Nabíjačka IPC-1L. Charger IPC-1L.

By Administrator at mája 06, 2010 01:02
Filed Under: Non-Atari

Už dávnejšie som si kúpil cez Conrad-a nabíjačku IPC-1L. A to preto, že mi jej parametre na moje použitie vyhovujú. Existuje aj silnejšia verzia, ale o tej tento článoček nebude. Nabíjačka je určená pre NiMh a NiCd články, rozsah nabíjacích prúdov je 200mA, 500mA a 700mA, vybíjacie prúdy sú polovičné oproti nabíjacím. (Ak nastavím nabíjanie na 200mA, vybíjanie je automaticky nastavené na 100mA.) Pretože mám práve túto nabíjačku (vo svete existuje pod rôznymi názvami), bude popis práve o nej.

_______________________________________________________________________________

Napájací zdroj dodáva na pätie 3V a prúd max.2.8A. Obrázky sú z otvorenej nabíjačky, sú informatívneho charakteru.

Nabíjačka vie pracovať v štyroch programoch:

1.-  Charge - Akumulátor sa nabíja, akonáhle príde k plnému napätiu, prepne sa nabíjačka nadobíjanie udržovacím prúdom.

2.-  Discharge - Akumulátor sa najprv vybije a potom robí to isté ako bod 1.

3.-  Discharge refresh - Akumulátor je niekoľkokrát nabitý a vybitý, zároveň sa pri vybíjaní meria kapacita. Keď sa prestane kapacita zväčšovať cyklus sa zastaví. Je to refresh článkov a dá sa nim oživiť aj akumulátor, ktorý sme považovali za "mŕtvolku".

4.-  Charge test - Akumulátor sa najprv nabije a potom vybije, pri vybíjaní sa zmeria kapacita akumulátoru.

_______________________________________________________________________________

Nabíjačka nedokáže nabíjať úplne vybité články, preto takéto články najprv musíme nabiť cca 1 minútu v starej nabíjačke, až potom ich preložíme do tejto nabíjačky. To je z mojej strany jediná výhrada k tejto nabíjačke. Inak pracuje perfektne a bez problémov. Veľkou výhodou je samostané nabíjanie každého článku, takto sa mi nestane že nabíjam ako v klasickej nabíjačke napríklad 2 články v sérii, jeden je vybitý, druhý je už naplno nabitý a tak ten druhý prebíjam a vlastne ten dobrý článok už likvidujem.

Akonáhle do nabíjačky vložím akumulátor, nabíjačka na chvíľu zobrazí jeho napätie, potom zvolený nabíjací prúd - 200mA. Ak do pár sekúnd nezvolím iné hodnoty, nabíjačka automaticky prejde do programu Charge s nabíjacím prúdom 200mA. Ak chcem zvoliť iný nabíjací prúd, po vložení článku mám tých pár sekúnd na opakované stlačenie "Current", ktorým potom nastavím požadovaný prúd. Ak chceme zvoliť in program, stlačím "Mode" a stláčaním zvolím požadovaný program. Zvolený program a nabíjací prúd sa už dodatočne nedá zmeniť, iba ak vyberieme zo šachty článok a nanovo ho vložíme. Počas činnosti nabíjačky stlačením "Display" sa zobrazuje prúd, napätie, čas a kapacitu článku. Ak vložím viac ako jeden článok, tak tlačítka "Current, Display, Mode" ovplyvňujú naraz všetky šachty.

Príklad:

založím všetky 4 články a do pár sekúnd musím začať prevádzať nastavenie prúdu a programu, ak nič neurobím, automaticky sa všetky 4 články začnú nabíjať prúdom 200mA. Ak chcem nastaviť len jednu šachtu, musím nad ňou stlačiť príslušné tlačítko 1, 2, 3, alebo 4. Ak použijeme toto jednotlivé nastavenie, tak fakticky v každej šachte môže bežať iný program. 

Nabíjanie je štandartne ukončené metódou detekcie deltapeaku, sleduje sa aj teplota akumulátorov. Ak sa akumulátor zahreje nad 53 stupňov (Celzia), preruší sa nabíjanie a pokračuje až potom keď článok vychladne. Pri výpadku elektriny automaticky po obnovení napájanie prejde do módu Charge 200mA.

Drobné upozornenie:

V šachte s vyšším číslom ide vždy zvoliť prúd rovnaký, alebo menší ako v šachte s menším číslom. Preto sa oplatí ak nabíjame články s rozdielnou kapacitou dať ako prvé články s väčšou kapacitou a potom s menšou.

 

Prax:

Skúšal som na tom asi 40 článkov, medziným aj 4x normálne NiMH SANYO 2500, ktoré som si kúpil špeciálne do digi fotoaparátu. Príma -  ale len dovtedy ako som zistil, že jeden článok má tak veľké samovybíjane, že po 3 dňoch bol fakticky na 0V. Ostatné články boli v poriadku. Toto by som na klasickej nabíjačke ťažko zistil, iste existuje aj multimeter,ale tu je všetko na jednom mieste. Tak isto staršie akumulátory pomocou programu Discharge refresh sa dostali fakticky do pôvodnej kondície - či už NiMh, ale aj NiCd.

Nabíjačku vlastním 3 roky som s ňou veľmi spokojný, na moje účely vyhovuje, komu nie je dosť výkonná musí hľadať silnejšieho bratra - IPC-1. 

_______________________________________________________________________________

Návod na používanie IPC-1L:

IPC-1L návod (cz pdf - cca 270kB)

_______________________________________________________________________________

26.10.2012

Pred 3/4 rokom som kúpil aku 4x SANYO ENELOOP 2500 a toto je to pravé orechové, samovybíjanie je tak malé, že spokojne mám aku 3 mesiace vo fotoaparáte a aj tak je stále Ready. Paráda, s nabíjačkou si to rozumie, takže tieto aku sú fakt výborné, môžem dodporučiť.

_______________________________________________________________________________

09.11.2012

Ešte jedno drobné upozornenie, či skôr rada:

Ak je akumulátor vybitý viac ako pod 0.9V tak sa nespustí nabíjanie čo je vec blbá. Ak nabíjate naraz viacej ako jeden článok tak stačí na pár sekúnd káblikom prepojiť "mŕtvy" článok - teda jeho kladný vývod s článkom čo sa už nabíja.  Väčšinou stačí toto prepojenie tak na 5 sekúnd a článok sa "chytí". Potom už stačí na ňom len spustiť refresh mód, t.j. 3x vybiť a nabiť. Zatiaľ som takto oživil už niekoľko na prvý pohľad beznádejných prípadov.


Ak sú dostupné články vybité pod hodnotu napätia menej ako 0.9V tak pomáha aj nasledovný postup:


1.- Pripravte si zdroj premenného napätia (napr. lab.zdroj), nastavte na ňom výstupné napätie

     na 10V, obmedzenie prúdu na 1A.

2.- Pripojte "mŕtvy" NiCd článok /pozor na správnu polaritu !/ na dobu cca 1÷2 minúty.

3.- Potom článok odpojte a hneď vložte do zapnutej nabíjačky IPC-1L, mal by sa už "chytiť"

     a začať pekne nabíjaťnastaveným prúdom.

4.- Po chvíli (minimálne po hodine) vyberte článok, potom ho nanovo vložte a nastavte nabíjačku

     na režim "refresh" t.j. 3x sa článok vybije a následne aj nabije, potom už "drží" svoju kapacitu.

5.- Ak ani tento postup nepomôže môžete článok vyhodiť - teda niekde do kontajneru v predajni

     čo zbiera batérie, NiCd články do smetí rozhodne nepatria !


Pozor, neručím za možné škody spôsobené týmto postupom !

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:40 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: