Atari 130XE - 320kB RAM (4bit DRAM).

By Administrator at apríla 08, 2017 13:00
Filed Under: Atari

 

Počítač Atari 130XE má v základe dostupnú RAM o veľkosti 128kByte a používa k tomu DRAM s čipmi 4x 4464, takejto verzii počítača a rozšíreniu RAM v ňom sa teraz budem venovať. Existuje viacero zapojení, ja sa venujem tomuto. Pozor, existuje verzia ktorá má čipy v rozložení 16x 4164 - pre tú toto zapojenie nie je určené ! Príma, ale čo s tým ak chceme mať mašinu nie s pôvodnou kapacitou 128kByte RAM ale chceme mať celých 320kB RAM ? Dá sa to, ponecháme základných 64kB RAM s čipmi 2x 4464 a použijeme k rozšíreniu RAM 30 pinový modul SIMM, ktorý používa 3 čipové zapojenie (toto je dôležité). Použijeme modul SIMM 256kByte (ten postačuje) alebo modul 1Mbyte, alebo 4Mbyte modul. Pozor, v tu uvedenom zapojení stále využijeme len tých dodatočných 256kByte DRAM, ostatná kapacita nad touto hodnotou vo väčších pamäťových moduloch bude nevyužitá - na toto nezabudnite !  Ja si aj tak stále myslím že ak bude celková pamäť v počítači =320kByte - a to je viac ako dostačujúca hodnota - aj v dnešnej dobe. Autorom uvedeného rozšírenie RAM je Scott Petersen.

 

V reále modul DRAM v prevedení SIMM vyzerá naprílad takto.

 

No a pretože je to zase raz hrabanie sa vo vnútornostiach nášho počítača zariadenia zase tu platí nech sa v tom vŕta len ten čo vie čo robí a teda platí:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Tento obrázok názorne ukazuje ktorú dvojicu pôvodných

DRAM čipov 2x 4464 treba pri tejto  prerábke zo základnej

dosky Atari 130XE odobrať.

 

Čo k tomu dodať ? Už tu nasleduje len vlastné zapojenie úpravy pre 320kB RAM (obrázok je o niečo väčší, preto ho iba prikladám, zmenšovať to nechcem - takto to je prehľadné, celé som to upravil a urobil tomu digitálny remastering spolu s kompletným farebným označením vývodov).


Schéma:

Atari 130XE 320kB RAM (4bit)

 

Ále, ešte k tomu predsa len čosi "zacvrlikám" - Petersenova verzia nemá v prívode k pinu č.2 čipu 74LS158 voči +5V pripojený odpor 4k7 - to môže občas robiť problém, pretože pri prepnutí prepínača nemáme na tomto pine definovanú vstupnú úroveň 1 alebo 0 (občas blbé), preto som navrhol úpravu kde netreba pripojiť odpor a správa sa to tak ako očakávame. Čiže je na Vás - buď pridať spomínaný odpor, alebo použiť druhé zapojenie (ver.Igi).

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:38 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: