Tipy a triky 020.Tips & tricks. "Nová úloha" pre 74LS139. "New usage" for 74LS139.

By Administrator at februára 25, 2017 12:28
Filed Under: Atari

Na začiatku totálne odbočím - pre získanie signálov RD a WR v zariadeniach s procesormi rady 65xx a 68xx štandartne používame osvedčené zapojenie 3/4 obvodu 74LS00 pomocou ktorých nám potrebné signály získame a to aj zo správnym časovaním, potom už bez problémov vieme čítať a zapisovať. Lenže niekedy sa oplatí aj na takejto maličkosti ušetriť a nahradiť celú "srandu" niečím iným - a o tom si dnes povieme pár slov.


Všetci máme zafixované že obvod 74LS139 je dvojitý dekodér adresného priestoru a teda že sa používa v tejto funkcii, basta, hotovo. Tak si teda zoberieme do ruky datasheet a prečítame si jeho presnú definíciu:

Dual 2 to 4 decoder/demultiplexer.

Svitá ? - pauza ... jasne, svitá - môžeme ho nasadiť aj v menej tradičnom využití, ktoré tu teraz popíšem, využijeme ho na tvorbu signálov OE a WE.

 

Rozloženie vývodov.

 

Uverejňujem tu 2 zapojenia, ktoré nám dodajú potrebné OE a WE signály pre čítanie Eprom a čítanie a zapisovanie do RAM. Drobnosť pre správnu funkciu, ale dôležitá.

Pre puristov - OE a WE sú aktívne v nule, teda správne nad nich patrí znak negovania, ale v normálnom notepade kde píšem blog nič také nemám - musíte si to tam doplniť (stačí iba v hlave).

Toto zapojenie sa hodí pre počítače Atari a aj pre SBC počítače, ktoré využívajú uvedené signály.

Klasické zapojenie kedy dostávame pre RAM pamäť oddelené potrebné signály OE a WE pomocou 3 hradiel čipu 74LS00 považujeme už za "prefláknuté", teda za tak známe že sa tam nič nové nedá urobiť - ale zase je to spoľahlivé zapojenie - ak ho použijete určite nič nezkazíte. Zapojenie nám "seká" do potrebných časových horizontov prístupy do pamäte, proste čítame a zapisujeme vždy iba v správny okamih. Ak nemáte zabezpečenú takúto synchronizáciu tak sa dejú veci ktoré sú potom hooooooooodne dlhé story pre tých čo majú nadbytok voľného času. My čas na takúto story nemáme - preto aj používame uvedené zapojenie. V starých počítačových časopisoch a časopisoch o elektronike sa uvádza aj jedno vcelku netradičné použitie ktoré využíva 1/2 čipu 74LS139 - ktoré nám dokáže priamo nahradiť tie 3 hradlá 74LS00. Mám pocit že sa neprávom tak nejako na toto zapojenie časom akosi  "pozabudlo" - čo je naozaj škoda.

Uvediem príklad:


Pre pre malé Atari (alebo SBC6502) chceme použiť pripojenie čipu 8255 (8255A) - treba, alebo inak povedané stačí potom ako dekodér adries použiť 1/2 čipu 74LS139, druhá polovica nám zostáva voľná - túto druhú časť môžeme použiť na tvorbu OE a WE. Čiže je možné ušetriť pri stavbe celý jeden čip 74LS00. A je celkom žiadúce aby sme pri stavbe využívali všetko čo je k dispozícii a nemali v schéme zbytočne nevyužité časti obvodov. U malého Atari je situácia ešte uľahčená tým že v cartridge konektore máme už vydekódovanú adresu D5xxh (CCTL), teda stačí nám iba vyrobiť potrebné OE a WE signály.

Tu už asi niet čo veľa popisovať, idem na zapojenie.
Vľavo štandartné, otestované, odskúšané a naprosto spoľahlivé zapojenie s 3/4 obvodu 74LS00, napravo jeho náhrada pomocou 1/2 čipu 74LS139:



Niekedy je dobré listovať staršími číslami časopisov a objavia sa nejaké zaujímavé pikošky - ako je táto. Takže ak budete niekedy robiť nejaké zapojenie, prezrite zásoby či tam niekde nemáte dobre uležaný čip 74LS139 ... môže sa pri stavbe hodiť.


Ja mám k dispozícii iba starý printscreen zapojenia, takže teraz už neviem v ktorom časopise to bolo, ale bolo by škoda to zase niekde len tak založiť, šikovné zapojenie a funkčné ! Nuž som to len prekreslil a doplnil pre potreby môjho blogu.

(Tiež by som dnes niektoré veci pri stavaní SBC6502 riešil inak, ale pri stavbe ako sa to postupne jedno na druhé nabaľovalo som si na toto zapojenie nespomenul. Stárnem ..., pekne som tu mohol namiesto 74LS138 nasadiť 1/2 74LS139 a tú druhú polovicu čipu použiť na dekódovanie OE a WE a tak ušetriť čip 74LS00. Lenže pri vlastnom návrhu pridaných vecí sa na prvýkrát málokto trafí tak že je to dokonalé, beží to tak isto - i keď to má o čip navyše ...)

Na záver ešte uverejňujem jedno zapojenie ktoré tiež získa potrebné signály, stačí na to použiť iba 2 hradlá obvodu 74LS00 (nepoužíva sa často v poslednej dobe):

 

Pretože názvy signálov sa rôznia - i keď majú rovnaký význam, tak v zátvorkách je uvedený druhý zaužívaný názov. Vysomáriť sa z toho v konečnom dôsledku ale dá ... nie ? Berte to celé ako možnú inšpiráciu ak sa pustíte do stavby vlastného zariadenia a nejaké to hradlo, alebo adresný dekodér (jeho druhá časť) bude voľná a nebudete chcieť za každú cenu pridávať ďalšie a ďalšie čipy na už aj tak celkom slušne obsadenú základnú dosku a pritom tieto časti budú ešte dovtedy nepoužité. Mám rád takéto minimalistické zapojenia - robia čo treba - a ešte sa dá nejaký ten čip v zapojení ušetriť. Nejde tu o cenu ušetreného čipu, ide o to že výsledná konštrukcia môže byť nakoniec o niečo jednoduchšia jednoduchšia - a to by malo byť vždy cieľom.

___________________________________________________________ 

Vaše  hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:50 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: