Magnetofón k ATARI. Tape recorder for ATARI.

By Administrator at marca 25, 2010 14:49
Filed Under: Atari


Tak toto je už dnes naozaj periféria, ktorá je odsúdená na postupný zánik a presun do múzea. Existovalo viacero druhov magnetofónov, problémy s kvalitou záznamu ale boli vždy dosť veľké. Problém kolmosti stopy (nahrávalo sa na 1/4 šírky pásky z jednej strany, hlava bola stereo), tak problémom bol aj fázový záznam, kde pri prehrávaní nestabilné kapacity (veľký rozptyl hodnôt a veľká tepelná závislosť) v magnetofóne vo frekvenčných priepustiach spôsobovali nemalé problémy.

Osobne som veľmi rád že už dávno s kazetovým magnetofónom nepracujem, strávil som som s ním naozaj hodne času (bol to Atari XC12 s vlastnými vylepšeniami), vlastné vyrobené a zabudované Turbo2000 síce hodne pomohlo - ale medzi nami - bol to stále kazeťák a pri porovnaní práce s disketovou jednotkou (alebo s jej dnešnými dostupnými náhradami) je tu predsa len obrovský rozdiel v prospech disketových jednotiek, akonáhle som si to vyskúšal nebola možná cesta späť ... takže ma ospravedlňte že túto perifériu pre Atari nijako neospevujem. Jeden kus stále mám doma (vlastne na tom nemám žiadnu zásluhu) a priznám sa že ani neviem či ešte funguje, považujem ho iba za odloženku.

 

Teraz si dáme trošku techníckého "porna":

 

Záznam informácie na kazetu sa prevádza tak že log.0 je zaznamenaná na hodnote 5.135kHz a log.1 je zaznamenaná na hodnote 3.995kHz (alebo inak je to 5135Hz a 3995Hz). Vlastné data sú v blokoch po 128byte, prenos má rýchlosť 600Bd. Data sú vysielané (a prijímané) sériovo s jedným nulovým štart bitom a jedným jedničkovým stop bitom. Vlastný zavádzací signál pred vlastnými dátami trvá 20 sekúnd a vtedy je vysielaná log.1, teda na frekvencii 3995Hz.

Pretože v mgtf to prechádza úpravami tak nakoniec sa signály invertujú, potom platí že ak je na páske zaznamenaných 3995Hz je na výstupe do počítača už log.0 a pre 5135Hz je to potom log.1.
Záznamové tóny sú generované priamo čipom Pokey v počítači Atari, t.j. samotný počítač generuje správny záznamový signál ktorý ide priamo do záznamovej hlavy kazetového magnetofónu.
V prípade prehrávania sa rozlišuje „0“ a „1“ detekciou dvoch tónov FSK zaznamenaných na kazetovej páske, dekódovanie zabezpečuje elektronika mgtf.

 


Tape recorder 410

 

Problémom je dosť vysoké zvolená frekvencia pre záznam nuly a jedničky. Rýchlosť záznamu je zúfalo pomalá (reálne vďaka medzerám medzi blokmi je to ešte menej ako 600Bd, reálne cca 500Bd.). Malý šróbovák bol pomaly povinnou výbavou, pretože páska z iného stroja bola často nečitateľná a bolo potrebné nastavovať kolmosť hlavičky. K tomu prirátajte nekvalitné kazety, EMGETONy, tie boli preslávené (aj keď v opačnom význame a pravidelné čistenie hlavičky bolo priam povinné), FUJI tiež za veľa nestáli. Zo SONY kazetami pritom problémy fakticky neboli.

Použitie (výrobcom) tepelne závislých obyčajných keramických kondenzátorov na mieste FSK demodulátorov (= príliš veľký rozptyl kapacity) spôsoboval že dekódovanie záznamu nie vždy neprebiehalo úspešne, zlá kolmosť hlavičku voči pásku pridávala ďalšie problémy kvalite prečítania uloženého záznamu.

Riešenie ? - tu by pomohlo na tomto mieste použiť (a nasadiť) stabilnejšie polyesterové kondenzátory.

(Zase jedno nasadenie úspešných kurvítok v praxi ...)

Dones existujú nadšenci ktorí udrýiavajú teto periférie v chode, čítajú pásky a zachraňujú uložený obsah - osobne pred nimi má rešpekt, toto chce naozaj hodne veľké zapálenie, potrebuje to neskutočne veľa času, treba na to pevné nervy a veľký entuziazmus - ja osobne radšej budem písať články, je mi to o poznanie príjemnejšie.

 


Tape recorder 1010

Magnetofóny 1010 sa vyrábali v dvoch prevedeniach,

rozdiel bol v mechanike, bolo iné poradie kláves:

1010 Program Recorder -- Chelco verzia

Klávesy: REC PLAY REW ADV STOP/EJ PAUSE

1010 Program Recorder -- Sanyo verzia

Klávesy: REC PLAY REW ADV PAUSE STOP/EJ


Predstavte si situáciu, keď ste si kopírovali program z požičanej kazety - najlepšie tak v dĺžke cca 40kByte:

1 - najprv sa nahral kopírovací program

2 - 10 minút trvalo nahratie programu

3 - ďalších 10 minút sa ukladala kópia

4 - spustili ste nakopírovaný program

5 - pár blokov tesne pred koncom programu nahrávanie spadlo ...

6 - polhodina v háji a program bol pritom stále v nenávratne

7 - mohli ste si to zopakovať  - goto na bod č.1

 

Tape recorder XC11

 

Až tu zrazu vyskočilo TURBO 2000, autorom bol J.Richter. Znamenalo to síce malú prerábku magnetofónu, ale kvalita záznamu a schopnosť správneho čítania pásky rapídne vzrástla, časy nahrávania sa radikálne znížili. Spôsobilo to v tej dobe nemalý rozruch. Magneťák naďalej fungoval ako pôvodné zariadenie, ale vedel sa prepnúť do módu TURBO. Postupne sa objavili  veci ako TOS 4.1 (Turbo Operačný Systém - bol aj na cartridge) ktorý vlastne simuloval disketovú mechaniku, pretože vedel zapisovať a čítať podľa názvu na páske, ale som rád že aj toto mám už za sebou, vtedy to ale bola fantastická vec a disketová jednotka bola akosi stále v nedohľadne ... Napriek všetkým vymoženostiam sa z kazeťáku disketová jednotka skutočne nestala. V dnešnej dobe SIO2PC, SIO2SD, SIO2IDE, SDrive, KMK periférií nevidím dôvod ďalej dopodrobna  sa magnetofónmi zaoberať. Gumičky a obloženia sú opotrebované a tak je čoraz ťažšie tieto periférie udržať v chode. Osobná skúsenosť bola taká, že XC12-ke pomohlo keď som z nej vybral dvierka, pretože dvierka tlačili kazetu do nedefinovateľnej polohy (uchytenie zatvorených dvierok malo zarážku iba na jednej strane dvierok a to časom spôsobovalo že sa dvierka mierne nachýlili na túto stranu a stratila sa kolmosť pásky voči hlavičke). Držať prstom pritlačené dvierka ma naozaj nebavilo... Po vybratí dvierok  mi mgtf úspečne opakovane "behal" na hodnote cez 5000Bd bez nejakého zvláštneho ďalšieho nastavovania (zmenšil paralelnú kapacitu na mgtf hlave a bol trojnásobne zväčšený záznamový prúd). Inak po 17 rokoch som skúsil prehrať veci z diskiet, ktoré som si nechal (žeby predtucha ?) a na mechanike Atari XF551 išli prečítať naprosto bez problémov. Skúsil som veci z pásky - zabudnite ... už som sa tej XC12-ky zbavil a nehodlám sa k nej vrátiť. Nakoniec predsa len jeden exemplár XC12 doma mám, dostal sa ku mne spolu s ďalším počítačom. V dnešnej dobe vidím že sa magnetofóny hodne "kanibalizujú" pretože obsahujú jednu nenahraditeľnú vec - prípojný SIO konektor (písané v roku 2010) - ten, ktorý používajú iné zariadenia ktorými chceme kazetový magnetofón nahradiť. Takže venujme tejto periférii tichú spomienku ...


P.S. - samozrejme boli aj iné mgtf, ale tie sa v našich končinách pravdepodobne neobjavili, takže iné podklady nemám.


Tape recorder XC12

___________________________________________________________

Tu sú zapojenia jednotlivých typov:

Tape recorder ATARI 410 circuit

Tape recorder ATARI 1010 circuit

Tape recorder ATARI 1010s circuit

Tape recorder ATARI XC11 circuit

Tape recorder ATARI XC12 circuit

_____________________________________________________

11.07.2012

Dodané ďalšie podklady, príručky pre magnetofóny ATARI 410 a 1010, v angličtine:

ATARI410 program recorder.pdf (674,35 kb)

ATARI1010 program recorder.pdf (2,39 mb)

 

ATARI XC-12 manual (czech, english) je v tomto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/XC-12-manual.aspx

_____________________________________________________

25.11.2013

Atari_410_Program_Cassette_Recorder_Field_Service_Manual.pdf (6,57 mb)

_____________________________________________________

05.01.2014

Zrýchlený prenos dát na kazetovom magnetofóne, podrobný popis + schéma - TURBO 2000:

http://blog.3b2.sk/igi/post/TURBO-2000-Jiri-Richter.aspx

_____________________________________________________

2 clones ála taiwan datamark, XL12 Injector, XL12, XC12, XC11, 1010, 410:

 

_______________________________________________________________________________

15.01.2015

Ešte pár informácií, schém a fotografií na tému TURBO 2000:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-1-Tape-recorder-for-ATARI-1.aspx

_____________________________________________________

21.01.2015

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-2-Tape-recorder-for-ATARI-2.aspx

_____________________________________________________

17.10.2015

Manuál k magnetofónu ATARI XC11:

XC11manual.pdf (2,75 mb)

_____________________________________________________

24.12.2015

Doplnená ďalšia informácia:
1010_cassette_recorder_field_service_manual.pdf (3,72 mb)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:41 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: