Vybratie operačného systému. Removing operating system.

By Administrator at mája 19, 2011 12:30
Filed Under: Atari

Postupne, síce pomaly ale isto sa dostávam do štádia kedy konečne začnem niečo robiť aj s operačnými systémami. Jeden z najväčších problémov - ako dostať originálnyOS von z dosky plošných spojov.


Neinvazívna metóda je pomocou dobrej spájkovačky a odsávačky dostať von integrovaný obvod ROM OS - bohužiaľ toto mi nešlo, nedokázal som rýchlo a dokonale prehriať potrebný vývod a odsávačka proste nedokázala odsať naraz všetok cín. Zdá sa, že 50Wattov príkonu je málo, 80W stroj by to asi dokázal. Faktom je, že som pájkovačku nechal pri teplote 315°C cca 5 sekúnd na plošáku a začalo to prepaľovať plošák a to sa mi teda ani trochu nepozdávalo - škoda zničiť  ATARI ... proste u mňa to takto nešlo a bolo treba zvoliť inú metódu.

Tak som zvolil druhú metódu a tou je postupné vyštikanie (vycvakanie, vyberte si) vývodov a potom následne sa odoberú zbytky vývodov a odsaje sa cín.

Nevýhoda - prídete o konkrétny čip. Zase v tomto prípade to až tak nebolí, dám tam

Epromku.

Výhoda - naprosto neporušený plošný spoj, spokojne stačí na pájkovačke nastaviť 270°C a vyberiete zbytok nožičky a pohodlne pri tej istej teplote odsajete cín z prekovenia.


_______________________________________________________________________________

Zase nech sa do toho púšťa ten čo vie čo robí, ostatní radšej ruky preč a pozerajte sa radšej po niečom inom.

____________________________________________________________________


Chvíľu mi tiež trvalo než som zohnal špeciálne klieštiky presne na tento účel, síce boli drahé, stáli 22.- Euro, ale - Made in Japan, práca s nimi stojí za to. Nezohnal som ich ani v GM, ale v Petržalke v obchode v KB Shope u p.Bohrnovej - za 5 dní boli tu, perfektné. Ešte ku klieštikom, v GM majú pod objednávacím číslom 731-556 Diagonal Cutting Nipper, stoja síce len 3.75 Euro, ale dajú sa tiež použiť - výroba Taiwan, pre istotusom si ich tiež kúpil.


A takto tie vecičky vyzerajú:



Teraz vám dám na porovnanie obrázok obidvoch klieštikov, pozorne si pozrite hlavne hlavičky - je tam veľký rozdiel, ale ako som si sám vyskúšal aj s tými z GM sa to dá v pohode urobiť - robil som s nim tento konkrétny počítač.



              Made in Taiwan                                      Made in Japan


Pre nadšencov podobného razenia - strihať nožičky čipu treba tiež správnym smerom, inak si zhovadíte štípačky! (Obrázky som použil z iného projektu ako názornú ukážku, ale to nie je teraz dôležité.)


Nesprávne:



Správne:



alebo je ešte jedna možnosť:



Sami zistíte že takto sa strihá ľahšie a štípačky to prežijú v poriadku. Samozrejme tieto štípačky používam už len takto a nie na každodennú prácu !  Na každodennú prácu používam dobré klasické štípačky - proste tieto sú na fajnovejšiu robotu.

__________________________________________________________________________________________________________

A teraz už poďme ďalej. Takto to vyzerá na základnej doske pred úpravou:



Po vybratí čipu OS a následnom osadení precíznou pätičkou: (Miesta pod klávesnicou je dosť, kľudne tam môžu byť v patičke aj 3 kusy Eprom na sebe, ešte stále sa nebude vrch Eprom opierať o spodok klávesnice.)



Sami vidíte zvolil som v poslednej dobe miernejšie tempo, pretože mám rozrobených viacero projektov a tak teraz iné veci majú väčšiu prioritu - ale to už tak chodí a nie všetko je určené na popis na Internete.Ozvalo sa mi viacero ľudí a tak som aj tam riešil niektoré veci na diaľku - tuším sa podarilo veci vyriešiť zatiaľ na 100 % - to sa mi pozdáva. Samozrejme nie všetko sa týkalo Atari, ale to je snáď v poriadku.

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:46 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: