Atari PROM, Eprom - replacement.

By Administrator at apríla 04, 2024 14:20
Filed Under: Atari

Atari 600XL.

 

Občas chceme vymeniť pôvodný Basic v počítači za novší Altirra Basic, alebo vymieňame pôvodný OS za iný OS (a že je ich hodne ...). Uverejnená tabuľka (na konci článku) má pomôcť s tým ako zapojiť potrebné vývody. Hlavne to platí ak máme v počítači Basic B, ktorý má v sebe jednu zásadnú chybu - pri novom ukladaní Basic programu sa jeho veľkosť vždy predĺži o 16byte. A v neposlednom rade je dobrou voľbou použiť v svojom počítači buď upravené (a niekedy opravené) iné OS. Osobne si síce nemyslím že je potrebné mať k dispozícii 32x OS v počítači, no ale fanatici sa nájdu vždy a všade ... takže - kto chce kam, pomôžme mu tam.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

A teraz k úvodnému obrázku - ak ste šťastným majiteľom Atari 600XL tak je výmena Basic-u jednoduchšia, stačí priamo nahradiť PROM 2364 pamäťou Eprom 2764, doska je na to pripravená, ale bude potrebné vymeniť 24-pinovú pätičku za novú, 28-pinovú. Ak len vymieňame OS za iný, stačí priamo použiť naprogramovanú Eprom 27128 ako priamu náhradu pôvodného OS.


Motherboard Atari 600XL, horný čip 24 pin - Basic PROM 2364, pod ním je 16kB OS, 28 pin.

Ešte tu stojí za to upozorniť na pripojenie +5V na PBI zbernicu - toto v 800XL nenájdete ...

(Druhý vývod zľava doprava na PBI zbernici - prepojka ide aj na spodnú stranu.)

 

Pozrime sa aj na iné typy:


Atari 800XL - miesta je tu dosť na úpravu a nasadenie pomocnej doštičky,

pájkovaniu sa nevyhnete ... hore PROM 2364, pod ňou je OS.


Atari 800XLF - v podstate je základná doska v tejto oblasti  na 100% identická, zase bez pájkovania sa tu nezaobídete. Rozoznať sa dá len podľa toho že na základnej doske je osadený obvod Freddie ktorý nenájdete v rade Atari 600XL a 800XL.


Rada Atari 800XE, 130XE, 65XE tu je to už s voľným miestom o niečo náročnejšie - priamo nad čipmi  sa vcelku natesno nachádza klávesnica. Osobne som to na týchto strojoch riešil osadením nízkou pätičkou (zase treba vybrať pôvodné čipy) a použil  som tzv. "jednorázové" riešenie - vyhol som potrebné adresné piny ktoré prepínajú obsah a priamo na nich boli pripájkované potrebné odpory. Na snímku hore OS, pod ňou PROM 2364. Tu výmena pôvodného Basic-u je už o poznanie náročnejšia,  pri použití "jednorázovky" Eprom to ale nie je nič zložité, nakoniec ak sa nemýlim naprostá väčšina userov používa Turbo Basic, teda tá vymena Basic-u nie je až tak "žeravá".

 

Atari XE Game System - XEGS, tu je to riešenie nárady najjednoduchšie, treba použiť naprogramovanú Eprom 27256 namiesto pôvodnej PROM. Otázkou je či máte v počítači už pätičku, alebo je to napriamo zapájkované ... miesta na úpravy je tam dosť. Pre zmenu Basicu a OS je potrebné vždy nahradiť  32kB na Eprom /a je možné zmeniť zabudovanú hru/.

 

Pri rade XL sa oplatí použiť pomocnú doštičku na ktorú sa umiestni Eprom ktorá má slúžiť ako náhrada (ak chceme mať k dispozícii viac ako 1x OS, platí aj náhradu Basic-u či už 1:1 alebo 2x Basic). No a keď sa s tým už "prpleme" tak sa oplatí zapojiť Eprom minimálne o dvojnásobnej kapacite a teda môžeme mať v 16kB Eprom napríklad Basic C a tiež Altirra Basic, zmenu prevádzame potom tak že najvyšší bit pripojíme buď k zemi alebo na +5V (potom potrebujeme použiť prepínač s dvomi polohami), tak isto môžeme zapojiž odpor 4k7 na najvyšší adresný bit voči +5V a potom stačí tento bit už len uzemňovať v prípade potreby (tu stačí jednoduchý spínač On/Off). Dtto platí pre OS, kde použitie Eprom 27256 umožňuje prepínať medzi dvomi OS - zase sa identicky prepína voči zemi alebo voči +5V jej najvyšší bit. Pri použití Eprom 27512 prepínaním dvoch najvyšších bitov (poskytne to 4 možné kombinácie) potom môžeme mať k dispozícii 4x OS, toto považujem za dostatočné množstvo dostupný OS pre naozaj všetko možné.

Ten kto to chce použiť sa asi pomocnému kresleniu nevyhne (hlavne pri náhrade PROM 2364), v ostatných prípadoch to je už o kus prehľadnejšie - a aj jednoduchšie.


Poznámka:

V uverejnenom obrázku bola chyba  (Eprom 2764 - pin 26 bol označený ako A13 čo samozrejme u tejto pamäte je nevyužitý pin - teda je nc, chyba je už z obrázku odstránená).

Za chybu z mojej strany sa ospravedlňujem.

 

Veľmi jednoduchý návod ako vyrobiť redukciu 28pin→24pin, teda z pôvodnej PROM 2364 pre Eprom 2764, 27128, 27256 a iné nájdete na tomto odkaze:

https://ist.uwaterloo.ca/~schepers/sockets.html

(Je to tam skutočne pekne popísané a a je to tam aj s názornými, postupnými fotografiami prerábky.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: