Error - ATARI XF551 - test CPU + WD1772.

By Administrator at júla 30, 2014 06:00
Filed Under: Atari

V posledných dňoch som celkom dosť slušne komunikoval zo Silliconom, mal v rukách disketovú jednotku ATARI XF551 ktorá sa nesprávala štandartne, občas načítala, občas nie. Ak načítala program, tak to trvalo veľmi dlho, hru veľkosti tak 32kB ťahala možno 3 minúty. Jasné ako facka, problém, ale kde ?

 



Nakoniec sa problém našiel, ale nebol jeden, ale bolo ich viacero naraz - to je samozrejme ten najlepší prípad Wink ...


Jeden problém ktorý sa tu objavil ale popíšem extra, z ROM postupne vypadáva obsah (alebo presnejšie Eprom bez okienka, proste je určená iba na jednorazové napálenie obsahu = lacnejší čip). Takže bacha na to, za posledný štvrťrok je to druhá ATARI XF551 s rovnakým problémom ktorá sa mi dostala do rúk.

 

Samozrejme sa postupovalo klasickým spôsobom, kontrolovala sa najprv základná doska, či nie sú popraskané vývody plošných spojov pri konektoroch = najčastejšia závada, ale tentokrát problém bol zakopaný inde.

 

Tu už ale nechám slovo Silliconovi - citujem jeho mail:


Ahoj Igore,

tak jsem se vratil z dovolenky a jeste  pred odjezdem se mi vratila deska do te XF551. Seslo se vice poruch a to : vadna ROM, dva vstupni tranzistory, byly priotevrene i kdyz se zdaly byt funkcni tak na vystupu misto log 0 nebo 1 bylo napeti 1,5V takze zakazany stav a jeste odesla samotna mechanika.
Ted uz XF551 funguje, ale majitel si musi sehnat nejakou mechaniku ktera tam pujde, protoze tu s kterou jsem to zkousel jsem si vyndal z meho stareho PC a zbavit se ji prozatim nechci :-).
Diky za ochotu pomoc a na oplatku a pro dalsi testovani posilam obsah EPROM pro rychle otestovani zda je CPU a radic 1772 v poradku... (kontroluji se jen dva registry obvodu 1772 ktere je mozna zapsat a cist zvenku)  v souboru test8050.asm je popis a komentovany zdrojak, soubor test8050.obj je hotovy HEX-file a lze ho rovnou napalit do EPROM, nasleduje assembler a prekladac a dalsi soubory tykajici se veci.
Vice je patrno z bohate komentovaneho zdrojaku. Autorem je Nostalcomp a mam od nej svoleni ti to poslat a dale je to mozne sirit...


Tak zatial
Tomas aka Sillicon

_______________

Toľko Sillicon a ja teda (s radosťou) uverejňujem súbory, ktoré pomôžu pri testovaní radiča 1772 (pretože vďaka kombinácii chýb bol vytypovaný ako jeden z hlavných podozrivých, ROM vrátane). A už len opakujem, že v tom má prsty Nostalcomp , ale to už samozrejme viete. Kto ste ešte nebol na jeho stránkach tak ste zaváhali, poriadne. Teraz máte možnosť to napraviť.


A_XF551_NCOMP.zip (1,51 mb)

(Schému ATARI XF 551 a obsah jej originálnej EPROM nájdete u mňa na blogu, nebudem to zdvojovať.)

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:21 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: