Napájacie zdroje Atari - 5.2V/DC. Power supply Atari.

By Administrator at apríla 15, 2024 09:52
Filed Under: Atari

 

Dnes to bude len poznámka k tomu že niektorí užívatelia sa sťažujú na to že namerajú na svojich napájacích zdrojoch pre Atari rady XL a XE napätie 5.2V/DC a teda sa obávajú že niečo nie je v poriadku. Zdá sa že cieľom konštruktérov týchto zdrojov  bolo eliminovať vznikajúce úbytky napätia na prívodnom kábli k počítaču. Pri odbere počítača 0.65÷0.8A na prívodnom kábli vzniká úbytok cca 75mV, teda v prípade zdroja 5.2V potom priamo na konektore zapnutého počítača dostávame bezpečných 5.125V. Prečo bezpečných ? Nuž preto lebo povolený rozsah napájania je v rozmedzí 4.75V÷5.25V. To aj vysvetľuje, prečo počítač beží bez najmenších problémov na zdrojoch ktoré dodávajú "iba" rovných  5V, ak započítame úbytok napätia na prívodnom kábli na počítač sa potom dostane v prevádzke 4.925V - čo je tak isto v požadovanom rozsahu. Asi treba dodať aj nasledovné že napájací kábel zdroj - počítač (teda ten v ktorom "ide" 5V) musí byť robustný, teda žiadne tenké vodiče, inak bude úbytok napätia na ňom podstatne väčší a teda potom by došlo k nežiadúcemu správaniu celej zostavy.

Ak meníme takéto zdroje medzi sebou tak počítaču to neublíži, ale asi musíme počítať s tým že sa nám mierne rozladí nastavenie sýtosti farieb. Pomoc je jednoduchá - otočte počítač "hore nohami" a na jeho spodnej strane je otvor pre nastavenie farieb - je tam miniatúrny potenciometer. Jemne s ním pootočíme a nastavíme si nami požadovaný farebný odtieň. (Pozor treba na to použiť naozaj tenký, plochý šróbovák.)

Už len dodám, pre zvýšenie bezpečnosti si dávam do svojich počítačov priamo na napájací konektor počítača ochrannú 5W Zenerovu diódu na napätie 5.6V zapojenú v nepriepustnom smere. V normálnej prevádzke nie je aktívna a teda je plne pasívna. Ak z nejakého dôvodu vystúpi napätie zdroja na jej hodnotu tak sa ZD "prerazí" a plný prúd zo zdroja potečie cez ňu, vďaka čomu počítač nedostane do seba väčšie napätie. Táto Zenerova dióda sa veľkým prúdom spečie do skratu a teda definitívne ochráni počítač. Samozrejme ak sa takéto niečo stane je potrebné ju vymeniť za novú - je to teda tzv. jednorazová prepäťová poistka. Vlastný zdroj po niečom takom je potrebné dôkladne skontrolovať a zistiť prečo sa niečo také stalo že sa na výstup zdroja dostalo nebezpečne vysoké napätie - rozhodne ho neodporúčam nanovo pripojiť k počítaču dovtedy kým sme nezistili príčinu jeho fatálneho zlyhania a závadu na ňom sme aj odstránili.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: