Atari XE Video Game System - XEGS.

By Administrator at septembra 27, 2015 18:11
Filed Under: Atari

 

Stáva sa aj v lepších rodinách - na tento počítač ATARI XEGS som nejako zabudol. Síce čo sa týka vnútorností je to klasický počítač rady ATARI XE (preto sa tu nebudem zmieňovať o technických parametroch = sú zhodné), len je upravený design, klávesnica je oddeliteľná a používa konektor o nižšom počte vývodov. Neviem o tom že by by pre tento počítač existovala samostatná schéma, ale to naozaj v tomto prípade nie je problém (odlišnosť je samozrejme vo veľkosti ROM). Proste dnes len upozorňujem na ďalšiu časť výrobného portfólia firmy Atari vtedajšej doby.

 

 

Celé zameranie počítača aj s jeho výbavou je smerované na zábavu = hranie hier. Pribalený joystick a svetelná pištoľ sú príjemným bonusom. Atari XEGS sa vyrábal v rozmedzí rokov 1987 až 1992, potom už končila podpora 8-bitových systémov. Dodávala sa s hrou Bug Hunt na cartridgi a tak isto sa dodávala na cartridgi aj hra Fligh Simulator II.

Týmto to ešte nekončilo, súčasťou dodávky je aj hra Missile Command, tá ale bola súčasťou systému, bola zabudovaná do ROM pamäte operačného systému. Toto samozrejme vyžadovalo rozšírenie ROM pamäte. Ako vždy potrebujete ešte zakúpiť minimálne magnetofón na kazety s hrami, alebo lepšie priamo disketovú jednotku, proste klasika.


 

Pri "pitve" klávesnice na Vás vykukne pridaný prevodník, ktorý prevádza klasickú Atari klávesnicu na nižší počet vývodov. Pretože túto potvorku nevlastním, vychádzam z môjho názoru že sa presunula jedna časť elektroniky klávesnice bližšie priamo ku klapkám a tak sa ušetrilo pár potrebných prívodov a vlastne sa nič nemuselo meniť - teda hardvérovo.

 

Teraz sa pozrieme na rozmiestnenie dôležitých ovládacích a pomocných prvkov priamo na počítači.

 

 

Vypínač je umiestnený vľavo. Celkom vpravo dole sa presunuli pomocné tlačítka v poradí zľava doprava - Start, Select, Option a Reset.  Vzhľadom k tomu že je klávesnica oddelene umiestnenie Reset tlačítka nespôsobuje problém.

 

 

 

Obidva joystickové konektory zostali na pravej strane. Na pôvodnom mieste zostal napájací konektor. Cartridge konektor sa posunul vľabo a nastalo aj jeho pootočenie voči vodorovnej osi. Na pravú stranu celkom hore sa presunul modulátor a priamy videovýstup. Celkom vpravo dole sa presunuli pomocné tlačítka v poradí zľava doprava - Start, Select, Option a Reset.  Vzhľadom k tomu že je klávesnica oddelene umiestnenie Reset tlačítka nespôsobuje problém.

 

A teraz sa pozrieme priamo na obrázok základnej dosky:

 

 

 

Záverom nasleduje manuál pre počítač Atari XEGS:

Atari_XEGS_Manual.pdf (5,13 mb)

 

Napriek tomu že sa vyrábal v slušnom počte, v našich končinách ho vidieť len ojedinele (Forever, Atariáda), čiže je dosť vzácny.

Cena v roku 1987 = 199.- USD

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:53 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: