XF Speedy - enhanced for Atari XF551.

By Administrator at októbra 11, 2016 09:45
Filed Under: Atari

Toto je jediná mne známa snímka rozšírenia Speedy XF.

(ku dňu 11.10.2016) autor - sleepy - zdroj: abbuc.de

 

Doteraz bolo tých všelijakých hardvérových rozšírení popísaných dosť a dosť ale hlavne sa to týkalo disketovej jednotky Atari 1050, preto je načase sa pozrieť ako to vyzeralo s novšou disketovou jednotkou Atari XF551. Niečo robila a robí  firma CSS (tá ale nikdy neuvoľnila nič zo svojho portfólia pre nás voľne k použitiu), existuje aj softvérová úprava na 3.5" jednotku. Potom je známou vecou od S.Dorndorfa Hyper-XF operačný systém - existuje vo verzii 5.25" aj pre 3.5" mechaniku. A šlus, hotovo. Teda tak som si myslel doteraz. Takže mi nedalo a začal som hľadať. A našlo sa.

Vyštrachal som že v roku 1994 v Nemecku urobili XF Speedy, teda disketová jednotka Atari XF551 sa mala správať ako "pravá" Atari 1050 aj s dosahovanými hodnotami rýchlosti prenosu, dokonca boli tie hodnoty vyššie.

Tak sa na to poďme pozrieť.
 
Jedná sa o produkt firmy Klaus Peters Elektronik + Software a je to upgrade kit pre Atari XF551.

Cena: DM 179,- (rok 1994)

Sada sa skladá z dvoch doštičiek plošných spojov ktoré zapadnú na potrebné miesto. Tieto doštičky nahrádzajú pôvodné CPU ktoré je potrebné vypájkovať (tak isto treba vybrať aj pôvodnú EPROM pamäť - tá je vo väčšine umiestnená v pätičke a teda jej vybratie je dielom okamžiku). Práve to že je potrebné vypájkovať pôvodnú CPU robí túto úpravu ťažšie dostupnou pre mnoho záujemcov, pretože nie každý zvládne takéto zásahy do zariadenia bez ujmy na funkčnosti ako celku. Proste a stručne povedané - namiesto pôvodnej CPU 8040 (8050) sa zapájkuje pätička, do ktorej sa zasunie uvedená dvojica plošných spojov. Mimo iného rozšírenie obsahuje novú Eprom a RAM, pretože pôvodný procesor obsahoval aj malú RAM, tu je ale treba tej pamäte podstatne viac.

Nový CPU je typu 65C02 (hmm, toto je teda naozaj hodne prevapivé, že Smile).

Úprava ešte nekončí, pretože musíte tak isto nainštalovať spínač, ktorý rozpozná že bola nanovo založená disketa (toto je v Atari 1050 už vyriešené a osadené od výroby). Takže zase ďalšia vec ktorú nie každý zvládne - zase na druhú stranu je to vyslovene potrebné aby vždy pri založení boli správne rozpoznané hustoty založenej diskety. Tak isto je na nové dosky treba priviesť jeden vodič, ktorý sa musí pripájkovať do pôvodnej základnej dosky.

 

Urobil som výrez z predchádzajúcej snímky, GAL pole = dobrá ochrana pred kopírovaním ...

Zatiaľ neviem kam ide ten trojžilový káblik - najskôr k mikrospínaču pre určenie že sa menila disketa.


Po zvládnutí týchto úprav máme vlastne základnú dosku z ktorej použijeme iba V/V obvody, všetko ostatné je na nových doskách Speedy XF. Toto hodnotenie asi poopravím, pretože zapojenie kabeláže ukazuje na to že asi sa používa tiež pôvodný radič WD1772 osadený na pôvodnej základnej doske, ale  toto je iba môj súkromný názor, nakoniec je k dispozícii iba jediný záber. Vďaka týmto úpravám sa začneme pohybovať v oblasti čítania a zápisu na hodnote 6-násobku pôvodnej rýchlosti (6x 19.200Bd = 115.200Bd). Tu si ja dovolím malú poznámku - ak toto má spoľahlivo fungovať pri takto vysokej prenosovej rýchlosti, tak je potrebné urobiť hardvérový zásah do V/V obvodov disketovej jednotky a vypájkovať kondenzátory aj v počítači na mieste V/V obvodov = zase sú potrebné ďalšie zásahy.

Výrobca tvrdí, že XF Speedy rozšírenie je na 100% kompatibilné s verziou Speedy 1050.

Ak máte OS typu Q-MEG tak sa tie vlastnosti dajú ešte lepšie využiť - vtedy bežíte stále v režime Ultraspeed. No a zase sa vrátim k tomu že je treba zabudovať mikrospínač - potrebujete vždy nanovo skontrolovať každú založenú disketu aby ste načítali správnu hustotu záznamu, proste tomuto sa nevyhnete ak má všetko pracovať tak ako treba.
 
A zase sme pri kompatibilite. Sú k dispozícii programy pre SPEEDY 1050 na kopírovanie chránených programov. Príklady - Ultra kopírka a MS kopírka. Z 3 nefunguje 1, takže pozor, nie všetko je na 100% funkčné. Samozrejme - ak to vieme použijeme to čo na 100% funguje.
Tak isto niektoré chránené diskety proti kopírovaniu vieme správne do kopírovacieho programu načítať iba ak zapneme emuláciu Atari 1050,  na skutočnej rýchlosti 19.200Bd.
Potrebné programové vybavenie sa nachádza priamo v Eprom Speedy XF, teda ak zapnete počítač bez založenej diskety nabehne Vám priamo menu kde máte k dispozícii BiboDOS, Copy 2000 a 2x konfiguračný program, V tomto menu aj môžete spomaliť disketovú jednotku na jej pôvodnú prenosovú rýchlosť.
Kto máte disketovú jednotku XF551 viete že jej prevádzka je v podstate veľmi tichá, žiadne rázy a silnejšie zvuky. XF Speedy ale práve v záujme zvýšenia rýchlosti sa chová ako Speedy 1050, teda je o poznanie pri práci hlučnejšia = daň za rýchlosť.
Disketa odteraz môže byť obojstranne formátovaná (zase môj dodatok - treba odstaviť Write protect ochranu = ďalší zásah do jednotky).

Tak isto existuje iba foto titulky manuálu.

Foto: Fred_M/abbuc.de


Podľa manuálu XF Speedy vie čítať a písať vo formáte hustoty quad (360kB), toto je štandardná funkcia pôvodnej XF551. Pozor, nefunguje tu formátovanie v quad hustote (zo vstavaného Bibodosu, ten quad hustotu nemá v menu), pritom ak už máte odinakiaľ takto formátovanú disketu tak ju načíta. Na prvý pohľad je to možno prekvapujúce, ale pozrime sa na to bližšie. Pre 100% kompatibilitu si treba uvedomiť že Speedy 1050 žiadnu quad hustotu nemá a ani nemôže mať a teda ju ani nemôže podporovať. Na druhú stranu - z Bibodosu ak je uložený na diskete je funkcia quad hustoty normálne dostupná a funkčná, takže tu je  všetko podľa mňa v poriadku.


Pokiaľ je mi známe majitelia ktorí majú tieto jednotky dosť často majú problémy ak je zároveň pripojené zariadenie SIO2SD, proste to zatuhne a máme blackout. Vyzerá to zjavne na to že nie sú správne oddelené jednotky od seba - vyzerá to na chýbajúcu oddeľovaciu diódu.

Tak isto sú známe dve verzie Eprom - prvá v podstate nefunguje, druhá je chodivá.
Nuž vyberte si, stálo to kedysi naozaj hodne (nová jednotka vtedy stála 440.- DM v predajniach Vobisu), je tu potrebných dosť hardvérových zásahov a aj to umiestnenie iba v jednej pätičke asi nebude celkom stabilné (prekvapivo). Vcelku to vyzerá mierne nedotiahnuté do konca a hodne diskutabilné je to poschodové (sedvičové) riešenie doštičiek. Rozhodne by tu bola dobrá nová základná doska ktorá by nahradila tieto "pagody" celej úpravy. Alebo skúsim to povedať priamo - nový návrh celej dosky  by jednoznačne výsledku len a len  prospel. Papundeklová základná doska na takéto vŕšenie dosák nad sebou proste nie je to pravé orechové.

Možno práve pre spomínanú náročnosť úprav a zásahov sa to nejako viac nerozšírilo - nie je k dispozícii ani schéma, ani manuál, čo je rozhodne škoda.
Nezabúdajme na to že Nemci v žiadnom prípade ochotne neuvoľnujú podklady (a tí čo to vlastnia tak isto nehodlajú nič popísať, pretože s aboja ak to rozoberú že portom to už nebude fungovať - a nebudú asi ďaleko od pravdy) a my ostatní tak potom iba "utrieme hubu". Na škodu celej veci. Zase raz jedna vec ktorá odišla do počítačových dejín bez nejakého väčšieho povšimnutia ... pritom pre majiteľov disketovej jednotky Atari XF551 by to bolo svojím spôsobom obrovské terno.


Poznámka: 

Ak sa mýlim a je tu v našich končinách niekto kto to má, dajte vedieť - potešilo by ma to.

(Nikto nepotešil - 30.04.2018)

____________________________________________________________

08.05.2017


Ďalšie 3 obrázky tejto hardvérovej úpravy:

 

Na tomto obrázku je dobre vidieť prídavný mikrospínač pomocou ktorého disketová jednotka následne po založení diskety vždy nanovo načíta hustotu založenej diskety a teda neprichádza k problémom ako u pôvodnej, "čistej" Atari XF551. (Domnienka potvrdená.)  Autor: Fred_M /abbuc.de


Vlastný hardware, software + manuál.
Autor: Fred_M /abbuc.de


Autor: Fred_M /abbuc.de


Keď sa pozerám na tú celkovú zložitosť a samozrejme vo výsledku aj náchylnosť takto veľkej úpravy na to že to všetko drží iba pomocou jednej 40-pinovej pätičky sa mi stále natíska otázka: Prečo sa neurobila radšej priamo nová doska a bolo by po vtákoch ? Veď 179.- mariek v tej dobe bola aj tak poriadne vysoká cena.


_____________________________________________________

12.03.2018 - 30.04.2018

 

Ďalšie dostupné fotografie Speedy XF551 - autor fotografií: sleepy - zdroj: abbuc.de

 

Takže trojitý káblik ide k mikrospínaču (výmena diskety) pre načítanie hustoty diskety pri jej výmene. Mikrospínač je na zaujímavom mieste, trúfam si povedať že moje riešenie na úpravách XF551 je predsa len umiestnené lepšie - tu treba ešte vyrezať otvor vo vrchnom krycom plechu aby vývody mikrospínača "nesedeli" priamo na tom kryte. Hja, bola to iná doba ... Mikrospínač má na sebe dlhý kovový pásik ktorý sa dotýka sklápacieho mechanizmu. Bŕŕŕŕŕŕ, šúcha sa tu priamo  kov o kov, dal by som tam aspoň nejakú plastovú podložku, verte mi ten zvuk nie je nič moc. (Otestované na mojej verzii kde to zo začiatku išlo tiež kov na kov.)

 

Dosť silno vidieť že je to domáca prerábka ...

 

Miesto pre mikrospínač - zjavne sa to javilo ako optimálne riešenie,

ale nie je to tak, existuje lepšie miesto.

 

Ešte jeden pohľad na mikrospínač z druhej strany.

 

Som rád že aj keď schéma zapojenia + binárka nie je stále k dispozícii (copyright ?), ale aspoň je na túto tému k dispozícii pár fotografií, doteraz bola len jedna ... a to naozaj nesvedčí o nejakej dostupnosti. Našťastie je to teraz o trošíčku lepšie, teraz už začíname mať o celku aspoň nejakú tú predstavu. Ten stohovací systém skutočne neprispieva k stabilite, je to celé taký "kombajn" skladačka a nepôsobí to tak že po prenesení na iné miesto sa to znova bez problémov podarí spustiť. Pravdepodobne (môj názor, zase sa opakujem) by bolo lepšie ak by bola vytvorená kompletne nová doska plošného spoja a teda bola by to iba jedna doska čo by určite prinieslo odstránenie problémov z mechanickou stabilitou. Ale asi by to zase nakoniec bolo drahšie = ešte menej predajné.

Kruh sa uzaviera.

___________________________________________________________

30.12.2018

Manuál pre XF-Speedy (zdroj: atarimuseum.nl):

pdf file:

handbuch_zur_speedy_xf.pdf (5,48 mb)

_____________________________________________________

01.11.2020

Takže binárka je na svete ! A k dispozcíii.

Obsah Eprom (27256):


SXFROM17.BIN (32,00 kb)

Obsah načíta:l guus (Guus Ansmann)/abbuc.de

_____________________________________________________

11.11.2020

Zázraky sa dejú, je k dispozícii ešte jedna binárka:

Obsah Eprom (27256):

XFspeedy1_8.BIN (32,00 kb)

Obsah načítal: Fred_M/abbuc.de

___________________________________________________________

Druhá časť:

XF Speedy - enhanced for Atari XF551 - part2. Circuit.

_____________________________________________________

Nakoniec, pre porovnanie - pozrite si ako som to urobil ja - zabudovanie senzoru hustoty - density sensor - vyžaduje to použitý nový operačný systém v disketovej jednotke ATARI XF551 s názvom HYPER XF-ROM. Tiež som niekoľko dní uvažoval že tam dám optočlen, nakoniec som tak isto skončil u mikrospínača - akurát je umiestnený nie na pravej strane kulisy stredového členu, ale na jeho ľavej strane.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-8.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:18 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: