Procesory a ich spotreba.

By Administrator at septembra 12, 2022 11:11
Filed Under: Non-Atari

 

má plno rečí o zelených technológiách a znižovaní spotreby el.energie, tak sa teda krátko obzriem na oblasť počítačovú.

Pred mnohými rokmi som mal tú "česť" mať v práci v miestnosti 5 x 5m jeden počítač s procesorom P4 Prescott (takt 3GHz). Celková spotreba hodne vysoká (tipujem 300W), po 8 hodinách bolo v miestnosti skutočne nepríjemne teplo - výstupný vzduch zo zdroja mal teplotu fénu - a to mašina bežala denne len tých 8 hodín, pri nepretržitej prevádzke by sme tam mohli ako vedľajší produkt trebárs sušiť ovocie, radšej sme (teda keď sa dalo) ostatné 3 počítače vypínali pretože toto naozaj bola silná káva. A radi sme robili mimo kancelárie ... netburst proste bola slepá cesta, nakoniec to uznal aj samotný Intel a tak sme si na chvíľu vydýchli. Aj ja, keď sme počítač po roku konečne dali preč. Viem, asi to málokto zažil na vlastnej koži (ja áno), je to už dávno, ale hovorím - od tohoto ruky preč !

Teraz máme (Intel) zase procesory s podobným príkonom a k tomu budú videokarty s príkonom - ešte dvojnásobným, ak nie viac. Tak na toto bude naozaj už treba klimatizácia, jedna vec vyvoláva priamu závislosť na veci druhej, inak sa to neuchladí - teda ak nechcete sedieť v miestnosti s nohami ponorenými v lavóre zo studenou vodou, inak biedne zahyniete.

Teraz si dovolím odskočíť na malé 8-bit Atari, na atariage urobili pre disketovú jednotku Atari 1050 zobrazovač (2x sedemsegmentový displej) pre zobrazenie čísla stopy. Všetko O.K. - až na to že k tomu použili výkonný 32-bitový procesor na mini doske - zobrazovanie stopy beží na 600MHz procesore ..., pritom samotný procesor disketovej jednotky beží na 1MHz, teda na hodnote 600x menšej. Dôvod ? Načo optimalizovať keď to takáto doska hravo zmákne, ale takéto riešenie sa mi skutočne nepozdáva. (Je to také niečo ako s dynamitom na komára ...)

Tak isto chápem ak si niekto postaví simulátor disketovky, ale už aj tu idú procesory niekde na hodnote 16MHz /Arduino/, to ešte ako tak chápem, ale používať na to Malinu s taktom 800MHz (a vyššie) mi pripadá už naozaj hodne uletené (a netýka sa to iba Atari, sú aj iné značky starších počítačov).

Niečo je v takto nastavených systémoch zle a to v prvom, druhom a aj treťom príklade - buď na riešenie "nejsou lidi", alebo je všade príliš ľudí typu nášho podareného "ministra" financií ... a potom sa ide sa cestou ľahšieho odporu (alebo nekompetentných rozhodnutí).

Mne skôr vychádza že používaním starších mašín v niektorých prípadoch v dnešnej dobe skôr vo výsledku elektrinu šetríme, nemáte ten dojem ? (Nemyslím tým samozrejme dnes používať Prescott ..., tomu je dobre tam kde je, t.j. niekde vo vitríne.)

A postoj k neúmernému nárastu spotreby el.energie ? Je pštrosí, mám známeho ktorý tomu hovorí: "Škoda mlčať ..."

Všeobecne sa teraz nakupujú priamotopy, takže toto je asi cesta do budúcnosti.

Alebo príde zákaz zapínať tieto žravé počítače v rámi v párne, alebo nepárne dni ?

(Ešteže máme stále k dispozícii 8-bity ...)Foot in mouth

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

20. 9. 2022 9:48:17 #

trackback

09_2022 Blog, Notes.

09_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: