Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC/3A - TRACO TSR 3-2450 - part 9.

By Administrator at októbra 22, 2017 08:00
Filed Under: Atari

A máme tu verziu (tretiu) spínaného zdroja,ktorá je schopná dodať pri 5V/DC/3A. To je už naozaj slušná hodnota, bez problémov to priamo utiahne pripojený pevný disk 2.5" spolu s tým aj súčasne s nejakými ďalšími perifériami - magnetofón, SIO2SD, SDrive a čo ja viem čo ešte. Tu uvedené zapojenie funguje, jediným problémom je cena použitého hybridného modulu DC/DC meniča.


Pozor !:

Tento modul sa nastavuje na potrebné napätie na výstupe pomocou trimru, preto ho treba pred pripojením zariadenia najprv nastaviť na správne výstupné napätie (a otestovať pod záťažou) a až následne pripojiť požadované napájané zariadenie !


Zapojenie vývodov DC/DC meniča Traco TSR 3-2450

 

Pin č.1 DC/DC meniča Traco TSR 3-2450 slúži na diaľkové zapínanie a vypínanie. Ak je vývod nezapojený (ľudovo povedané je "v lufte") menič pracuje, ak sem privediete napätie v rozmedzí 1÷12V tak je menič mimo prevádzky. Skvelá vec ak potrebujeme aby zdroj nabiehal postupne až za iným zdrojom - tu v tomto zapojení sa to ale nevyužíva, preto je v režime On. Vzhľadom k rozsahu povoleného vstupného napätia si tento DC/DC menič tak isto bez problémov rozumie ak je použitý pôvodný transformátor zo zdroja typu II.

 

Vlastná schéma zapojenia zdroja:

Tu je dobré ak je k dispozícii zdroj (teda transformátor) kľudne s parametrami:  2x 9V/AC/1.7A (aj viac)

Dióda D5 nie je základnou súčasťou, slúži len ako ochrana proti spätnému prúdu.

Uverejnené zapojenie funguje aj bez nej.)

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Jedna zásadná zmena oproti modulom Traco  TSR 1-2450 a TSR 2-2450 tu je v tom že sa teraz jedná o hybridný modul rozmerov:

- šírka:  9.4mm 

- výška:15mm 

- hĺbka:  6mm

Modul má 5 vývodov. Na výstupe môže byť použitá zaťažovacia kapacita maximálne do 1000uF. Účinnosť je cca 91% (čo je viac ako slušné), menič beží na frekvencii cca 310kHz. DC/DC menič funguje v rozsahu vstupných napätí 10V ÷ 30V/DC.

 

Výhody:

- malé rozmery

- veľmi vysoká účinosť = nepotrebuje chladenie

- jednoduché nasadenie


Nevýhody:

- nedá sa nasadiť ako priama náhrada obvodu 7805, buď treba použiť nejakú redukciu, alebo postaviť

  pomocný plošný spoj

- pekelne vysoká cena oproti obvodu 7805 (je ešte 3.5 x drahší ako spínaný DC/DC menič TRACO vo

  verzii pre prúd 2A - cena sa blíži cene počítača Atari (myslím tým v inzercii))

 

!   !   !        !   !   !        !   !   !

Ako som už na začiatku napísal - po zhotovení zdroja je potrebné nastaviť trimer 6k8 na polovičnú hodnotu odporu, pripojiť ako záťaž napríklad odpor 6.8Ω/10W (teda v žiadnom prípade nezapájať priamo na počítač !), po zapnutí zdroja trimrom nastaviť napätie na hodnotu 5V (alebo na hodnotu 5.15V - ako komu vyhovuje). Po otestovaní že je všetko O.K. a sedí výstupné napätie - potom už môžete odpojiť umelú záťaž (ten spomínaný odpor)  a konečne už aj pripojiť počítač.

!   !   !        !   !   !        !   !   !

 

Je síce málo pravdepodobné že si niekto postaví zdroj s týmto DC/DC meničom - práve kvôli jeho skutočne vysokej cene (ale takéto riešenie je parádne). V každom prípade je to vysoko výkonný zdroj (3A na výstupe (a aj o niečo viac) je skutočne viac ako slušná hodnota). Tento DC/DC menič si zaslúži spomenúť a rovnako zaujímavý je aj jeho datasheet.

Zase si neodpustím a rýpnem si - tak tento spínaný DC/DC menič nemám k dispozícii doma ani ja ...

____________

Nabudúce bude klasika - spínaný zdroj s obvodom LM2576, ktorý tak isto dodá potrebných 5V/DC/3A, ale cenovo je niekde inde (teda smerom nadol). Uverejním viacero variantov zapojení zdrojov ktoré obsahujú tento čip.

___________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:43 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: