Hardware CD-LINK.

By Administrator at januára 01, 2014 06:39
Filed Under: Atari

Čo vlastne je CD link za zariadenie ?


Hardware CD link je určený na prehrávanie softvéru z CD, ale samozrejme ak máme niečo (software na Atari) uložené vo wav formáte (systém Turbo 2000) na PC a pripojíme sa linkový výstup (alebo ak to nepôjde na repro výstup - treba otestovať, niekomu to beží tak a druhému inak). No, dajú sa s tým robiť naozaj všelijaké pokusy. Prepínač slúži na pripojenie buď ľavého, alebo pravého zvukového kanálu. Tak isto sa dá na prehrávanie použiť aj neupravený kazetový magnetofón - výstup zase linkový, alebo namiesto repro. Pôvodné kazetové nahrávky samozrejme nefungujú, pretože tie potrebujú v kazeťáku frekvenčné filtre na rozlíšenie 0 a 1, takže na to toto zariadenie nie je určené.

 

 

Pri prezeraní konferencie ATARI som narazil na to, že vraj nefunguje hardware pre CD link, tak som sa tomu pozrel trošičku na "zúbky". Priznám sa že neviem kto to kreslil a vydal do sveta, ale chcelo by to  trhať ručičky a nožičky. Prečo? Lebo obvod LM311 má výstup s otvoreným kolektorom, dtto aj obvod 74LS03 (74LS38). A uverejnená schéma na 100% nefunguje, niekto to prekreslil a si to proste zjednodušil, nedomyslel že niečo nie je v poriadku. A po webe sa to potom šíri ako lavína a pritom je to vlastne nefunkčné. Pre tú srandu, pozrite si koľko je na to odkazov a fakt to v tej pôvodnej podobe ako sa to šíri po webe nefunguje ...


 

Ak to niekto pustí do sveta, tak nech si skontroluje aspoň to či nepúšťa von do sveta volovinu! Tak ako to je na webe to proste nepobeží, LM311 má výstup ako otvorený kolektor a ak tam ten odpor nedám, tak proste ďalej do 74LS03 (alebo 74LS38) nič nepôjde na ďalšie spracovanie. Tak ma to nadzdvihlo, že tu  ani nebudem uverejňovať pôvodný obrázok, aby som tie bludy nešíril ďalej aj ja. (Ďakujem za pochopenie.) Ak to niekomu napriek tomu (teda tým chybám) fungovalo - tak to to bol naozaj zázrak v praxi, ale rád by som to videl na vlastné oči, ono tých zázrakov zase tak veľa nebýva a mať možnosť jeden vidieť priamo pred sebou ... a pritom sú tam naozaj elementárne chyby.


Nepoužívajte namiesto obvodu 74LS03 (74LS38) obvod 74LS00, takto nebude na výstupe otvorený kolektor a teda bude znemožnené zároveň pripojiť cez SIO port ďalšiu potrebnú perifériu, na toto nezabudnite ! Je to dosť častý prehrešok aj pri zariadení Turbo 2000, ak sa to správa takto, skontrolujte použité integrované obvody vo Vašom zariadení !

 

Ale aby som len nekritizoval, tak som tú schému trochu prekreslil a doplnil som tam to čo tam chýbalo, v podstate pribudli len 4 odpory - ale čo je dôležitejšie, bez nich to zapojenie nemalo šancu fungovať.


Tie 4 dodatočné odpory som pridal tak, aby sa dalo ľahko rozpoznať že pribudli - proste hodnoty sú nakreslené priamo do tela odporu, myslím si že sa to dá naozaj ľahko odlíšiť - pridané sú odpory R5 až R8. Odpor R8 je dobré zapojiť, ale malo by to fungovať aj bez neho - skôr je dobrý vtedy ak tam hodláme pripojiť ešte nejakú ďalšiu perifériu.


Suma sumárum - 3 (4) odpory urobili z nefunkčnej veci fungujúci hardware ... zase raz podklady, podklady, podklady = poklady ...


Pozmenená, opravená, funkčná a odskúšaná schéma:

 

 

P.S: tento opravený obrázok som hneď kolegovi  Štefanovi z konferencie Atari už poslal, takže nemusel čakať až na uverejnenie u mňa ...

P.S.2: už som dostal od neho odkaz, že tak ako som to tu uverejnil to funguje.

_____________________________________________________

O deň neskôr ako som pripravil základný materiál na tento článok a teda skôr ako som to stihol uverejniť som to ešte doplnil o tieto nasledovné riadky:


Nedalo mi to, nechcel som veriť že sa na webe stále  objavuje len tá zlá schéma, tak som poriadne začal hľadať a po dlhšej chvíli som objavil toto zapojenie, ktoré zodpovedá tomu čo som nakreslil v prvom obrázku. Takže ak sa hľadá a chce, tak sa nájde aj to správne zapojenie. Tak tú schému sem prikladám, aby ste si to vedeli porovnať, urobil som tám zopár zásahov, ktoré by mali funkčnosti prospieť. Hlavný rozdiel je v inom poradí použitých hradiel a iných hodnôt odporového deliča na vstupe čipu LM311 a iný je aj vstup do LM311.


Aby som si rýpol - tiež tam bola chyba - použitý bol čip 74LS38 - ten zase nemá potrebný otvorený kolektor, v schéme som to už opravil, stačí ho zameniť za čip 74LS03 a všetko je v poriadku. Čo znamená použitie čipu 74LS38 ? - zase by ste nemohli pripojiť zároveň ďalšiu perifériu, proste to čo bolo jedným z problémov v úvode článku, tu ale toto bola jediná chyba, tam v úvode to bola len jedna z viacerých.   Rýpal som - ale blbo, patrilo to mne ... tieto riadky neboli pravdivé.


Oprava a poznámka, týka sa prečiarknutého textu:

Tu som zase kecal ja, 74LS38 má tiež výstup s otvoreným kolektorom,  takže sa dá použiť tak isto ako 74LS03 - tu som si to zle pamätal ja ... takže sami vidíte že aj sa viem pomýliť, ale pretože ponúknuté zapojenie s 74LS03 určite funguje nemám z toho nejaké extra výčitky, proste som sa sekol, myslel som si že je to výkonová verzia 74LS00 ...

 

 

Máte tu teda teraz 2 schémy, maximálna rýchlosť prenosu dosahuje - je niekde okolo 22.000 Bd (! - ak idete z CD ...) , neviem tam som to neskúšal, používam na robotu iné periférie. Ale aj tak je to zaujímavé a niekomu sa to môže zísť.

___________________________________________________________

07.01.2014

Ešte doplním dnes nájdené ďalšie veci k tejto téme článku, potvrdzujú moje slová o blbom opajcovaní pôvodného zapojenia, keby som to bol vedel tak to nekreslím a neupravujem, keďže tu to je priamo od autora základného zapojenia  (je ním Jiří Richter, autor TURBO 2000). Nno, tiež nie vždy objavím všetky podklady na prvý pokus, teraz som to našiel tuším po 3 dňoch ... pretože toto s článkom priamo súvisí, dovolil som si tento text predradiť tomu, ktorý som doplnil 06.01.2014, vďaka za prozumenie ... všimnite si zase použitie odporov o ktorých som už písal, potvrdené - citujem neznámeho velikána: "Cikať proti vetru je ošemetné ..."


CzechMagArticlebig.jpg (277,97 kb)


A ručne prekreslená schéma ...


 

Takže sami vidíte ako sa z jednoduchej veci na webe stáva vec čo si žije vlastným životom a aj to nie celkom správnym.

___________________________________________________________

06.01.2014

Na web konferencii si autor obhajuje zapojenie bez odporov, vraj si za tým stojí. Páni, kto robil z TTL logikou a použil otvorený kolektor na výstupe, je normálne aby sa to robilo bez pull up odporov ? Odpoveď už nechám bez komentára. Kto si chce záležitosť prešetriť - láskavo si pozrite datasheet obvodu 74LS03 (74LS38) a nezabudnite prosím ani na obvod LM311.


Ak to aj nedajbože nejakou náhodou beží aj bez dodržania základných vecí pri zapojení obvodu nie je to dôvod na vystavenie ako funkčný model, pretože to skôr v konečnom dôsledku ľudí odradí ako pritiahne, pretože to nie je opakovateľná a reprodukovateľná schéma, trošku treba byť voči sebe tvrdší ... a pozerať datasheety.To samozrejme platí aj pre mňa.


Je mi ľúto, ale trvám na tom čo som napísal. Schém ktoré teoreticky fungujú je na webe na mraky, ale reálne je to o poznanie horšie.

_______________________________________________________________________________

Bude to teraz trošku od veci - ale nie celkom, pretože v tomto zapojení svetelného relé je tiež použitý už spomínaný obvod LM 311.  Je to proste klasický príklad blbého pajcovania zapojenia -  všimnite si prosím že chýba odpor 1k medzi vývodom 7 a + 12V, bez neho to nebude fungovať - LM311 má otvorený kolektor. A táto blbina sa šíri po webe tiež ako nákaza, postavte si to a vyskúšajte a - dajte vedieť.

Ešte raz upozorňujem, nie je to dobré zapojenie:


Mnou upravená schéma kde to už skutočne bude fungovať, stačí len odpor 1k zapojiť na správne miesto - tam kam naozaj patrí:

 

To je k danej téme všetko, obhajovať neobhájiteľné sa v poslednej dobe stáva pravidlom, dovolím si výnimku, nebudem to robiť aj ja, ďakujem. Prečo o tom toľko frflem? Prednedávnom som s LM311 robil zapojenie na prepojenie 2 telefónnych ústrední medzi sebou a niektoré funkcie mi tam práve zabezpečovali práve obvody LM311:

- vyžaduje len jedno napájanie

- nemá na výstupe stav ako napríklad OZ 1458 alebo OZ 741 kde pri napájaní z z jedného zdroja 12V zostáva na výstupe zbytkové napätie väčšie ako 1.4V

- ak by som obvody LM 311 nezapojil správne tak to prepojenie ústrední by dodnes nefungovalo

- ešte raz čítajte datasheety skôr ako začnete tvrdiť že to máte zapojené neštandartne a teda tak to má byť, čo tam po odporúčanom zapojení

- na záver prikladám typické aplikácie obvodu LM311

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: