720kB floppy drive 5.25" Atari. Toms 720.

By Administrator at apríla 12, 2018 18:30
Filed Under: Atari

Na fóre oldcomp.cz prebieha debata ako "presvedčiť" jednotku TEAC FD-55BR (360kB mechanika 5.25") aby zapisovala vo vyššej hustote ako je 360kB. Ja osobne neviem či to je vôbec možné, ale existuje trochu iná cesta, treba použiť hodne známu HD mechaniku 5.25" TEAC-55GFR a tú už z 1.2Mb na 720kB presvedčiť ide. Táto úprava sa robí pre disketovú jednotku Atari TOMS 720.


Link na spomínanú debatu:
5.25" FD TEAC FD-55BR

 

Pretože sa jedná o zásah priamo do floppy jednotky aby fungovala v pre nás potrebnom režime zase raz platí::

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Obrázky ako na to sú prevzaté z fóra http://www.atari.org.pl


Prerábka je použitá pre stanicu TOMS 720.

 

 

Zaujímavé je že tesne za samotnou FD 5.25" mechanikou je sieťový transformátor, teda aj napriek tomuto uloženiu jeho sieťové pole neovlyvňuje uložené údaje na diskete. Zjavne rušenie nemôže byť veľké, pretože podobný systém uloženia transformátoru používa napríklad brnenská 5.25" floppy jednotka pre Atari VDF-40. Vlastná váha vďaka trafu pre FD jednotku utešene narastá, ale to pri oldcompoch zase nie je až taký výrazný problém. Je tu jasne vidieť že v danej dobe riešenie spínaných napájacích zdrojov bolo nad finančné možnosti kohokoľvek, preto takúto koncepciu bolo vtedy vidieť všade kde sa človek pozrel.

 

No, prerábka zjavne nie je zložitá, akurát "natvrdo" jednotke nanútime otáčky 300/min namiesto štandartných 360/min pre HD mechaniku. Všimnite si že tak isto je nastavená identifikácia jednotky na DS0 - na rozdiel od PC kde je mechaniky vždy nastavená na DS1. (Takto "upravenú mechaniku už bude možné použiť aj pre náhradu do jednotky Atari XF551, ale treba stále počítať s tým že uložená stopa a teda dáta budú uložené v užšej štrbina ako pri 360kB mechanike a teda môže sa stať že v origo mechanike 360kB nemusia ísť za každých okolností znova prečítať - zase raz niečo za niečo.)

 

Vlastný článok o disketovje jednotke TOMS 720:

Floppy disk drive TOMS 720.

 

Uvedený princíp platí aj pre použitie tejto jednotky aj v iných zariadeniach.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 4. 2018 10:09:46 #

trackback

04_2018 Blog, Notes.

04_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: