09_2013 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 02, 2013 02:11
Filed Under: Blog

02.09.2013


Tak tu máme september v plnej kráse. Ako tak čítam dnes ráno v Bratislave na prechode cez cestu vodič zrazil dve malé deti. Asi by mali povinne vodičom v ten deň dávať samolepky pozor deti ! na sklo.

____________

Poďme na IT perličku:

"Dobrý deň, skončila mi platnosť hesla v systéme ..."
"Ale dnes je už 1.9. a skončilo Vám to 27.8. ..."
(Zmena hesla je 1x za 2 mesiace.)
"No áno, ale ja som tu nová !"
"Dobre, heslo zmením, prihláste sa tak do piatich minút."
Za 15 minút zvoní telefón: "Tak už sa môžem prihlásiť ?"
...
(Čo tých 5 dní v práci robila ?)

____________

Ale že aj inde je to občas zaujímavé dokladá jeden starší príbeh z jednej účtárne jednej firmy. Prišiel zákazník, chcel platiť v hotovosti. V účtárni bola len jedna dáma, ostatné boli práve na obede.
"No viete, musíte počkať, pretože ja som tu len krátko ..." a zákazník si musel počkať na ich príchod.

Maličký problém bol iba v tom, že tá dáma tam na oddelení pracovala už vyše 8 rokov ...


Prerazíme dieru do sveta s týmto prístupom ?

____________
Aby som nebol len jednostranne zameraný, dnes sa už zameriam na ďalší diel histórie firmy ATARI.

05: Éra Warner Communications, časť 5. - 8-bity v plnej sile a náznaky budúcich problémov. Nové modely 1200XL a jeho krátky život, 600XL, 800XL, veľmi krátky život počítačov ATARI 1400XL a 1450XLD.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI05History-of-ATARI.aspx

______________________________________________________________________________

03.09.2013

Pri prezeraní starých čísiel časopisu Byte som narazil na túto krásnu reklamu z roku 1983, nedalo sa mi nepodeliť sa o ten zážitok:


AMDEK, disketová jednotka s disketami veľkosti 3",

posledný bozk pre disketu 5.25", história ale ukázala

pravý opak, porúčala sa disketa 3" a to omnoho skôr

ako diskety 5.25" ...

Život vie teda pripraviť prekvapenia ...

_______________________________________________________________________________

06.09.2013

 

 

Predvčerom som kúpil A3 plotter Iwatsu SR-10 (pracuje až s 8 perami, dokáže si ich automaticky vymieňať), na webe o ňom síce nič nie je, ale dostal som k nemu originálny manuál, takže potrebné informácie mám k dispozícii. Včera som sa pokúšal rozbehať komunikáciu - má to v sebe RS232/HPGL a káblik k tomu nebol, nakoniec som na x-tý pokus postavil správnu kabeláž a plotter funguje priamo s počítačom. Ďalšia starosť bude zohnať do neho perá, jedno na testovanie mám. Časom budem konkrétnejší.


Len tak pre info, ako sa s plotterom sa dajú krásne robiť plošné spoje, nechávam tu link na video:

Plotter  - výroba plošných spojov

_____________

Nasleduje ďalší diel histórie firmy Atari, pretože je to prepojené viacej ako sa zdá na prvý pohľad z firmou Commodore, tak sa tu začína objavovať aj tento názov, pred mnohými rokmi ešte nepredstaviteľný pri mene Atari. Ale história je história a všetko čo sa udialo pekne rad radom do seba zapadá ...

06. Éra Warner Communications, časť 6. Koniec zlatej éry 8-bitov, úpadok firmy, súmrak videohier.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI06History-of-ATARI.aspx


_______________________________________________________________________________

09.09.2013

Sympatický dátum, teraz v poslednej dobe som sa "zabával" s plotterom. Pekne fičal, zrazu prestal zdvíhať a pokladať pero. Tak som ho úplne rozobral, teda hlavu pokladania pera, bolo to špinavé a bolo tam dosť zaschnutej jemnej vazelíny. Kompletne som to prečistil, hlavu pekne krásne poskladal (treba pritom ale kompletne rozobrať priečne rameno nosníku, šróby držali ako blázon, pri uvoľňovaní posledného potrebného šróbu sa mi pohla samozrejme aj súososť priečneho ramena ... Po krásne strávenej hodine nápravou som tú súososť napokon vyriešil. Poskladal som to, zapol, pokladanie pera išlo dobre 2 minúty a zase to nefunguje tak ako by malo. Cievka elektromagnetu pritom hreje ako čert, odpor vinutia je v kľude  25Ω, po zahriatí to vylieza až na 35 Ω, prívodný plochý káblik k cievke je v poriadku - ale nejde to správne, mám čo hľadať. Dal som si pauzu, nejako ma dnes nič nenapadá čo s tým, prídel čerstvých buniek na dnešok na tému plotter je u mňa vyčerpaný.

P.S. - napokon pri písaní tohoto odseku som sa uklepol a kompletne mi dnešný napísaný text zmizol, takže som ho musel písať odznova ... chce to voľno.

_______________________________________________________________________________

11.09.2013

Hra E.T – The Extra-Terrestial, ktorá skoro položila firmu ATARI na lopatky. (Nakoniec skoro položila aj celý vtedajší herný priemysel - a  to už je čo povedať.)

7.diel histórie firmy Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI07History-of-ATARI.aspx

___________________

Tak Fandalove stránky zase fungujú a aj s blogom ! Dnes som si našiel čas a na chvíľu som sa tam zastavil ...

Napriek tomu že mu lezieme na nervy a píše si to hlavne pre seba je dobré, že ten blog je zase na svete. Naozaj pekne sa mu darí skladať vety a písmená do zrozumiteľných textov. A má pravdu, ataristi sú zvláštna zberba, koho chňapnú - toho len tak nepustia ... už mu to konečne došlo.

Nakoniec, čítajte sami:

http://a8.fandal.cz/blog.php


_______________________________________________________________________________

12.09.2013

Ospravedlňujem sa, omylom som pustil von pracovnú verziu 7.dielu histórie Atari, teraz už je tam správna konečná verzia, aj majster tesár sa utne, tobôž ja ... už je tých podkladov toľko že som si to prehodil.

SORRY !

___________________________________________________________

15.09.2013

Ešte som vyhrabal jedno staré zapojenie hodín s budíkom s LCD displejom 2x 16 znakov. Procesor je AT89C2051 a hodinový obvod je DS1307. Kto sa rád piple, môže stavať.

 

Mne to v jednom zapojení v pohode beží už tuším 10 rokov, najprv som to urobil na univerzálke, nakoniec som to upravil pre výslednú aplikáciu a - už sa s tým nikto ďalej nebabral, fachčí to a už som to teda neprerábal ... ale zjavne to nemá problém, batéria CR2032 je tam stále ešte tá pôvodná, viac ako 10 ročná ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Hodiny-s-budikom-AT89C2051-Microcontroller-Alarm-Clock-Schematic.aspx

___________________________________________________________

16.09.2013

Dnes pokračujem 8.dielom histórie firmy Atari, pokračujeme obdobím búrlivých rokov 1983 a 1984.

08. Koniec éry Warner Communication. Nový majiteľ ATARI - Jack Tramiel.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI08History-of-ATARI.aspx
___________________________________________________________

18.09.2013

 

 

Pretože ešte existujú exoti čo si zoženú plotter a chcú ho používať (síce nás asi nie je mnoho, už teraz tiež medzi nich patrím, ale nevadí, stačí aj to že nás je ešte pár na svete) a zákonite sa potom stretnú s niektorými základnými problémami ako je napríklad vlastné pripojenie plottera k počítaču. Je to síce len jeden káblik, ale trošku inak zapojený ako by sa normálne očakávalo - alebo teda ja som ten čo si myslí že čakám normálne pripojenie.

O tom je dnešných pár riadkov v nasledovnom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-Cable-%28RS-232%29-Compatible-for-HP-Plotter-74707475A.aspx

________________

Strýčko Google má dnes problémy, nič mi nezobrazuje. Takže uvidíme čo majú za problémy.
___________________________________________________________

20.09.2013

Strýčko Google už dávno funguje, zjavne to bola lokálna záležitosť, ale trošku mi otrávila to doobedie. Po neskutočných peripetiách sa mi podarilo zase uviesť do prevádzkyschopného stavu plotter Iwatsu SR-10. Tri zreťazené poruchy, zabralo mi to dosť času, pritom som sa obával aby nebol problém aj priamo na doske s elektronikou. Našťastie všetko prežilo mimo prívodného 4-žilového páskového vodiča, ktorý napája elektromagnet pre zdvih pera. Napokon aj tento problém sa  mi podarilo vyriešiť, teraz už mi zostáva len "nadlabať" o tom pár riadkov.

___________________________________________________________

23.09.2013

Nasleduje už 9.diel histórie firmy ATARI, dnes sa budeme venovať životopisu Jacka Tramiela a nejakých tých udalostí, ktoré nasledovali po jeho prevzatí firmy ATARI.

09. Dve slová: Jack Tramiel - stručný životopis. Čo nasledovalo po prevzatí firmy."Dni a noci dlhých nožov" vo firme ATARI, inak aj "masaker v Sunnyvale".

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI09-History-of-ATARI.aspx

_________

Dnes na Topkách tvrdia, že od Rusov prišla nová jobovka - máme pred sebou najchladnejšiu zimu za posledných 100 rokov. Výborne, najprv na jar blbnú s predpoveďou počasia Francúzi, teraz zase pre zmenu Rusi. Nakoniec u Rusov to nie je až také prekvapujúce, skúsenosti s Francúzmi sú ale u mňa nulové. Otázka je, koľko rokov na tú najtuhšiu zimu budeme ešte musieť počkať. Mám pocit, že trh s oblbovákmi funguje skvelo bez ohľadu na krízu.

_ _ _ _ _ _
Tak sem "praštím" jeden starší vtip:

Nájde Slovák hrudu zlata - spolu s Rusom:
Rus: "Bratsky sa podeľme !"
Slovák odvetí: "Nie po bratsky, na polovičku !" ...
__________
Dnes som zistil, že linky čo som mal pri plotteri XY4140 už nefungujú. Odkazy som zmazal, smutné, ale život ide ďalej, teda dúfam.
__________
Takže ochrana nového iPhonu - čítač odtlačku prstu je prelomená. Nie je to vec nad ktorou jasám (nevlastním ho), ale len sa potvrdzuje pravda toho, že ak je k dispozícii dostatočný počet cieľových zákazníkov tak sa nájdu hackeri na prekonanie systému. Pripomínam to len preto, že pred pár rokmi sa Apple vyškieral PC-čkárom že nemajú dobrú ochranu svojho systému. Nuž penetrácia trhu zariadeniami iPhone zabezpečuje, že sa podľa mňa dočkáme ešte pár poriadnych (a nemilých) prekvapení. Uznávam že je to len jedna drobnosť, ale keď sa celok rozdelí na dielčie problémy ...
A že nekecám potvrdzuje ďalšia dnešná hláška:
Chyba v iOS 7: Ako v priebehu sekúnd obísť uzamknutie obrazovky
Máme sa na čo tešiť.

P.S.: A nebude v tom ešte nejaký "čertík Bertík"? Vaše odtlačky možno časom poputujú pekne krásne do centrály Apple (veď nejaké tie údaje tam putujú aj bez Vášho vedomia ... prečo nie aj toto?) a nakoniec sa nájde nejaká tá vládna agentúra ktorú takýto zoznam odtlačkov zaručene poteší.
Apple forever !
___________________________________________________________

24.09.2013

Vďaka Dexovi som opravil chybu v počte vyrobených kusov Commodore 64, proste ten článok na webe som nepoznal, asi preto že sa vŕtam len v Atari ... Nevadí, som rád, že som bol upozornený na chybu. 10 miliónov je slušne veľká odchylka - teda v počte vyrobených kusov. Nakoniec si môžete prečítať už opravený článok, jedná sa o 9.diel, odkaz je o pár riadkov vyššie.

___________________________________________________________

30.09.2013
A máme tu koniec mesiaca. Osobne som mal celý tento mesiac poriadne rozlietaný a  tak mi na blog nezozostávalo veľa času. Poznáte to, človek si povie na budúce to bude lepšie ... a ako to dopadá vieme všetci. Pozorujem útlm aj v oblasti Atari, ale keďže tam je ten vek poznať (Kristove roky), tak ma to tam veľmi neprekvapuje.
________
Moja story s disketovou jednotkou ATARI XF551 sa pomaly, pomaličky (po 4 mesiacoch) dostáva do finále. Dal som si ju poslať ku známym do Znojma, nech nie sú problémy cez hranicu. Ale pretože to celé dlhšie trvalo, keď konečne prišla doručená poštová zásielka, tak ju starší známi odmietli prevziať ... a putovalo to naspäť do Prahy. Tak sa to posielalo nanovo, dúfam že to už bude v poriadku, inak musím po ňu do Prahy osobne. Teda nie že si to tam idem vybavovať "ručne", ale proste aby som sa k nej konečne dostal. Niekedy je to fakt na poriadne dlhé lakte keď sa chcete dostať ku starej technike ... a v ceste stojí všetko možné - hranica, pošta, atď., atď.
Nefrflem, len konštatujem súčasný stav
________
Ešte sa chcem "dokopať" k malému popisu HPGL inštrukcií, len proste stručný popis príkazov. Ďalej musím "dlapať" do klávesnice ďalšie diely histórie firmy Atari, stále to ešte nemám dokončené, proste musím venovať čas aj iným aktivitám, ale potom mi to tu chýba.
________

Opravy v schéme disketovej jednotky pre ATARI SN360 - z poľskej dielne, odkaz na môj pôvodný článok, už je tam prevedená oprava:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-AS-SN-360.aspx

________

Cesty ataristov a podkladov pre ich zariadenia sú nevyspytateľné, nový obsah Eprom pre disketovú jednotku ATARI TRAK, zase odkaz na pôvodný článok. Obsah Eprom je uverejnený na samom konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-TRAK-AT.aspx

________

Diagnostický software pre jednotku ATARI 1050, pridané priamo do pôvodného článku (zase na konci článku):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050.aspx

________

Všetkým prajem veľa chuti do života a silu do ďalších dní. Finíto, finíto presto - september 2013 je uzatvorený.
___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: