič svetoborného pri prevádzke.


A tak po tých rokoch prišlo vytriezvenie, netvrdím že je to zlé, ale asi udržať ju v chode v budúcnosti bude vyžadovať oveľa viac úsilia ako som očakával. Teraz už s ľahkým srdcom ju vrátim majiteľovi a pri zazretí tejto jednotky niekde na nejakom zraze už nebudem mať cukanie v kútiku úst. Už mi za ňou dušička nepiští, zostanem pri svojich Atari 1050 a Atari XF551.

___________________________________________________________

Prvý pôvodný článok o LDW Super 2000 kde je obsah Eprom, schéma, manuál a iné:

LDW-Super-2000_part1

______________________

Poznámka na záver:

No a pretože s jedlom rastie chuť (akosi "vďaka" koronavírusu a sedeniu doma je na to viac času) tak som sa pozrel ešte na jednu svoju disketovú jednotku ktorá začala po čase blbnúť, ale o tom zase niekedy inokedy.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

23. 3. 2020 13:49:18 #

Marek

Paradne citanie. Dakujem!

Marek Slovakia |

23. 3. 2020 21:11:57 #

Admin

Pekný komentár, ďakujem.

Admin Slovakia |

25. 3. 2020 12:36:28 #

trackback

03_2020 Blog, Notes.

03_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: