SBC6502 - 7 - doplnky - accessories. Baud rate generator.

By Administrator at februára 24, 2016 19:05
Filed Under: SBC6502

 

SBC6502 Baud rate generator


Občas sa vyskytnú situácie, kedy chceme komunikovať s SBC6502 aj na väčšie vzdialenosti, k tomu sa ale nehodí použiť základná rýchlosť 115.200Bd, preto musíme ísť cestou znižovania prenosovej rýchlosti. A tu je uverejnené zapojenie kde potom môžeme použiť nižšie prenosové rýchlosti.

 

Poznámka:

Ak chcete trvale fungovať na najvyššiu rýchlosť - tak láskavo celý tento článok preskočte, nemá pre Vás význam.


Prečo ? Pretože pri takejto rýchlosti (115.200Bd) má zmysel komunikácia cez káblik RS232 dĺžky maximálne do cca 1.5m, čo je občas naozaj príliš malá vzdialenosť. (Reálne to zvláda o niečo dlhšiu vzdialenosť, ale bude to silne individuálna záležitosť.) Síce pri znížení prenosovej rýchlosti sú odozvy o dosť pomalšie (treba počítať s tým že nahratie programu cez Hyperterminál - teda ak budete mať program napríklad o veľkosti celých 20kByte potrvá potom podstatne, podstatne dlhšie), ale zase nemusíme posielať po linke každú blbinu na zobrazenie, že ? Zase raz platí známe - a nielen tu - že je niečo za niečo. Takže výsledkom by mal byť rozumný kompromis medzi rýchlosťou prenosu a potrebnou vzdialenosťou komunikácie zo zariadením. Ak to ani potom nestačí treba použiť RS422.

 

Teraz si ukážeme príklady na aké vzdialenosti komunikácie s SBC6502 sa potom vieme dostať:

 

Prenosová rýchlosť 115.200Bd je paráda - ale ako som už písal je to použiteľné len na krátku vzdialenosť, čo ale ak potrebujeme komunikovať aj z väčšej vzdialenosti ?  Tu len uvediem že pri prenosovej rýchlosti 57.600Bd sériový kábel môže mať už dĺžku 5m ...  Existuje už na začiatku naznačená jediná dostupná cesta - musíme znížiť prenosovú rýchlosť a vzdialenosť na ktorú potom môžeme komunikovať sa naozaj rapídne zvýši. Ako sa mení možná maximálna komunikačná vzdialenosť ak ideme ešte na nižšiu prenosovú rýchlosť si ukážeme pomocou nasledovnej tabuľky:

 

 

Takže ak znížime rýchlosť na 19.200Bd čo je ešte stále naozaj hodne slušná prenosová rýchlosť kábel RS232 môže mať už maximálnu dĺžku celých 15 metrov (teda 10x viac ako pri základnej rýchlosti 115.200Bd). Rýchlosť 9600Bd už poskytuje komunikáciu na vzdialenosť celých 150 metrov (čo by sme mali potrebné tak ďaleko na riadenie - neviem, žeby jadrová elektráreň?) a teda už komunikujeme na 100x väčšiu vzdialenosť ako pri rýchlosti 115.200Bd - a to je už naozaj rozdiel.

 

Ešte nižšie rýchlosti sú určené:

- k tomu ak chceme ovládať niečo na pozemkoch svojich susedov ... Foot in mouth hi ...

 

Ideme na základnú schému:


Pomocou použitia dvoch CMOS čipov rady 4000 a jedného DIL prepínača dostaneme celú škálu štandartných rýchlostí, ktoré môžeme použiť a sú priamo odvodené z hodinového kmitočtu procesora. Tak isto potom treba na strane Hyperterminálu zmeniť nastavenie komunikácie na správnu nižšiu prenosovú rýchlosť. Zase raz platí že čím ideme s prenosovou rýchlosťou smerom nadol tak sa podstatne predlžuje dĺžka komunikačného kábla a zároveň sa predlžuje doba potrebná pre prenos dát. 

(Asi sa oplatí spomenúť že použitý čip 68B50 musí mať na svojom vstupe hodiny (clock) vždy rovný 16x násobku pre potrebný výstup v Bd, teda ak máme na jeho vstupe hodiny = 1.8432MHz tak potom /16 = 115.200Bd). Preto aj v schéme sú vždy výstupy hodín rovné 16násobku požadovanej rýchlosti v Bd.


Pozor, vždy treba aby bol zopnutý iba jeden z DIL prepínačov !



Poznámka:

Toto zapojenie nie je súčasťou základného zapojenia, použije sa iba v prípade ak potrebujeme komunikovať na väčšiu vzdialenosť cez linku RS232 ako poskytuje základné zapojenie SBC6502.

 

Zapojenie sa dá použiť ako doplnok ku všetkým uverejneným zapojeniam SBC6502. Zapojenie deličiek pre potrebné rýchlosti sa samozrejme dajú dosiahnuť aj s inými čipmi a s iným zapojením ako na uvedenej schéme - toto je iba jedno konkrétne zapojenie ktoré je "našité" priamo na mieru k tomuto SBC6502.

____________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

16. 6. 2018 18:56:32 #

trackback

Directory SBC6502

Directory SBC6502

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: