Dve relé - reverzný chod motorčeku. Two relay - motor reverse.

By Administrator at novembra 14, 2014 05:18
Filed Under: Non-Atari

Dve relé - reverzný chod motorčeku. Two relay - motor reverse.

 

Dnes sa budem venovať jednoduchému zapojeniu výkonového motorčeku na 12V a jednoduchej obsluhe zmeny smeru chodu motoru.

Podmienkou bolo použitie 2 kusov relé na 12V, a to iba s jedným prepínacím kontaktom.  Použité relé pri tomto konkrétnom zapojení (el.zdvihák, 2-tonový určený pre osobné autá) by mali byť najmenej na prúd 10A (tu je to samozrejme dané aj prevodmi ktoré určujú nakoľko motor bude zaťažený). Zapojenie je "blbyvzdorné", pretože pri súčasnom stlačení obidvoch tlačítok sa výstup prepne tak že je na ňom kladná polarita a teda nehrozí že by sa podarilo výstup spojiť nakrátko. Je to jednoduché, ale účinné a spoľahlivé. Použitý odpor spolu s LED zabezpečujú obsluhe informáciu o tom, že zariadenie je pripojené na zdroj 12V a teda že sa dá používať. Použité mikrospínače stačia na malý prúd, pretože nimi tečie iba napájací prúd relé. Prívodné vodiče vyznačené silnou linkou treba použiť hrubšie, tečie nimi veľký prúd ! (Ja to istím 10A poistkou a 6m dlhým prívodným káblom (Φ=2.5mm) s ktorým to dosiahne naozaj všade, tak dlhý prívodný káblik má tiež svoj vnútorný odpor a zároveň obmedzuje maximálny prúd ktorý do motoru potečie, preto tá 10A poistka postačuje.) Ak zapojenie chcete "vylepšiť" tak stačí paralelne ku každému relé pridať diódu 1N4001 zapojenú v nepriepustnom smere, potom nebudú pri vypínaní mikrospínačov vznikať napäťové špičky. Či si to tam dáte je už iba na Vás.

 

Pre tých čo radi skúšajú je možné zariadenie vybaviť aj koncovými dorazmi pre spodnú časť a hornú časť (verzia B). Sú tam zapojené mikrospínače, ktoré po dosiahnutí maximálnej hranice (či už spodnej, alebo hornej) sa rozopnú a tým zabránia ďalšej činnosti konkrétneho tlačítka a tak teda nehrozí zničenie zdviháku neodbornou obsluhou.


Pripojím ešte jednu vetu:

Pretože motor je v kľude zapojený "na krátko", tak v tomto zapojení to pôsobí ako elektromagnetická brzda, t.j. motor sa po odpadnutí relé okamžite zastavuje.

 

Samozrejme sa to dá použiť aj v iných aplikáciách, zase raz platí - čím menej súčiastok, tým spoľahlivejší chod (na mojom zdviháku toto ale doteraz neplatilo - výnimka potvrdzuje pravidlo -Laughing).

Je to príliš jednoduché aby som k tomu čokoľvek ďalšie písal. 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:23 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: