04_2016 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 01, 2016 07:00
Filed Under: Blog

01.04.2016

Používatelia 8-bitových Atari musia od dnešného dňa hrať podstatne viac slovenských hier ako doteraz.

Bratislava 1. apríla (Igi) - Pre majiteľov slovenských Atari počítačov platí dnešným dňom povinnosť zaradiť do hracieho plánu viac slovenských programov a hier.

Priniesla to novela zákona o používaní počítačov ktoré sú súkromné, ktorá dnešným dňom nadobudla účinnosť.
Súkromné počítače a teda ich majitelia budú musieť v tomto roku vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent hracieho času mesačne pre slovenskú softvérovú tvorbu. Najskôr to bude 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel sa má dosiahnuť nvo všetkých krajoch SR. Z toho aspoň jednu pätinu má tvoriť nové programové vybavenie. Teda tie, ktoré boli urobené do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti.
Výnimky sa zatiaľ nepovoľujú.
Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba ten software, ktorý používate od 06.00 do 24.00 h. Týmto sa zabráni, aby sa zaraďovalo do hrania v atraktívnom čase menej pôvodnej tvorby. Za slovenské dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor má alebo mal trvalý pobyt na území SR, alebo hotové dielo s textom v slovenskom jazyku.
______________
Zdá sa Vám to pritiahnuté za vlasy ???


Nuž preložte si tam pesničky namiesto programov, namiesto počítača si tam dajte súkromé rozhlasové stanice a máte na svete superpaškvil, ktorý spáchali naši jediní pravoverní a naozaj sa od dnešného dňa uplatňuje.


Čakám kedy si budte musieť doma pospevovať 40% v slovenčine ... a budeme za to platiť ďalšie dane.

______________

V poslednom období sa to na mňa nejako sype - pracovne aj mimo. Pracovne je to normálne, tam ma to neprekvapuje.

Mimo sa to na mňa sype z tých dôvodov že mám rozbehnutých príliš veľa vecí.

- prišla mi Atari 1050 - mŕtvolka (čo by ste chceli za 20.- Euro, že), oživujem ju, už ju dostal do štádia že všetko číta, ale ešte nezapisuje, takže tu sa mám ešte s čím popasovať (na 2 miestach boli prerušené plošné spoje čo rozvádzajú +5V, nefungoval senzor write protect (popíšem), totálna mŕtvolka bol tiež senzor 00 tracku - ten som rozobral, vymenil som jeho vnútornosti, poskladal som to, následne som ho dal na pôvodné miesto a na 3 (!!!) pokus som správne nastavil čidlo na nultú stopu a jednotka na prvý pokus načítala 180kB disketu do sektorového kopíráku (!) dal som tam totiž Happy rozšírenie)
- vymenil som Atari 600XL za Atari 800XL (Kubík) ktoré je kompletne v pätičkách, čo je celkom dosť nevidená vzácnosť, mašina je v slušnom veľmi zachovalom stave
- prišlo mi Atari 800XL - mŕtvolka, ešte som sa k nemu nedostal
- mám ďalšie Atari 800XE, s čipmi 2x 4464, teda toto ešte čaká prestavba na plnokrvnú Atari 130XE, čipy mám (MMU pre rozšírenie + ešte 2x 4464). Čo je zaujímavé sú tam slušné prúžky na displeji, takže s tým musím niečo urobiť aby sa na to dalo pozerať. (Mám 2x 800XE rozšírené na 320kB RAM, takže ma neláka to prerábať na 320kB RAM, teraz bude stačiť 128kB RAM)
- Radim Polášek mi poslal (popísané na Foreveri) rozširujúcu dosku k NCB-85 kde horúcim vzduchom vypájkoval 68 pinovú PLCC skxxxxxnú pätičku, za čo mu patrí nehynúca sláva a z mojej strany aj veľké poďakovanie za to že sa do toho vôbec pustil

Problém mám jediný - kde zohnať dostatočne dlhé voľno aby som to vedel rýchlo dokončiť.
___________________________________________________________

03.04.2016

Dnes by som sa rád podelil s obrázkami, ktoré som pre pár dnami nafotil vo Veľkom Mederi v Tescu. Už dávno som nevidel ako sa dá zabrať "slovenčinovi". A to som nenafotil všetko, potom zase niekedy inokedy:


Takú vŕtačku ešte nemám, ani Vy ...

 

3 názvy pre jednu vec.

 

Pohlcovač = polhčovač.

 

Ohne komentar.

 

Táto vec je zase z GME.

____________________________________________________________

03.04.2016

Oprava disketovej jednotkyy Atari 1050, teda oprava pokazeného nefunkčného senzoru write protect + zabudovanie prepínača na blokovanie funkcie write protect switch. Prepínač potom pri blokovaní umožňuje bez akýchkoľvek ďalších úprav využívať aj druhú stranu diskety čo doteraz nebolo možné bez úpravy diskety (bol potrebný tvrdý mechanický zásah, ktorý podstatne znižoval životnosť diskety):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-Atari-1050-write-protect-sensor-2b-new-write-protect-switch.aspx

______________

Tak dnes som rozbehal na 100% tú disketovú jednotku Atari 1050 o ktorej píšem v odstavci nad týmto textom. Zjavne mi stačilo sa dobre vyspať a problém som našiel za pár sekúnd. Fajn deň, som spokojný.

______________________________________________________

05.04.2016

Tento víkend je Atariáda v Olomouci, bohužiaľ mi pracovné povinnosti neumožnia návštevu tejto session, ale kto má čas, choďte - stojí to za to !!!

__________

Postupne začínam vymienať napájacie stabilizátory 7805 a 7812 v disketových jednotkách Atari 1050 za spínané zdroje, tak uvidím čo a ako.  Bez úprav proste tie disketovy kúria ako o závod a po hodine sa proste prehrejú. Ak to dobre dopadne dám vedieť - inak nebude o čom písať. Chcem takto prerobiť 2 jednotky, jednu ale nechám pôvodnú (v nej bude zase navyše Happy rozšírenie) s pridanými chladičmi, takže bude čo robiť. Samozrejme zase odmeriam odber pred úpravami a po nich, tak ako pri prerábkach Atari XF551. V tých prerobených zase bude SPEEDY 1050 - jedna mašina bude aj s displejom, (čiže dá sa čakať väčší odber na 5V) rozširujúca doska má 8kB Eprom, druhá tak isto SPEEDY 1050, to bude bez displeja, doska má 16kB Eprom. Preto aj prerábam, pretože prídavné dosky zvyšujú odber = zase chladič má o pár stupňov tepla navyše.

Takže 1x Happy 1050, 2x SPEEDY.

Len tak na okraj - Happy "neberie" Sector COPY 1.5 - cez toto proste disketu neskopírujete (je tam nejaká ochrana), upravený US Sector copy 1.4 ide v pohode, mimo toho má Happy vlastný sektorový kopírovací program, ktorý tak isto kopíruje aj chránené diskety, len si to treba uvedomiť a potom je všetko v pohode.

_____________________________________________________________

11.04.2016

Ďalšia oprava na tej istej disketovej jednotke Atari 1050 - pokazený senzor pre track 00, teda základné nastavenie polohovania hlavičky na začiatok dát na diskete. Bez správnej funkcie tohoto senzoru neviete disketu čítať a ani na ňu zapisovať, proste máte disketovku dobrú akurát tak do vitríny ... ako na to ?  Takto:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-Atari-1050-Track-00-sensor.aspx

______________________________________________________

13.04.2016

Do popisu k disketovej jednotke Atari 1050 som pridal upravenú a aj opravenú schému (zásah som robil v schéme ktorú pôvodne kreslil Jerzy Sobola), kde som opravil niektoré bugy a pridal som tam označenie tranzistorov a diód, teraz je to o poznanie čitateľnejšie, link na pôvodný článok kde je schéma:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050.aspx

______________________________________________________

14.04.2016

V poslednej dobe som sa dobre pobavil na iPhone.
Najprv sa FBI dobýja do mobilu, Apple dôrazne protestuje že nikomu prístup nedá, FBI to teda musí skúsiť bez pomoci firmy Apple.
Prejde pár dní - FBI sa dostala dovnútra vlastnými prostriedkami (možno s pomocou firmy zo Stredného východu - alebo to bol niekto úplne iný), ale toto nie je už také podstatné.
Bum-bác ! Aplle okamžite žiada aby ten prístup dostala tiež ! A žaluje FBI že musí uverejniť ako sa tam dostala.
Kocúrkovo na tretiu ...

___________________

Večer som sa neplánovane dostal sem:

http://svetelektro.com/clanky/indikator-napatia-12v-akumulatora-403.html

Ak máte čas, prečítajte si texty pod článkom, niektorým proste uniká text pre očami (a pred rozumom).

Je to síce staršie - ale je to fakt sila.

Ak by mne sem písali takto ohľadne hardvéru, tak posledné roky nič iné nerobím len odpovedám a vysvetľujem ...

(Sem-tam ako som už pred časom písal sa mi objaví mail akéže mám šťastie že si ma (ON) vybral na opravu svojho zariadenia, bože to som celý happy ...)

_____________________________________________________________

19.04.2014

Dve rovnaké mazačky Eprom od fy ELNEC s označením EREPROM-01, dve rozličné opravy. Výsledok týchto opráv ? Dve fungujúce mazačky Eprom pamätí:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-mazacka-Eprom-EREPROM-01.aspx

_______________________________________________________

21.04.2016

ATARI HAPPY 1050

 

HAPPY 1050 - rozširujúca doštička, ktorá pridá dovtedy pre túto jednotku nedostupnú hustotu 180kB na jednu stranu a zároveň dokáže zdvihnúť rýchlosť disketovej jednotky Atari 1050 na viac ako trojnásobok pôvodnej rýchlosti prenosu dát. Ako si môžete toto hardvérové vylepšenie zohnať (zakúpiť) a následne si ho zabudovať do svojej disketovej jednotky a čo treba urobiť aby to fičalo bez problémov - tak o tom je  nižšie uvedený odkaz na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-HAPPY-1050-WARP-SPEED.aspx

_______________________________________________________

27.04.2016

Tester pre Zenerove diódy v 2 prevedeniach - prvá dokáže testovať do napätia 90V, druhá beží na polovičnom napätí a testuje ZD do napätia 45V:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zener-diode-tester-type-1-3dmax90V-type-23dmax45V.aspx

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:44 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: