Časovač 28 hodín, 28-hour timer.

By Administrator at augusta 27, 2015 16:50
Filed Under: Non-Atari

Niekedy treba zariadenie, ktoré vie spustiť časovanie aj na extrémnejšie časy a potrebujeme aby to bolo celkom presné - teda tá doba časovania. Existuje celkom zaujímavý čip CD4536, ale ten je vcelku horšie dostupný. Radšej som použil klasický čip CD4060, ktorý je naozaj veľmi dobre dostupný a rozhodlo to, že v GME mali kondenzátory 22uF/16V - nepolarizované. A bolo vystarané.

 


Potreboval som niečo čo stlačením naštartuje, napočíta 28 hodín a zase sa vypne. Ako na to ?


Nastavením výstupu na pin Q4 a nastavením časovania výstupu pomocou trimra M22 na 100 sekúnd (teda presne tuším 99,8 a nejaké drobné) je hotovo. Už stačí len prehodiť v bode X pripojenie na Q14 a časujeme na 28 hodín.


Pridal som aj tlačítko Reset, t.j, ak už je časovač spustený - stlačením Resetu sa začne čas počítať zase od začiatku.

Výhodou zapojenia je to, že po načítaní potrebného času je zariadenie úplne odpojené - tak isto aj záťaž a nie je možné aby sa samé zaplo.

 

A pridal som aj drobnú animáciu aby bolo jasné ako to funguje:

 

 

A posledná modifikácia, ktorá umožňuje tzv. Total stop, t.j. zariadenie sa okamžite na výstupe vypne. Použil som dve možnosti, jedna používa rozpínacie tlačítko, teda nič zložitého, druhá možnosť používa spínacie tlačítko. Je to o niečo zložitejšie, ale zase umožňuje použiť 3 úplne rovnaké tlačítka na prednom paneli. Čo sa hodí, to si vyberte.

 

 



Použité relé dokáže spínať prúd až 5A, takže sa s tým dajú napájať slušné odberové miesta, LEN POTOM NEZABUDNITE PRÍSLUšNE DIMENZOVAť  KÁBLE !

No a na záver komu by ten výsledný čas bol z nejakého dôvodu príliš dlhý, pripojením na iné výstupy čipu sa dajú dosiahnuť iné doby časovania, prehľad je v tejto tabuľke:


 

Celé je to tak jednoduché, že nejaký ďalší pokec nepovažujem za potrebný. Wink

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:23 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: