Digital Storage Oscilloscope Kit DSO-062 ,part3.

By Administrator at septembra 12, 2015 08:50
Filed Under: Non-Atari

Poznámky k osciloskopu DSO062 a vlastná stavba zariadenia:

 


Všetky potrebné podklady sa dajú nájsť na tejto stránke:

http://www.jyetech.com/Products/LcdScope/e062KC.php

(Ale najdôležitejšie sú priamo ďalej v texte.)


Znova zdôrazňujem, treba mať pevnú ruku, dobrú pájkovačku, neodporúčam stavebnicu začiatočníkom, predáva sa to aj zostavené, je to podstatne ľahšia voľba a výsledok je skutočne zaručený - na rozdiel od stavebnice kde to fakt závisí už iba od Vašej skutočnosti ... Smile

 

Poznámka: Všetko je fotené mobilom ...

 

Prišli mi 2 igelitové sáčky (2x stavebnica a 2x priložený papier, robil som to aj kolegovi z práce). Napriek tomuto baleniu "chudobného muža" Laughing obidva balíčky obsahovali kompletne všetko potrebné na stavbu.

 

Postupne som išiel podľa tohoto návodu - nie preto že by sa to nedalo aj na preskáčku, ale zase som si ušetril problémy ak by som tie veci zapájkoval v  nesprávnom poradí. Takže dodržujte postup, pretože potom by ste niektoré veci skutočne nemuseli vedieť zapájkovať - proste by už na to nebolo miesto !


Návod na stavbu:

ETEC203 Project Documentation_Draft.pdf (3,08 mb)


Je tam zopár vecí čo môžu spôsobiť problémy - pripájkovanie elektrolytických kondenzátorov, niektoré majú jednu stranu zapojenú na väčšiu plochu (zem) a tak treba miesto pájkovania dôsledne zohriať. Hlavne sa neponáhľajte, elektrolyty 5 sekúnd pájkovania vydržia.


Než začnete stavať mám jednu dobrú radu - ak máte k dispozícii ozajstnú osciloskopickú sondu hneď na začiatku si zožeňte BNC konektor do plošného spoja, aby ste ho nemuseli zamieňať za dodávaný konektor cinch ! Firma síce dodáva aj potrebný medzikus cinch → BNC, ale nevyzerá to bohvieako dobre (pritom je to samo sebou zaručene funkčné), pretože to vo výsledku zbytočne predlžuje konektor na ľavej strane, je to potom zaujímavé keď nám celá takáto zostava trčí z ľavého boku zariadenia a vzbuduje to potom dojem že ste riešili pripojenie osciloskopickej sondy až po funuse. A skúste ten medzikus tu zohnať a pritom za rozumný peniaz. Zabudnite ... radšej si zožeňte ten BNC konektor, je dostupný a sonda tiež nestojí nejakú horibilnú sumu (najlacnejšie sondy sú tak okolo 10.- €uro, bohate postačujú). Ja sondu navyše doma mám, takže ani toto som nemusel riešiť nákupom.

Download ďalších podkladov :

062C_oscilloscope_quick reference.pdf (1,22 mb)

Operating Instructions_062C.pdf (1,87 mb)

PartList_062C.pdf (78,29 kb)

Troubleshooting_062C.pdf (3,25 mb)


Praktické veci:


Oplatilo sa mi nastaviť pájkovačku pri osadzovaní na 305 stupňov, bolo to tak akurát pre túto robotu. Použitý cín s obsahom SN63 a PB37, alebo inak FLUX4300. Cín 60 na 40 je na túto robotu úplne naprd, takže sa mu vyhnite veľkým oblúkom !

Niektoré veci stoja za zmienku:


Ak osadíte elektrolyty bude dosť málo miesta na spájkovanie vývodov prepínačov, ich kostry sú z plechu, horšie sa to pájkuje. V každom prípade treba použiť pájkovačku s tenkým hrotom ! (Iný na túto robotu nie je vhodný.) Pripájkované súčiastky potom zastrihneme, teda ich vývody čo najbližšie k plošnému spoju. Prečo ? - lebo dlhšie vývody z druhej strany by už mohli zasahovať do osadenia LCD displeja a to by potom mohlo urobiť "paseku". Zase raz len pekne podľa návodu a dodržovať poradie osádzania súčiastok.


Osadenie obvodu 7805:


 

- najprv sa pomocou najdlhšieho (jediného) šróbu prišróbuje chladič na na dosku, závity smerujú smerom dovnútra rebier chladiča
- potom sa ohnú prívody 7805-ky, osadí sa do dosky, pritiahne sa matičkou
- vývody sa pripájkujú a nadbytočná dĺžka vývodov sa tiež odstrihne
, ja som na miesto skratovacej prepojky TP5 osadil jumper (moje riešenie), len bacha pri jeho použití zo strany spojov musíte prebytočnú dĺžku odstrihnúť, pretože potom by to zasahovalo priamo na čipy na LCD displeji !

- možno by stálo za úvahu osadiť namiesto 7805 jeho spínanú verziu, rapídne by potom klesol odber (hlavne ak chceme používať batériové napájanie), hodnota odberu by klesla skoro o polovicu, otázkou asi je ako by sa prejavilo rušenie - zase napájanie priamo zo spínaného zdroja 12V nerobí najmenšie problémy a neprejavuje sa na displeji žiadnymi nepriaznivými prejavmi, myslím že to rozhodne stojí za to vyskúšať !


 

Prepínače:

Prepínače - vždy treba pájkovať len jeden vývod (step by step) na jednom prepínači, potom nasleduje ďalší vývod na druhom prepínači a potom zase nasleduje tretí atď. Pre istotu treba aby medzi jednotlivými pájkovaniami na prepínačoch nasledovala pauza aspoň cca 15 sekúnd (dajte tomu čas na vychladnutie, aby ste vnútornú štruktúru prepínača neprehriali - jeho vnútro je z plastu) a znova nasleduje kolotoč ďalších vývodov. Tie prepínače sú skutočne "prťavé" a ak ich prehrejete (ten plast v ich vnútrajšku) tak to celé potom stojí za h...o, preto opatrne, asi by sa tu takéto miniprepínače celkom blbo zháňali, nakoniec - nie som na žiadnej súťaži ako rýchlo to "poserkám", ale či to bude vo výsledku funkčné - takže piánko a nakoniec to aj bolo všetko funkčné a v poriadku. Tu naozaj platí "pomaly ďalej zájdeš".


Tu je to ešte stále osadené pôvodným vstupným konektorom cinch ... moja blbosť ...

 

Tu je vidieť použitý JUMPER (červená farba), tu je už vyhodený pôvodný konektor

a je osadený BNC konektor ktorý už priamo "pasuje" na osciloskopickú sondu.

 

Prepojka TP5:
Ja som na miesto skratovacej prepojky TP5 osadil jumper (moje riešenie), len bacha - pri jeho použití musíte zo strany spojov prebytočnú dĺžku obidvoch nožičiek odstrihnúť, pretože potom by to zasahovalo priamo na čipy na LCD displeji ! Umiestnenie prepojky  je vyznačené na záverečnej fotografii tejto 3.časti.

Klávesnica:
Vývody pre mikrospínače je dobré narovnať, aby mikrospínače priamo svojou zadnou plochou dosadli na plošný spoj, potom už "neuhnú". Vždy som dvojicu protiľahlých nožičiek trochu vyhol, aby tam mikrospínač pri pájkovaní zase sám "držal". Znovu - žiadne preteky, nemá zmysel nožičky prehriať, takže pekne vždy je pripájkovaný mikrospínač za protiľahlé nožičky a nasledoval ďalší kus. Po osadení všetkých 9 mikrospínačov som zase pôvodne zahnuté nožičky narovnal a tiež som ich pripájkoval. Pozor, nie je tam veľa miesta hlavne pri elektrolytických kondenzátoroch !
(Takto sú nožičky mikrospínačov všetky narovnané po pripájkovaní a ak by ich niekedy bolo treba vymeniť ide to potom omnoho ľahšie ako keby boli ich prívody zahnuté.) 


 

Klobúčiky ktoré nakoniec nasadíme na mikrospínače - v žiadnom prípade klobúčiky na mikrospínače nelepte ! Potrebujú vôľu - aj do strán a tak by ste si ich lepením urobili medvediu službu. Proste ich len voľne na mikrospínače nasaďte, po poskladaní pochopíte že Vám neradím zle.

 


Displej:
Nasleduje vlastný displej - môj postup:

Nemal som žiadne problémy, osadil som najprv horné kontakty 2x 2 piny a pripájkoval som ich na hlavný plošný spoj, dlhšie vývody smerujú smerom k displeju, ak by bolo totiž treba displej viac vysunúť tak toto je to pravé orechové. Potom som osadil dlhý konektor pre displej zase priamo do základne dosky a kompletne som ho pripájkoval. Mne sa oplatilo potom mierne nadzvihnúť plastové podložky, pretože ten LCD displej má plošák mierne skrútený (bolo to pri obidvoch kusoch stavebnice !) a tak by nakoniec displej z prednej strany nebol vždy v potrebnej rovnakej výške. Ak má niekto pocit že tu iba kecám, postavte to, osaďte to a pochopíte o čom to tu teraz točím. Nasadí sa horný kryt a dostaňte displej (ten samozrejme trocha vyčnieva) do vodorovných hodnôt v ose X aj Y. Potom kryt odložte a pripájkujte displej na svoje konečné miesto. Kontrolujte si to občas pred kompletným záverečným pripájkovaním priložením horného krytu - aby Vám to nakoniec skutočne lícovalo.


 

Je dobré zo strany tlačítok použiť cca 5mm širokú čiernu pásku a prekryť na displeji miesto kde svietia LED-ky (podsvietenie displeja), pretože potom na pravej strane displeja je aj pod predným zeleným krytom vidieť svetlo aj tam kde to naozaj nie je potrebné (pôsobí to rušivo). Je to síce len drobné vylepšenie ale stojí za tú prácu. Na obrázku pod týmto textom je vidieť kde presvitá LED-kové podsvietenie. Na displeji je ešte stále ochranná fólia.


 

No a takto to vyzerá po prelepení čiernou izolačnou páskou.

 

Oživenie:
Jumper TP5 slúži na prvotné zapnutie - najprv má byť rozpojený (zmeriame či na jeho jednej strane máme vytúžených +5V) a teraz pripojíte napájanie - v rozsahu 9 až 12V tak na jeho vývode musíte namerať +5V, potom jumper môžete skratovať a celé zariadenie dostane "šťavu". Je pravdepodobné, že bude ešte trimrom treba nastaviť správny kontrast displeja, ale to je už maličkosť.

 

 

Prvý osciloskop čo som staval bol hotový za cca asi 90 minút, žiadne ponáhľanie, hlavne som sa snažil všetko poriadne zapájkovať a dával som si čas na vychladnutie vývodov súčiastok. Pripojil som napájanie, nabehlo +5V, skratol som jumper TP5 prepojkou a pripojil som napájanie. Rozsvietil sa displej, len na ňom nič nebolo vidieť. Klasika, nič sa nedeje, pomocou trimru na doske zo strany súčiastok treba nastaviť správny kontrast a ... hotovo ! Jedna vec čo je zle urobená, je popis na prednom paneli, znamienka + a - sú podľa mňa prehodené, ak uberám časovú základňu tak treba stláčať +, ak pridávam čas časovej základne tak treba stláčať -, možno je ale chyba medzi stoličkou a osciloskopom - teda že to nie celkom dobre chápem ja, ale ako to pochopíte Vy je na Vás.  Tongue out

 

Dodatok:
Síce to zatiaľ nepotrebujem, ale osadil som aj konektor pre pripojenie na RS232 (na obrázku je už osadený), ak by som niekedy potreboval robiť printscreeny displeja. Konektor nie je súčasťou stavebnice, takže ten si musíte obstarať sami. Ale je dobré osadiť ho naraz pri skladaní stavebnice.

 

Osadený konektor pre RS 232.


A aby mi nebolo málo, staval som za 2 dni ešte jeden kus ...:

Čas stavby druhého kusu odhadujem približne na rovnako. Len pripomeniem že som pre istotu na druhom kuse (robil som to aj na prvom), pripojil ohmmeter (digi merák) a meral som či nemám skrat na vstupe 7805 voči zemi. Na prvom kuse mi to na okamžik píplo (akože skrat než sa nabije kondenzátor 470uF) a bolo ticho. Ten druhý kus mi dal zabrať, mierne som zozelenal, pretože to pípnutie trvalo dobrých 10 sekúnd a až potom stíchlo, sviňa jedna - ten kondenzátor mal tak veľký zvodový prúd ! Už som za tých 10 sekúnd rozmýšľal kdeže mám ten skrat ... a čo s tým. Nakoniec (pretože som tam tiež dal jumper na pozíciu TP5) som to riskol a pripojil na zdroj, na výstupe +5V ako vyšitých, takže nasledovala skratovacia prepojka a aj druhý kus fachčí ako hodinky. Len pre istotu som zariadenie nechal 2 hodiny zapnuté a zvodový prúd je už v norme, teraz už pri meraní multimetrom iba pekne krátko pípne a je ticho. Uff ...
Takže aj druhý kus išiel na prvú šupu, takže môžem potvrdiť že je to reprodukovateľné.
Doba stavby - rozdiel oproti prvému kusu možno tak 5 minút (teda kratší čas).

Jedno dôležité upozornenie:

Na mieste vstupného obvodu je v stavebnici použitý cinch konektor, ktorý ma mierne povedané dosť dráždil, vôbec som si neskontroloval že sa tam priamo dá použiť BNC konektor (sic!) a tak som po pár dňoch nakoniec vyhodil cinch konektor a "narval" som tam vytúžený BNC konektor. Vyzerá to lepšie, je to kvalitnejšie, osciloskopickú sondu mám, niet o čom viac rozmýšľať. Takže kto má sondu a chce to používať s ňou - dajte si tam rovno BNC konektor a ušetríte si neskoršiu výmenu.
(Robil som tú výmenu na obidvoch kusoch, takže kto sa chce poučiť na mojej blbosti môže si tú robotu ušetriť ...) Našťastie tá výmena nie je vôbec zložitá.

 

 

 

A nasleduje jedno naozaj drobné upozornenie.

Dúfam že nevadí že nechcem robiť doslový preklad návodu, je tu aj vstavaný pomocný generátor 500Hz TTL úroveň, prosím preštudujte manuál, je niekoľko dostupných režimov a generátor ide iba v jednom z režimov, takže občas treba čítať aj manuál. Laughing


 
Použité napájanie je 9V, otestované aj na 12V, tak isto funguje bez problémov. Pretože funkčnosť je zaručená už pri 9V tak to nepreháňajme a v konečnom dôsledku zariadeniu dajme to čo mu stačí, teda tých 9V.

 

Ešte jeden väčší obrázok, kde je vidieť umiestnenie niektorých dôležitých prvkov na základnej doske. Červená šipka označuje kde som osadil jumper JP1 namiesto predpísanej pevnej prepojky, umožňuje to otestovať či správne funguje 5V napájanie a až potom po osadení jumpra následne pripojíte 5V do celej dosky. Ja som to pri oživovaní  druhej dosky vysoko ocenil. Prečo, to som už napísal pri oživovaní. Tu si môžete všimnúť že na vstupnom napájacom konektore je napísané že môžete použiť na napájanie aj 12V/AC - nuž síce je tam dióda a usmerňovač ale napätie na vstupnom kondenzátore by malo potom až niekde okolo 20V/DC čo je už podľa mňa naozaj príliš veľa a teda neviem čo by to porobilo zo zariadením. Držme sa radšej napájania maximálne do 12V/DC a nebudú žiadne problémy ...


 S 12V/DC to mám už tak isto dlhodobo otestované, osciloskop funguje bez najmenších problémov. (dodatok 05.04.2018)

 

Ak ste niekde urobili chybu a celé to nefunguje - máte v popise na stránke výrobcu aj kde čo a ako merať a ako tiež zistiť chybu, nuž ja som pri obidvoch zariadeniach túto možnosť nevyužil a priznám sa že mi to vôbec a vonkoncom nechýba a nevadí - a dúfam že to nebude inak ani u Vás.



Prajem pevnú ruku a v konečnom dôsledku fungujúce zariadenie !

 

Na úplný záver ešte raz pripomínam výsledné rozmery zariadenia:

hĺbka = 25mm

výška = 65 mm

šírka = 104mm

___________________________________________________________

Pokračovanie, 1.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Digital-Storage-Oscilloscope-Kit-DSO-062.aspx

Pokračovanie, 2.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Digital-Storage-Oscilloscope-Kit-DSO-062-part2.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:16 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: