Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC/1A - TRACO TSR 1-2450 - part 7.

By Administrator at októbra 16, 2017 10:30
Filed Under: Atari

 

Dnes si ukážeme ako použiť vydolovaný pôvodný transformátor z "nepodareného" zdroja typuII v homemade zdroji a pritom zároveň použijeme spínaný DC/DC menič ktorý dodá na výstupe 5V/DC/1A. Takýto zdroj má výbornú účinnosť, pretože DC/DC menič TRACO TSR 1-2450 má vysokú účinnosť - a preto nepotrebuje žiaden chladič. Dá sa priamo použiť v zapojeniach zdrojov namiesto pôvodného lineárneho stabilizátoru rady 7805 - jeho vývody sú s ním priamo kompatibilné. DC/DC menič je naozaj minatúrny, porovnajte si jeho rozmery s 16 pinovou pätičkou a výkonovým PNP tranzistorom na úvodnom obrázku.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Všetky ďalej použité zapojenia využívajú klasický transformátor, nebudem tu popisovať spínané zdroje ktoré sú "kalkulačkového alebo mobil" typu, tu skôr ide o to že si zabastlíte a využijete všetko čo doma doteraz ležalo ladom a čakalo na svoju príležitosť. Tu tie veci príležitosť dostanú. Ja uvedené spínané DC/DC meniče doma mám, čiže ani tie nemusím nakupovať.

Ak to celé stručne zhrniem - toto zapojenie dá sa použiť na stavbu nového zdroja (alebo na jeho prerábku), výstupný prúd postačuje na napájanie malého Atari na ktorý je pripojený magnetofón a je aj prerobená RAM na veľkosť 320kB - to je viac ako slušné. Ak nepoužívate magnetofón, tak môžete nasadiť namiesto neho napríklad SIO2SD. Nie je problém dodať prúd aj mierne cez 1A. Nuž ale kto chce vedieť naozaj všetko dopodrobna - čítajte datasheet použitého DC/DC meniča, hlavne ak chcete tento menič použiť aj pri jeho pri limitných hodnotách - len upozorňujem že zaťažovacia kapacita na výstupe DC/DC meniča nemá presiahnuť hodnotu 470uF, takže tu na to dávajte pozor (vďaka vysokému pracovnému kmitočtu DC/DC meniča ani nie je potrebné mať na výstupe veľkú kapacitu).

Pri použití kde je vstupné napätie ≥32V je potrebné upraviť zapojenie podľa datasheetu (na vstupné svorky DC/DC meniča treba pridať kondenzátor), na druhej strane to nie je nič zložitého. Proste ako som už písal, pozrite si datasheet, neubudne z nikoho. Pretože s pôvodným transformátorom sa k tejto hodnote nepriblížite tak túto úpravu tu rozhodne nemusíte riešiť a vyhovuje uverejnená schéma. Má to zmysel len ak by ste použili iný transformátor (napríklad 24V/AC), vtedy sa treba už riadiť zapojením uverejneným v datasheete.

 

Pri prerábke už existujúceho originálneho zdroja je potrebné odstrániť odpory, ktoré zvyšovali na výstupe napätie na hodnotu 5.2V, teda zo zapojenia zmiznú všetky odpory. Pozor, nezabudnite vymeniť hlavný elektrolyt - ten pôvodný je iba na 16V, bola by to pekná explózia, musí tam prísť typ na 35V ! Treba použiť prepojku na uzemnenie DC/DC meniča ! (Stredný vývod DC/DC meniča Traco TSR 1-2450 musí mať priame spojenie voči zemi.) Nakoniec - pri prerábke zdroja treba toho prerobiť viac - zapojiť Graetz, zapojiť vinutia za sebou, chladič potom úplne odstráňte - je už zbytočný,  atď.

 

Schéma zdroja 5V/1A ktorý používa pôvodný transformátor z originálneho zdroja typuII:

 

Tento zdroj sa dá priamo porovnať svojím výkonom s originálnym zdrojom pre Atari typuIV - ale je podstatne, podstatne účinnejší.

 

Keď sa pozrieme na schému tak síce 3A diódy sú zbytočným prepychom, stačí 1A typ, ale zase robíme s tým čo je priamo k dispozícii a nerobíme žiadne zbytočné nákupy. Tu je možné dobre využiť ak máte doma výkonový Graetzov mostík, tie sú na toto zapojenie ideálne. Tak isto ako hlavný kondenzátor by stačil jeden kondenzátor 2200uF, ale väčšia kapacita určite nie je na zahodenie. Tu sa naozaj hodí že máme transformátor 2x 9V, pretože ho použijeme v zapojení ako 18V/AC zdroj, sekundárne vinutia zapojíme za sebou do série, potom na hlavnom kondenzátore máme DC napätie, ktoré sa môže pohybovať na hodnote 25÷28V. Toto použitému DC/DC meniču náramne sedí, čiže je to v poriadku. Ako vždy je dobré odskúšať zdroj "na nečisto", teda najprv na neho pripojiť nejakú záťaž, pomerať a až potom pripojiť počítač. Ja som testoval zo záťažou jedným odporom 6.8Ω/10W, odber je vtedy cca 0.75A, čo na test určite postačuje. Vždy je to s takýmto postupom pri spustení nejako upravovaného zdroja lacnejšie ako sa spoliehať na to že my nikdy nerobíme chyby. Robíme, len si to neradi priznáme. A Murphy v pozadí stále vždy trpezlivo čaká ...

Zapojenie vývodov DC/DC

meniča Traco TSR 1-2450

 

Výhody:

- malé rozmery 11.7x 10.2 x 7.6mm

- ak je treba je možná priama zámena za pôvodný lineárny stabilizátor rady 7805

- veľmi vysoká účinosť = nepotrebuje chladenie

- menič funguje v rozsahu vstupných napätí 6.5V ÷ 36V/DC

- veľmi jednoduché nasadenie


Nevýhody:

- dosť vysoká cena oproti obvodu 7805

 

Ak nasadíme takýto DC/DC menič až vtedy si uvedomíme že v zapojení "odpadne" veľký chladič (a hľadáme mu miesto kde ho doma odložiť) a zároveň strácame jeden zdroj celkom slušného tepla - týmto potešíme Vašu tepláreň, budete míňať na vykurovanie peniaze u nich. Takýto zdroj nie je problém zabudovať aj do pôvodnej krabice zdroja a teda navonok to môže stále vyzerať ako neprerobený zdroj - ale to je už pre hračičkárov, tým ich ale vonkoncom neodsudzujem. Každý kto sa tomu venuje je na niečo zaťažený, tak nech si to každý užije po svojom. Prerábke zdar !

 

Uvedený typ DC/DC meniča som s úspechom použil aj pri prerábke napájacieho zdroja pre Atari XF551 kde funguje skutočne bezproblémovo.

_____________________

Nabudúce si pozrieme iný zdroj s typom DC/DC meniča ktorý je určený na trvalý výstupný prúd 2A, číže už zvláda aj nejaké tie pripojené ďalšie periférie. Tak isto využíva pôvodný transformátor z nepodareného typu II.

_____________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: