2x FD - dual power supply Atari 1050 (XF551).

By Administrator at mája 09, 2020 07:40
Filed Under: Atari

"Covid-19" - homemade dual - 2x in 1 power supply - Atari 1050 (XF551):

 

 

Postavil som 5" LCD monitor, počas jeho dokončenia som si uvedomil že by (konečne !) nebolo od veci urobiť si aj zdvojený (duálny) zdroj pre napájanie disketových jednotiek (vovnútri sú potom dva oddelené zdroje poskytujúce 9V/AC/3.33A). Toto umožňuje napájať dve FD jednotky ktoré dodnes používajú pôvodné napájanie. Nad takýmto zdvojeným zdrojom som už uvažoval naozaj hodne dlho (akurát som vtedy nevedel zohnať také transformátory čo by sa mi na stavbu pozdávali) a teraz po finálnom dokončení 5" LCD monitoru nastal čas na jeho realizáciu - a to v súlade s veľkosťou použitého LCD monitoru. Takto sa dajú priamo napájať dve samostatné disketové jednotky typu Atari 1050 alebo Atari XF551 - alebo ich vzájomná kombinácia. Koronavírus mi dobrovoľne, nedobrovoľne dal dostatok času na riešenie takýchto veci. Použitý materiál ? Tak ako vždy - cuprextit. A výsledok ? Ten sa mi celkom pozdáva, pretože vďaka tomu zo stola zmizli niektoré napájacie káble čo v konečnom výsledku s radosťou kvitujem.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Pozrime sa na zadnú stranu takto vytvoreného "kombajnu" ktorý zahŕňa 5" LCD monitor a pod ním spomínaný zdvojený zdroj. O 90º zahnuté koncovky pre napájanie 230V momentálne doma nemám k dispozícii, potom by to bolo na celkovú hĺbku ešte o poznanie kratšie. Aj na to príde, časom tie zahnuté koncovky určite zoženiem. Prívodný káblik (biely) pre 230V, teda jeho konektor je nádherne krátky. Napravo sú výstupné "čokoládky" pre 2x 9V/AC pre napájanie disketových jednotiek (ešte nie sú pripojené kábliky).

 

Koncepcia zdroja spĺňa nasledovné veci:

 

01 - každý zdroj má svoj samostatný vypínač pre FD jednotku, toto na originálnych zdrojoch chýba (tiež je to výborné pre jednotku Atari XF551 ktorá má svoj vypínač umiestnený na zadnej strane a teda nie je dobre prístupný, takto XF-ka môže zostať na svojej zadnej strane trvale zapnutá)

 

02 - predný panel zdroja je zámerne zošikmený, kolmý mi nevyhovuje, takto bude k vypínačom lepší prístup (počíta sa z umiestnením za počítačom + hore na ňom bude postavený malý 5" LCD monitor)

 

03 - nové zdroje 2x 9V/AC/3.33A sú medzi sebou navzájom galvanicky oddelené, pozor, je to potrebné !

 

04 - v skrinke týchto zdrojov je použitý priechodzí konektor pre 230V, potom je možné napájať následne trebárs spomínaný 5" LCD monitor (prívod pre napájanie LCD monitoru tu iba prechádza, t.j. zdroje pre FD nemusia byť zapnuté aby fungoval počítač a monitor)

 

05 - na zadnej strane zdroja je vyvedený výstup pre 2x 9V/AC/3.3A pre napájanie 2 disketových jednotiek

 

06 - skrinka má vyriešené pasívne chladenie zdrojov (má otvor pre vstup vzduchu vpredu zospodu a tak isto je výstup chladenia na zadnej stene)

 

07 - vypínače majú pre lepší prehľad zabudovanú LED na indikáciu zapnutého stavu

 

08 - každý transformátor v zdroji má vlastnú poistku v primárnom okruhu

 

09 - zdroj je koncipovaný tak aby vydržal fyzickú záťaž navrch položeného 5" LCD monitoru

 

10 - je možné tieto zdroje používať aj na iné účely, buď samostatne, alebo je možné zapojiť obidva zdroje aj do série (pre iné použitie, teda potom výstup = 18V/AC/3.33A)

 

11 - rozmery zdroja sú dané tým, že je určený ako "podložka" priamo pre 5" LCD monitor, takže som ho prispôsobil veľkosti LCD monitoru, inak sa dá urobiť ešte menší (tak na šírku ako aj na dĺžku), vo výsledku je to teraz cca 182x 141x 51mm, nie je v tom započítaná výška nožičiek zdroja (tie majú vlastnú výšku cca 12mm)

 

12 - tento dvojitý zdroj sa dá tiež používať aj samostatne pre napájanie disketoviek - a to aj bez 5" LCD monitoru


 Pozrime si schému zapojenia duálneho zdroja s indikáciou zapnutia:

 

 

Použité transformátory majú vynikajúce vzájomné oddelenie vinutí (primár voči sekundáru), takže stačilo v zapojení použiť iba jednopólový spínač. Trafáky sú ploché, dá sa tak dosiahnuť malá stavebná výška. Na funčnosť LED by stačila aj jedna dióda na usmernenie, ale mal som doma staršie (malé, použité) diódové mostíky - tak tam išli. Svit LED umiestnených priamo vo vypínači je vysoký, použitý 22kΩ odpor je dobrým kompromisom pre ich svietivosť, proste nemám rád aby večer indikácia zapnutia svietila po dome ako nejaké laserové ukazovátko. Na kondenzátore je DC napätie tesne nad hranicou 16V, prúd ktorý cez LED tečie je cca 0.72mA, to nie je naozaj veľká hodnota. Ak bude niekomu ich svit primalý, tak potom stačí odpor 22kΩ zmeniť na menšiu hodnotu - 18kΩ alebo 15kΩ. Kto chce si to môže zapojiť aj bez tých dodatočných LED a teda potom ušetrí ešte aj tých pár súčiastok okolo bez straty funkčnosti. Vedľajším efektom použitia kondenzátoru po usmernení a napájaní LED cez veľký odpor je po vypnutí transformátoru postupné "zhasínanie" LED ktoré trvá niekoľko sekúnd. Ak v zapojení vôbec nepoužijete kondenzátor tak odpor 22kΩ znížte na hodnotu 10kΩ.
Zapojenie je skutočne jednoduché, nie je tam veľa vecí čo by sa mohli pokaziť - i keď ruku na srdce - existujú "odborníci" ktorí stihnú potento...ť aj niečo takéto.

Tongue out

 

Použité transformátory (sú už popísané v tomto staršom článku):

Nový zdroj 9V/AC/3A - Atari 1050, Atari XF551- New power supply 9V/AC/3A.

(Ja som sa k nim dostal za výbornú cenu 5.- Euro za kus.)

 

Realizované v tejto podobe:

 

Vľavo vypínač okruhu 1, napravo vypínač okruhu číslo 2.

 

Transformátory sú dostatočne dimenzované a hlavne - tieto zaručene nevrčia ! - na rozdiel od pôvodných, originálnych zdrojov pre disketové jednotky. Na ľavej strane (zospodu) je vidieť medzera ktorou sa do zdroja dostáva vzduch na chladenie, prechádza celou jednotkou a potom vychádza zadnou stenou na jej hornej strane, chladenie je plne pasívne. Vrchná časť fotografie - tade idú len silové rozvody 230V. Spodná časť - tam zase idú iba nízkonapäťové rozvody. Obidva rozvody napájania sú takto od seba dôkladne oddelené. Na vrchnej strane je žltozelený ochranný vodič ktorý ide na vrchný kryt, celá skrinka je skutočne dôkladne uzemnená, teda aj jej povrch, toto je hodne dôležité dodržať kvôli bezpečnosti pred náhodným dotykom. Chránite tým nielen seba ale aj okolie !

Ešte to treba zakrytovať. Vrchný kryt je priamo položený celkove na 7 distančných stĺpikoch, tie potom nesú nielen vlastný kryt (uchytenie je aj na bokoch, jeden z nich sa nachádza v strede, tak isto treba 7 šróbov) ale aj váhu na vrch položeného 5" LCD monitoru. Výsledné rozmery by mohli byť ešte menšie, ale moje rozmery zdroja boli dané tým, že to má slúžiť aj ako podložka pod 5" monitorom a preto to zákonite sleduje jeho vonkajšie rozmery (nech to trošku aj vyzerá že to k sebe pasuje). Stredný vývod čokoládky (teda č.3, je jedno z ktorej strany) je nepoužitý, funkčné sú vždy 2 krajné vývody - a to zľava a aj sprava.

 

Tu na fotografii je 5" LCD monitor už posadený na duálnom zdroji. Záber zadnej strany monitoru a duálneho zdroja ukazuje ako sú zapojené výstupy (kabeláž) zdrojov 1 a 2 pre disketové jednotky. Použil som skrátené kábliky na dĺžku cca 90 cm (3 feet), naprosto by tu vyhovovala skrátená dĺžka cca 30 cm (1 feet) pri použití v zostave na fotografii). Dlhšie kábliky sú na použitie predsa len univerzálnejšie, krátke napájacie kábliky sú zase vhodnejšie pri použití "kombajnu" ako celku pre sektorovú kopírovaciu stanicu pretože potom sa kábliky zbytočne "neplandajú" kade - tade (ale ak treba poskladať sa vždy dajú na menšiu dĺžku). Vidieť že zadná stena spodného dielu je na výšku urobená nižšia, pretože po nasadení krytu (vrchný diel) sa nad ňou nachádzajú vetracie otvory (sú naozaj účinné).

 

Zostava v prevádzke, LCD 5" monitor + sú zapnuté obidva zdroje pre disketové jednotky. Indikačné LED-ky vo vypínačoch svietia dostatočne. Tak isto prístup k vypínačom na duálnom zdroji je dobrý, teraz vidieť prečo som nezvolil kolmé riešenie predného panelu (bol by horší prístup na ovládanie vypínačov, duálny zdroj sa nachádza priamo za počítačom). Tak isto vidieť že duálny zdroj nespôsobuje zhoršenie obrazu a tak isto nepreniká brum 50Hz do audio zosilňovača, pri tomto umiestnení disketových jednotiek ani neprichádza k ich rušeniu počas prevádzky - toto je naozaj dôležité - dáta, obraz a teda ani zvuk nie je ničím rušený.

 

Celá už zostavená "veža" v prevádzke, na prepojenie FD jednotiek medzi sebou a smerom na počítač sú použité krátke, iba 1-feet SIO káble (dĺžka 30.5cm), tu stačia (mám ich dosť). Použil som na prepojenie medzi počítačom a prvou FD jednotkou aj káblik SIO s dĺžkou 3 feet bezo zmeny parametrov (takto máme možnosť postaviť FD jednotky ďalej od počítača a monitoru), káblik priamo medzi jednotkami pritom stále zostal krátky, tam väčšiu dĺžku kábliku medzi FD jednotkami uloženými priamo na sebe naozaj netreba. Je to len riešenie toho aby sa SIO kábliky "neplandali" za FD jednotkami a teda nezaberali na stole a za FD jednotkami zbytočne miesto.

 

Nasleduje video kde je táto "ministrojovňa" v prevádzke, pripojené sú 2 disketové jednotky Atari 1050, každá má v sebe prevedenú úpravu na SPEEDY 1050, je to taká špecializovaná kopírovacia zostava. Počas kopírovania diskety z drivu 1 do pamäte počítača jednotka drivu 2 prevádza formátovanie diskety (pekný multitasking - bodaj by nie, keď spolupracujú 3 počítače, z toho 2 sa nachádzajú priamo v disketovkách) čím sa významne skracuje celkový čas kopírovania (z celkovej doby kopírovania môžeme odrátať čas potrebný na formátovanie diskety). V spodnej FD jednotke je už pripravená dopredu založená čistá disketa na ktorú sa ide kopírovať. (Odkaz pre pavta - keďže rýchly prenos na Atari ešte nevidel a je to tu už pekných pár rokov, pritom sa rozplýva na hardvérovom a pritom dôsledne "mimotelovom" riešení rýchleho prenosu na C64 /tam sa to asi inak riešiť nedá/, tak nech v svojich článkoch informuje presnejšie, pritom nevie ani o US doubleri, no, no ... písať menej tendenčne by mu rozhodne prospelo, jeho prístup na upozornenia je férový - vôbec nereaguje a texty neopravuje - aj tak sa dá ).


Kto to niekedy videl naživo - spolupráca disketových jednotiek ktoré majú zabudovanú SPEEDY 1050 pri sektorovom kopírovaní pomocou software HSSCOPY (zvláda kopírovať aj chránené diskety) - tak to je skutočne "frkot na plné pecky" ! Toto mať k dispozícii v našich končinách koncom 80-tych rokov (v Nemecku, teda vtedajšia SRN - tam to vtedy mali), to by bola iná káva ...

Možno stavbou takýchto doplnkov inšpirujem niekoho k vlastnej tvorbe niečoho podobného a možno aj v podstatne lepšej výslednej kvalite ako sú moje riešenia.

 

Uvedený dvojnásobný napájací zdroj je pri prevádzke len skutočne mierne vlažný, tak akurát aby ste rozoznali že sa používa - aj to iba pri odkrytovanej prevádzke. Vďačí za to kvalitným transformátorom (použité kvalitné plechy a majú aj správne nadimenzované vinutia). Bohužiaľ toto v dnešnej dobe nie je až taká samozrejmosť, preto sa často stretávame v nasadení s vrelými transformátormi kde nie je dodržaná buď jedna vlastnosť - alebo druhá - alebo pekne v súčinnost  blbnú obidve spomínané veci naraz ... 

 

Poznámka: - Vo videu sa kopíruje kompletná systémová disketa pre SPEEDY 1050, celý proces načítania kopírovanej diskety do RAM + naformátovanie spodnej diskety a následné nakopírovanie obsahu z RAM na ňu trvá presne 35 sekúnd (21. až 56. sekunda záznamu).

Video

2xSPEEDY 1050_new PS_5LCD.mp4 (11,99 mb)

 

A je tu vidieť že som už (konečne) dal červené plexisklo pred displej na vrchnej FD jednotke, s tým som si tiež dal načas, z domu totiž táto jednotka nikdy nešla a doma že to nemalo kryt na displeji mi až tak veľmi nevadilo. (Dočasné riešenie tu skoro bolo už riešením trvalým. Smile)


Počítajme koľko by bolo treba priviesť napájacích káblov (230V) na spustenie uvedeného zapojenia ak nemáte k dispozícii takúto "strojovňu":


- napájanie monitoru (káblik 1)

- napájanie počítača (káblik 2)

- napájanie disketovej jednotky č.1 (káblik 3)

- napájanie disketovej jednotky č.2 (káblik 4)

 

Uvedené zapojenie (mimo iného) dokáže znížiť počet potrebných 230V prípojok pri prevádzke iba na jednu jedinú, namiesto 4 kusov doteraz potrebných, toto je už naozaj sakramentsky úsporné riešenie napájania ! Nezanedbateľná výhoda je aj v tom že netreba "cvičiť" s vypínačmi na disketových jednotkách čo ich dokonale šetrí pred opotrebovaním.

Menej kabeláže zároveň znamená aj menej bordelíku (citujem vnučku) na stole.

A ušetrené miesto pri taktomto riešení je tak isto citeľné.


Dodatočná poznámka:

Celkom na začiatku stavby som uvažoval tak že aj sem do skrinky zabudujem malý ventilátor (počítal som s ním - a to naozaj iba z recesie). Miesto na to tam bolo  - mal to byť pravý zadný roh - ale nakoniec som tam vyviedol napájanie (kábliky) pre disketové jednotky. Vďaka ventilátoru by sa dala celá zdrojová jednotka znížiť minimálne o ďalších celých 12mm. Už pri stavbe (keď už bola postavená zdrojová časť na univerzálke doske) som ale zistil že trafáky vôbec nehrejú a teda že bude naozaj stačiť pasívne chladenie. Aj napriek tomu že sa nevyvíja ktovieaké teplo som prúdenie vzduchu vovnútri skutočne nezanedbal. Momentálna konečná celková výška aká je k dispozícii mi vyhovuje, zdroj je mierne "utopený" vzadu za počítačom a teda musí byť dobre dostupný, hlavne jeho vypínače na prednom paneli - preto som to nechal pri stavbe tak ako to teraz je. A použité nožičky celý zdroj následne ešte "postrčili" o 12mm vyššie (zospodu vstupuje vzduch), pritom zdvojený zdroj stále netrčí nad počítač, ale ani nie je utopený. A už som spomenul, tieto zdroje nevrčia, čiže odmenou je absolútne ticho pri ich prevádzke - majitelia disketoviek rozhodne vedia o čom vediem reč ...

(Tak nejako som si to celé predstavoval pred stavbou, podarilo sa.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 5. 2020 11:52:07 #

trackback

05_2020 Blog, Notes.

05_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: