Oprava Atari XF551. Atari XF551 unit repair. Bad Write protect sensor.

By Administrator at apríla 27, 2017 16:00
Filed Under: Atari

 

Pred pár dňami sa mi dostala na opravu do rúk "mierne pokazená" disketová jednotka Atari XF551. Číta, akurát nenahráva, neformátuje. Samozrejme že ma hneď napadlo pár možností čo by to mohlo byť (jasne medzi nimi viedla možnosť nefunkčného čidla Write protect) ale pokiaľ to neotvoríte istotu nemáte a naozaj by to mohlo byť všeličo vrátane motherboardu a tak isto aj kompletne rozhasenej mechaniky. Ale poďme pekne po poriadku, netreba hneď všetko vidieť iba v tom najhoršom scenári. Síce tuším čo je za problém, ale keď to už mám v pazúroch tak to prejdem celé aby som si potom nevyčítal že som na niečo pri kontrole zabudol. A ak oprava vyjde - následne to podusím vo vlastnej šťave aby som mal istotu že je problém naozaj odstránený. No a pretože sa jedná klasicky o zásah do zariadenia tak zase platí:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Na riešenie problému mi stačilo dodať iba vlastnú jednotku Atari XF551, zdroj a kabeláž mám, môžem sa pozrieť na problém:


Tak tu máme nášho pacienta - disketovú jednotku jednotku som odkrytoval, pripojil napájanie a kabeláž a ... nič, akurát prišlo správne k vystaveniu hlavy na východziu, 0-tú stopu. Takže prvý problém po zapnutí zo založenou disketou je v tom že nemám žiadnu obojsmernú komunikáciu s počítačom - teda treba premerať (najlepšie priamo prepájkovať) vstupné SIO konektory. Aj by som povedal že toto možno je tá najčastejšia známa závada. Tu viem ale že hlavný problém bude ešte potom za tým niekde ďalej. Ale najprv treba odstrániť zistené "mlčanie" keď má jednotka komunikovať s počítačom. Tak to teda otvorím a postupne si niektoré veci pre istotu skontrolujem - keď sa v tom už vŕtam. Napríklad či je v poriadku napájanie, teda či máme 5V a 12V tam kde majú byť.

 

Skontroloval som si napájacie napätia priamo na konektore disketovej jednotky:

červená - čierna = 4.87V

modrá - čierna = 12.03V

Napájanie vyzerá v poriadku, tu nemám čo ďalej riešiť, treba hľadať ďalej.

 

Preventívne mením pôvodný čip Eprom za nanovo naprogramovaný - síce len pre istotu, ale Eprom 2764 mám doma hafo a určite je tak o jeden problém menej. Príliš často vypadávajú po tých rokoch bity v obsahu a hľadá sa to potom fakt blbo - takto to priamo vylúčim už sa s takouto možnosťou nemusím v ďalšom vôbec zapodievať. Už som sa stretol u dvoch jednotiek Atari XF551 s tým že síce po zapnutí prišlo k vystaveniu hlavičky na nultú stopu, ale hovadilo sa to až pri kopírovaní diskety sektorovým kopírákom. Po výmene Epromky to ale bolo už v poriadku. Preto to odvtedy riešim takto "radikálne", dá sa tým predísť problémom s nestabilným obsahom v Eprom pamäti.

 

Túto disketovú jednotku XF551 už predo mnou zjavne niekto opravoval, je tu vymenený pôvodný čip 74LS38, oprava bola urobená celkom slušne. Postupujem ďalej a otáčam dosku plošných spojov na opačnú stranu, zaujímajú ma prívody na SIO konektory, tu bývy tak isto častý problém pretože spoje sú vlasové a kvalita plošného spoja je ehmm ... nie celkom taká aká by mala byť (veľmi diplomaticky vyjadrené).

 

Tu už zjavne tiež niekto toto miesto opravoval a tak ho pre istotu prepájkujem aj ja. Následne som si to prepískal multimetrom, teraz je už všetko v poriadku, môžem to poskladať a vyskúšať. Funguje - čítanie, zápis (aj formátovanie) - samozrejme nie. Takže komunikácia s počítačom obnovená - bol tam studený spoj ako vyšitý, jedna drobnosť je teda opravená. Idem ďalej.

 

Poriadnou silikónovou a hlavne neschnúcou vazelínou potriem stredový tŕň (kde je segerka) a tak isto potriem vodiace tyčky na ktorých je umiestnená kombinovaná čítacia a zapisovacia hlavička. Toto je dôležité, aby nebola dráha suchá, alebo zašpinená, prevencia je prevencia ... a idem na to kde čakám od začiatku problém.

 

Tu sa som na mieste ktoré je asi zodpovedné za vzniknutý problém - tu je čidlo Write protect režimu. Ak fototranzistor z akýchkoľvek dôvodov nie je dostatočne osvetlený tak sa disketovka správa ako by bola v iba v režime Read only, teda platí: čítate, ale nezapíšete ani ň. (Alebo pre laikov, ako keby ste mali dosketu chránenú proti zápisu = prelepený otvor.) No, tak sa na to pozriem.


Po vyklopení čidla fototranzistoru vidíme, že je tam v odliatku mechaniky iba celkom maličký otvor - to značí že fotočidlo musí byť nasmerované úplne presne. Ak je len o trochu mimo osy tak sme trvale v režime Read only, proste na čidlo nedopadne dosť svetla a my máme problém na svete. Tu je založená disketa, aby bolo vidieť že výrez na nej zapadá presne na potrebné miesto kde ju sníma Write protect čidlo.

 

Poznámka:

Kto si trúfa, môže tú dierku (odhadom je to 1,8mm zväčšiť tak na 2,5mm a je po vtákoch, nerozumiem prečo na takomto mieste použili takýto malý otvor, zaručene by to fungovalo aj keby tam bol 5mm otvor, veď to len sníma či je povolený zápis alebo nie, tu nejaká super presnosť je kravina na n-tú ...)


Bez založenej diskety je to tuším ešte lepšie vidieť. Takto som nechal vyklopené čidlo proti svetlu a skúsil som sektorovým kopírákom preklonovať disketu. Išlo to bez najmenších problémov - a sme doma - treba presne nastaviť čidlo, alebo potom už iba vymeniť infra LEd-ku. Tu stačilo presne nastaviť čidlo nad otvor. Síce mi to chvíľu trvalo ale nakoniec som našiel miesto kedy je to dobre osvetlené a teda fototranzistor je otvorený. (Ak si tam pripojíte multimeter, tak to správne miesto nájdete určite rýchlejšie ako ja bez neho.)  Ešte keď je to nezakrytované (snímač je už ale pevne na svojom mieste !) skúsim kopírovať sektorovým kopírákom celú disketu. Ide to !

Disketovka číta, formátuje, zapisuje - hotovo, teraz to už iba poskladať, teda zakrytovať disketovú mechaniku a dať plastový vrchný kryt na svoje miesto.

Následne som disketovú jednotku "dusil" niekoľko hodín, včera a aj dnes, funguje. Myslím si že je ju možné vrátiť majiteľovi na ďalšie používanie.

_____________________________________________________________________________

Ešte doplním nasledovné:


Pretože aj diskety sú od rôznych výrobcov môže nastať stav kedy nám jedna disketa (alebo viacero) funguje a ďalšie už nie, skontrolujte si či nemáte na nefunkčnej diskete o niečo menšie "vykusnutie" na mieste snímača režimu Write protect. Ono stačí niekedy 0.5mm rozdiela už nemusí fungovať. "Sadisti" si potom môžu fototranzistor priamo skratovať a potom je zápis povolený vždy a všade ... (ak si niečo prepíšeme tak vieme že v tom máme sami prsty).

A poďme na názorný obrázok ako to v reále potom môže vyzerať:

 

 

___________________________________________________________

 

Objavil som jednu vec ktorú tu ešte chcem popísať a spomenúť - disketová jednotka Atari 1050 na rozdiel od Atari XF551 sleduje každú založenú disketu a teda po výmene diskety vždy pozná jej hustotu. Moje disketovky Atari XF551 som hneď prerábal ako som ich dostal a teda to že neprerobené jednotky majú vážny problém pri kopírovaní sektorovým kopírákom som síce vedel (a aj v článkoch som to spomínal) - ale že je to naozaj až také zlé som zistil pri tejto oprave. Smutné, ale zato pravdivé ...

Ak použijete sektorový kopírák, napríklad SECTORCOPY 1.5, z diskety z ktorej ste ho nahrali sa automaticky nastaví hustota podľa tejto diskety. 

Samozrejme toto platí aj pre iné kopírovacie programy.

A pretože neprerobená disketovka s pôvodným firmware Atari XF551 je softvérovo naozaj "blbá ako tágo" tak všetky založené diskety sa snaží načítať podľa tejto prvej načítanej hustoty. Ak je hustota nanovo založenej diskety rovnaká tak kopírovanie beží bez problémov.


Problém príde vtedy ak chceme kopírovať disketu s odlišnou hustotou.


Jasná kravina, na "všeobecné prekvapenie" to potom pri načítaní takejto diskety na 100% to s určitosťou zblbne. Z našej strany to chce potom pri používaní byť opatrný a použiť napríklad mnou uvedený postup.


Ako si pomôcť ? Nechceme vypínať počítač, disketovku a tak cvičiť kol-dokola ...

Založte disketu.

Spustite kopírovanie (Start) nechajte načítať skutočne len pár blokov a stlačte RESET. Mašina zavrčí, objaví sa sektorový kopírák a následne pustite kopírovanie cez Start nanovo. Aha, konečne sa načíta správna hustota ! Potom už môžete kopírovať. Pri zmene diskety pri jej načítaní tento postup treba vždy zopakovať !!!

 

Je to síce také divné škrabanie sa na hlave druhou rukou, ale na 100% to funguje. Možno sa mi divíte, ale ja som tento jav doteraz nepoznal - na Atari 1050 sa s niečím takýmto v živote nestretnete a moje jednotky Atari XF551 som okamžite vždy prerobil a teda používam ich pri kopírovaní pod Hyper XF ktorý s načítaním správnej hustoty žiaden problém nemá (hardvérové riešenie -  mikrospínač oznámi procesoru že bola vymenená disketa - tak ako je to aj pri Atari 1050).


Poznámka:

Celý tento problém už rieši patchovaný firmware verzie 7.7 (je vhodný pre počítače PAL a aj NTSC bezo zmeny), kedy sa načíta správna hustota diskety. Zmenených je síce len pár byte ale rieši to najzapeklitejší problém tejto disketovej jednotky (inak by ste si museli dať firmwaee Hyper XF od S.Dorndorfa - ten ale ešte vyžaduje zabudovať do floppy jednotky mikrospínač ).  Preto tomu kto nechce robiť nejaké veľké zásahy vymeniť pôvodnú Eprom za túto s novým obsahom a sami uvidíte že to stojí za to.


Takže ak som teraz povedal niečo čo je dostatočne známe - hoďte to za hlavu ... čo ma ale fascinuje je to, že toto nikto nikde nespomína.

(Žeby majitelia Atari XF551 boli už takí otrlí ? )

Ja si teda pre istotu robím ďalší zárez na pažbe Atari XF551 ...

Ak táto informácia niekomu pomôže tak ma to teší.

_____________________________________________________

Ešte pripojím jednu informáciu ktorú som už pred časom uverejnil, ale nie vždy sa o nej vie. Pretože použitá disketová mechanike je HD (teda na 1.2MByte), tak bez problému môžeme formátovať aj pôvodne HD diskety na kapacitu 360kB, XF-ka to "spapá" a spokojne s takýmito disketami pracuje. Atari 1050 nie ! Preto ak v Atari 1050 nejde disketa z XF-ky tak buď je vo formáte Quad - teda 360kB - túto hustotu 1050-ka nepozná, alebo je to HD disketa. Prerobená Atari 1050 zvláda potom na 360kB diskete jednostranné hustoty Single, Medium a Double - toto je vzájomná kompatibilita s Atari XF551.

360kB mód - Quad, je režim výlučne iba pre XF551 !

__________________________________________________________

Pretože som to skúšal s takto vyklopeným čidlom, tak som pripojil krátke video ktoré potvrdzuje že jednotka s dostatočne osvetleným čidlom formátuje a zapisuje - že teda problém je potom skutočne iba v nastavení snímacieho čidla priamo na mieste (samozrejme ak ostatné veci sú v poriadku, preto som ich aj postupne kontroloval):

Video:

RepairWriteprotectsensor.mp4 (2,67 mb)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:18 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: