Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

By Administrator at októbra 27, 2021 11:35
Filed Under: Non-Atari

 

Ako to už v živote býva - stal som sa zhodou okolností majiteľom programátoru od firmy ELNEC - a to konkrétne typu PREPROM-02, rok výroby 1993. Cena bola pre mňa prijateľná - a práve toto mi vyriešilo problém s napaľovaním starších Eprom typu 2716 a 2732 ktoré sú "problematické" /vysvetlím podrobnejšie neskôr/ - teda ak je k dispozícii iba programátor typu TL866, TL866II. Práve pre tieto cenené vlastnosti je spomenutý programátor dodnes dobrým obchodným artiklom - teda ak ich sem-tam objavíte niekde vo výpredaji.

 

Takže ak občas natrafíte na predaj takéhoto niečoho môže to byť pre Vás zaujímavé - a to z rozličných dôvodov. A aby som nezabudol, v tomto nákupe bol aj kus nostalgie, prvý programátor pre Eprom 2716 27512 som si postavil sám - použitý HW bol z časopisu Elektor, bol kompatibilný s programovým vybavením Elnec (pre PREPROM-01, viď predchádzajúce riadky, vtedy boli programátory Eprom pamätí pekelne drahé), mazačku som vtedy kupoval vo firme Elnec, v roku ´93 som bol osobne vybavovať niektoré veci aj u nich vo firme. Kdeže to už je ...

Programátor (samodomo ála PREPROM-01) mi doma vydržal naozaj dlhé roky - 1993÷2017, potom išiel z domu, zohnal som TL866 II, ale ako sa ukázalo nový programátor nevie napáliť všetko (hlavne staršie typy Eprom) a tak sa nemohol stať jediným riešením v domácej dielni. A tak keď sa naskytla príležitosť tak som za pár šupov zohnal PREPROM-02.

 

Jediný problém - vyžaduje to mať doma k dispozícii počítač v rozmedzí od PC XT tak po 486-ku /ako sa ukázalo môže to byť aj počítač s PIII alebo s P4 do 2.66GHz, vyššie som už neskúšal/, vybavený paralelným portom. Toto našťastie splnené mám (určite nie som sám, my čo sa vŕtame v starších strojoch určite nejaké tie PC mašiny s pararlelným portom doma máme), základné programové vybavenie beží pod DOS-om a novšie verzie aj pod Win a teda môžem veselo pracovať - pod Win je práca s programátorom určite prehľadnejšia a teda aj príjemnejšia. Časom možno ešte niečo týmto smerom urobím.

Je škoda že tu nie je podrobný výpis napájacieho napätia pri programovaní spolu s uvedenou dĺžkou programovacieho pulzu a veľkosťou programovacieho napätia, osobne mám najradšej čím viac informácií, nakoniec - takéhoto podrobného spôsobu informovania sa drží napríklad programátor TL866, TL866 II.

 

Ešte sa vrátim k tomu prečo moderný programátor TL866 "nevládze" napáliť staršie typy Eprom - jeho max. výstupné napätie je cca 18V a to pre Eprom s potrebným 21V programovacím pulzom akosi už nie je to pravé orechové. Dtto platí aj pre ešte staršie Eprom pamäte kde je potrebný PGM pulz o ešte väčšom napätí a to 25V. Práve toto programátor PREPROM-02 hravo zvláda.

Poznámka:

Staršia dostupná verzia TL866 dodáva aj Vpp=21V, vtedy môžeme programovať priamo aj 21V typy a teda nevieme napáliť už iba tie EPROM čo vyžadujú Vpp=25V.


 

Programátor PREPROM-02 je dodávaný v úhľadnej (a na moje prekvapenie - je dosť veľká) plastovej krabici ktorá má ešte na sebe ďalší tvrdý papierový obal s fotografiou vlastného výrobku (úvodné foto).


Vovnútri krabice sa nachádza tiež napájací zdroj 12V/DC/0.4A - a ako býva zvykom u firmy ELNEC - mínus pól zdroja je vyvedený na strednom vývode, + pól je na jeho obvode, takže bacha na to, nezamieňať s tzv. "normálnym zdrojom" kde má stredný vývod na sebe + polaritu).


Polarita zdroja.

 

Programátor má v sebe zabudovanú ochranu proti prepólovaniu, pri použití opačne orientovaného napájacieho zdroja sa nič zlé nestane - akurát programátor nebude fungovať. Ešte upozorním na to, že originálny napájací zdroj dodáva na svojom výstupe nestabilizované DC napätie, na zdroji naprázdno som nameral na výstupe až 23.7V/DC, čo je skutočne hodne vysoká hodnota, manuál hovorí o tom že je tu možné tiež použiť napríklad napájanie aj 12V batériou  - napríklad 10x NiCd, alebo je možné použiť 12V akumulátor a podobne.


Ako som zistil, dobre tu funguje aj 15V/DC/1A spínaný zdroj (pozor, musí mať upravený výstup na opačnú polaritu, t.j. v strede treba mínus pól), poprípade ak máte zdroj čo dodá väčší prúd tak sa dá použiť tiež, ale pre prácu 1A zdroj s bohatou rezervou postačuje - súvisí to s tým, že potom takýto zdroj stačí aj na to ak je pripojený programátor PROM pamätí (modul 008 pre PROM 74188), originálny pôvodný zdroj už v tomto prípade nepostačuje - upozorňuje na to aj fa Elnec na svojich stránkach. Platí to potom aj pre použitie všetkých možných prídavných modulov. Ak nehodláte programovať s modulom 008 - originálny zdroj postačuje pre prácu s modulom x48, tu zháňať nový zdroj netreba.

 

Vkrabici bola priloýená aj disketa 3.5" s programovým vybavením pre použitie pod DOS-om (rok 1996). Ako bonus som od pôvodného majiteľa dostal ešte navyše modul x48, ktorý umožňuje programovanie obvodov rady 8748 a 8749 (toto určite ešte využijem). Tak isto je priložený káblik pre pripojenie programátoru na paralelný port. Káblik už priamo obsahuje zabudované dodatočné 100Ω odpory spomenuté priamo v manuáli, možno si nájdem čas a nakreslím jeho zapojenie.


Modul x48 pre programovanie mikroprocesorov rady 8748 a 8749.


Vlastný programátor PREPROM-02.

 

Aby som nezabudol, v krabici bol priložený manuál a tak isto aj stručný manuál pre modul x48. Materiály som naskenoval a prikladám ich:

Manual PREPROM-02.pdf (4,22 mb)

Manual PREPROM - modul x48.pdf (216,69 kb)


(Tu osobne mám dosť veľkú výhradu k podloženiu vlastného textu v týchto návodoch modrou farbou. Modrá je síce dobrá, ako hovorí jeden volebný program, ale našťastie tento slogan nikto iný reálne vo svojich manuáloch asi nepoužíva ...)

 

Vlastné programové vybavenie pre prácu pod DOS-om a tiež verzia pre Win je stále dostupné na stránkach firmy ELNEC v časti o už nepodporovaných programátoroch. Doposiaľ som pri krátkom hľadaní na webe našiel 4 verzie programového vybavenia pre prácu pod DOS-om (vydané postupne v rokoch 1993, 1994, 1996 a 2003) a jednu verziu pre Win 98/98SE/ME/NT/2000/XP (rok vydania 2008), tá beží aj na Win7/32/64bit (táto verzia je najkomfortnejšia), podmienkou je samozrejme mať na počítači k dispozícii paralelný port pre tlačiareň - staršie PC a staršie ntb (vzácnejšie) tejto podmienke vyhovujú.

Neskorá DOS-ová verzia programového vybavenia z roku 2003 štartuje na 486 DX2-66MHz (Globalyst 510) presne 130 sekúnd ... /tu už zjavne 486-ka stráca dych, jeho HDD tak isto nepatrí medzi rýchliky/ takže spustiť to a ísť si urobiť kávu je určite ten správny postup. Je to dané aj tým že tento program je už určený pre viacero druhov programátorov (JetProg, LabProg+, LabProg-48LV, SmartProg, T51prog, 51&AVprog, PIKprog+, PIKprog, SEEprog, PREPROM-02) a pri svojom štarte automaticky preskenuje ktorý programátor je k nemu pripojený. Po vlastnom naštartovaní programu už všetky úkony zbiehajú rýchlo a bez problémov. /Tu sa zjavne počíta že je k dispozícii minimálne stroj s procesorom aspoň PIII-500MHz, teda zjavne iná kategória ako 486-ky, stále sa bavím o verzii programu rok 2003./ Staršie spomínané  DOS-ové verzie reagujú bleskovo, spustenie programu je tu rýchle (rok ´93,´94 a ´96) aj na spomenutej 486-ke, sú podstatne menej náročné na rýchlosť HW - sú určené priamo a iba pre PREPROM-02.

____________________________________________________________

Toto sú existujúce prídavné moduly pre PREPROM-02:

 

___________________________________________________________

Poznámka z 18.07.2023:

Dnes otestovaný štart DOS-ovej programovej verzie (2003) na notebooku IBM ThinkPad T21, procesor PIII 850MHz. Doba štartu je "celých" 5 sekúnd ... - je to celkom rozdiel oproti 486-ke.

____________________________________________________________

Napaľoval som Eprom pamäte vo všetkých programových verziách - od najstaršej k najnovšej (DOS verzie až Win) - ani v jednom programe som nenašiel problém a program v spolupráci s programátorom nikde a nikdy nezaváhal.


Pri prechádzaní webovými stránkami som objavil fotografiu kópie PREPROM-02 (môj kus má ešte stále zospodu originálne blendovanie farbou proti otvoreniu), ukazuje sa že sa nejedná zvnútra o žiadne "orezávatko", obsahuje ak som dobre počítal 37 čipov, tranzistorov je tuším 23 kusov, nie sú v tom započítané výkonové tranzistory a asi aj nejaké tie stabilizátory umiestnené na chladičoch. A vďaka tomu po čase už začínam celkom chápať vysokú cenu za ktorú sa vtedy predával (vtedy som nebol ochotný "vysoliť" požadovanú sumu, stačil vlastnoručne postavený programátor - a to na hodne dlho). Na druhú stranu - firma tu na to vtedy mala monopol a cenu vyšróbovala naozaj hodne, hodne vysoko.

 

Kópia PREPROM-02, vľavo rozložené, napravo dosky nasunuté na seba.


A toto je pravdepodobne originál. Zaujímavé je riešenie chladenia pomocu Al L profilu, asi je to dané úsporou miesta, teda je možné

potom použiť menšiu krabičku na programátor.

 

Programátor PREPROM-02 sa stále /samozrejme pri troške šťastia/ dá zohnať napríklad na bazoši (sk alebo cz) za rozumnú cenu, poprípade sa tam pošťastí nájsť v ponuke aj jeho výkonnejšieho modernejšieho bratríčka - PREPROM-02aLV, ktorý je ale už z hľadiska HW úplne iné riešenie (ale stále tak isto komunikuje cez paralelný port). Možnosť programovať staršie typy pamätí je pre nás čo sa zaoberáme starými 8-bitmi teraz na nezaplatenie.

____________________________________________________________

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

27. 10. 2021 11:39:42 #

trackback

10_2021 Blog, Notes.

10_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: