Atari SIO2LPT.

By Administrator at marca 14, 2017 16:30
Filed Under: Atari

foto: retrogames.cl


Názov trošku zavádza (máme SIO2SD) - nie je to čisto komunikácia cez LPT port smerom do Atari - ale skôr naopak. Jedná sa o ďalšie riešenie pripojenia ihličkovej tlačiarne na malé Atari. "Vyčmuchal" som to na na čílskych Atari stránkach. Ono vôbec tam majú celkom zaujímavé veci. Vzhľadom k tomu že sa už ťažko zháňa pamäť 2732 čo by bohato v tomto zapojení stačila, autori použili Eprom 2764 (27C64 = má menší odber) kde je ten obsah do nej nahratý 2x za sebou. Nemusí to tak byť, pretože najvyšší bit Epromky je uzemnený a teda využívame iba spodných 4kByte jej priestoru. Oproti originálu som opravil niektoré zjavné kiksy v nákrese (ako tranzistor môžeme použiť aj BC547, v zapojení som nechal elektrolyty tak ako boli kreslené v origináli, čiže je to trošku nezvyčajné v našich končinách) a tu už predkladám opravenú schému:


 

K zapojeniu už len dodávam, že sa objavuje stará bolesť - žiadne keramické kondenzátory v zapojení filtrácie napájacieho napätia. Takže si zarezervujte 3 kusy 100nF kondenzátorov a a dajte ich ku každému čipu. Je obdivuhodné ako sa tieto prehrešky donekonečna v zapojeniach objavujú -  a spôsobujú potom problémy.

 

Teraz nasleduje binárka do Eprom typu 2764:

sio2lpt.rom (8,00 kb)

_______________________________________________________________________________

Už som zverejnil v predchádzajúcich článkoch 3 pripojenia (spolu aj zo schémami a potrebným programovým vybavením) tlačiarne k Atárku, takže ak si ich chcete pozrieť a porovnať s týmto zapojením - tu máte linky, je tam aj podrobnejšie rozobratá problematika pripojenia tlačiarne cez konektor Centronics:


http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Centronics-Interface-ACI-1_3.aspx

 

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Centronics-Interface-ACI-2_3.aspx

 

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Centronics-Interface-ACI-3_3.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:44 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: