Zdroj - 50Hz, 100Hz, 60Hz, 120Hz clock generator. 1Hz clock generator.

By Administrator at mája 21, 2013 00:40
Filed Under: Non-Atari

Zdroj - 50Hz, 100Hz, (60Hz, 120Hz) clock generator.


Doplnil som v článku aj ďalšie zapojenie - je ním 1Hz clock generator, zapojenie je uverejnené na samom konci článku. Ak by s tým bol nejaký problém - v článku použitý výraz frekvencia = kmitočet a naopak. Nakoniec - kto s tým má problém, nemusí ďalej čítať. Tongue out

 

Postavené zariadenie, konečná podoba.

 

Ako som už avizoval, potreboval som zdroj presnej frekvencie = 50Hz. Pretože sa z toho dajú využiť aj odvodené frekvencie (napríklad 100Hz), tak som postavil na malej univerzálke zdroj týchto hodín. Pre výstupnú frekvenciu = 50Hz je použitý x-tal= 3.2768 MHz, bez problémov je k dostaniu. Pre výstupnú frekvenciu = 60Hz (druhá frekvencia sa potom rovná 120Hz) treba použiť x-tal s frekvenciou = 3.93216 MHz. Súčiastkovo to nie je nič zložitého, akurát treba použiť 2 čipy - a to napríklad 4040 a 4060. Prvý je 12 násobný binárny čítač, druhý je 14 násobný binárny čítač + oscilátor. Ostatné použité bižu je štandart. Používam to pri napájacom napätí = 5V, ale ako som vyskúšal, v pohode to pracuje v rozmedzí napájania 3÷15V - len potom na výstupe nie je TTL logika (a musíte potom použiť elektrolyt 100uF/25V). Vzhľadom k jednoduchosti by to malo fungovať na prvé zapojenie. Presné nastavenie výstupnej frekvencie sa robí otočným kondenzátorovým trimrom o kapacite 0 až 30pF, k tomu už ale treba na presné nastavenie použiť kvalitný čítač. Dá sa to urobiť ešte aj menšie, ale doštička má na sebe šikovné otvory pre uchytenie - tak som nad ďalším zmenšením neuvažoval, pre nasadenie kde to bude je miesta dosť.

 

Spotreba pri napájaní rozličným napätím:

  3V - 0.26mA

  5V - 0.49mA

10V - 1.7mA

15V - 3.26mA

 

Poznámka:  Spotrebu som meral len v prvej schéme, v druhej schéme sa dá očakávať približne rovnaká spotreba.

 

 

A ešte malý doplnok:

 

Pre tých ktorí potrebujú aj iné frekvencie si to stačí prepočítať priamo na jednotlivé piny čipov a dostanete celkom zaujímavú škálu dostupných frekvencíí - to má zmysel pre toho kto do toho trošku viac vidí, takže tu s tým ďalej nebudem "unavovať" a dám priamo tabuľku aké frekvencie na ktorých pinoch sú k dispozícii (na čipe 4040 uvádzam len prvých 5 pinov deličiek):


 

Použitím vysokej frekvencie je daná dobrá stabilita výsledného kmitočtu a spokojne môže slúžiť napríklad ako zdroj pre hodiny riadené (doteraz) sieťovým kmitočtom. Výhodou je naozaj malý odber pri napájaní 5V, takže ak treba vieme ľahko zariadenie zálohovať z batérie.

___________________________________________________________


Takto nejako to vyzeralo na začiatku stavby, ešte neboli celkom presne určené použité súčiastky, trošku sa to menilo a upresňovalo počas vlastnej stavby.

 

Kompletne postavené, osadené, navľavo osadený

prepínač 50Hz - 100Hz.

 

Detailný pohľad na x-tal a bižu okolo neho.

 

A takto vyzerá výsledná hodnota nameraného kmitočtu (frekvencie) po nastavení, som spokojný, len musím sa na ten merač pozrieť, nemám v ňom použitý podsvietený displej (zase raz pomohli domáce zásoby ...Sealed) a tak je to na fotke trošku horšie čitateľné.

 

Firma Velleman kedysi vyrábala niečo podobné, pod označením P2656 alebo K2656 ako stavebnicu zdroja 50Hz alebo 60Hz, ale už sa to dosť dávno prestalo vyrábať, pritom občas je takáto vecička viac ako užitočná a použitie x-talu v zapojení zabezpečuje stabilný kmitočet na výstupe čo je dôležité pre dobrú funkciu zariadení, ktoré tých 50Hz, alebo iný, nami poskytovaný kmitočet potrebujú. Toto je len voľne inšpirované uvedeným, nikdy som nemal v rukách schému pôvodnej inšpirácie (videl som to len na foto), proste som si povedal že niečo podobné sa dá doma urobiť tak isto - a asi aj o poznanie lacnejšie (a možno aj ešte viac univerzálnejšie). A rozmery mojej konštrukcie sa viditeľne dajú porovnať s kitom od fy Velleman - i keď moje zapojenie je odlišné (použitá iná delička) a nemám na výstupe tranzistor (nie je potrebný, dá sa to aj bez neho). Čo sa dá z obrázku vydedukovať ? Že je v zapojený použitý stabilizátor (na 5V), výstup je oddelený tranzistorom. Ak dobre vidím, žiadne filtračné kondenzátory v napájaní pre jednotlivé čipy, sú iba na vstupe a výstupe stabilizátoru ... to považujem za prehrešok voči štábnej kultúre, mali by tam byť. Vľavo hore vidieť že sú 3 jumpre, tým sa asi bude voliť kmitočet na výstupe.

 

Stavebnica (kit) P2656 (K2656) od fy Velleman,

tento obrázok mi poslúžil ako inšpirácia.

___________________________________________________________

Ešte na začiatku článku spomínaná drobnosť na záver:

Ak potrebujete výstupný kmitočet = 1Hz, tak použite x-tal = 4.194306 MHz, základné zapojenie sa nemení, akurát výstup 1Hz bude k dispozícii na pine č.13 (Q8) obvodu 4040.


 

Dostupné kmitočty na jednotlivých pinoch v tomto zapojení sú nasledovné:

 

 

Jeden príklad za všetky kde sa dá toto zapojenie použiť (verzia 50Hz-100Hz):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-1_3.aspx

 

Nuž a to je asi tak všetko k tejto dnešnej téme.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:25 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: