USBprog ver 4.01.

By Administrator at apríla 02, 2024 07:50
Filed Under: SBC8085-NCB85

Ako som už pred časom avizoval autor USBprogramátoru Štefan Kičina pracoval na ďalšej verzii zariadenia a to s vylepšenými vlastnosťami, dnes je to už USBprog verzie 4.01. Zameriam sa na rozdiely, základné veci zostali a teda tie popisovať nebudem, sú už popísané vo verzii 1.00 USBprog.


USBprogramátor verzia 4.01


Základný rozmer zariadenia sa nezmenil, zostalo aj pôvodné pripojenie cez microUSB konektor. Napájanie celého programátoru si aj táto verzia "berie" z USB konektoru /na výrobu potrebných napätí sú v ňom použité DC/DC meniče/ a tak teda netreba žiadne ďalšie napájanie, toto je hodne, hodne sympatické. ja som zase použil pomocnú doštičku pod programátor ktorá priamo podopiera microUSB konektor a teda bráni jeho možnému "vylomeniu", predsa len som radšej pri používaní opatrný. Zmenilo sa farebné označenie niektorých použitých LED diód, ale to samozrejme na funkčnosť nemá žiaden vplyv. Ak by nebola zmena vo farbe použitých LED tak sa podľa vrchnej strany ani nedá poznať že máme pred sebou novú verziu zariadenia.


Spodná strana - programátor USBprog verzia 4.01


Ak sa pozrieme na stranu súčiastok tak tu je vidieť že tých súčiastok je tu naozaj hodne /všetko SMD/ a že ich aj pribudlo, osadenie je naprosto bezchybné. Teraz máme k dispozícii automatické nastavovanie potrebného napaľovacieho napätia priamo programom /teda už ho netreba ručne nastavovať .../, toto je veľmi príjemná zmena, hlavne pre menej skúsených userov zariadenia. Procesor ATMEL 324 /beží na 16MHz/ teraz zvláda aj prepínanie medzi typmi EPROM 2716 a 2732 - teraz už netreba použiť pomocný socket pri programovaní obvodu 2732, zase je to vo výsledku jednoduchšie pri použití - za tieto pridané vlastnosti palec nahor !

 

Časy programovania Eprom 2716 a Eprom 2732 sú fakticky totožné s prvou verziou programátoru, takže ich tu neuvádzam, hlavne je to dané dĺžkou programovacieho pulzu, pri 50ms pulze trvá napálenie naozaj dlhšie ako keď je použitý 10ms pulz /týka sa niektorých Eprom/.

 

Teraz sa pozriem na tabuľku výberu možných obvodov na programovanie:

 

V programe pribudla ešte jedna vec - a to že na konci súborovej tabuľky sa vypíše CRC32 /kontrolný súčet/ - za toto zase palec nahor ! Uvedené typy Eprom z tabuľky veľmi často používajú dodnes počítačoví 8-bit nadšenci a moderné programátory to vo svojom portfóliu už viac-menej ignorujú - a to už dlhú dobu. Extra zmienim možnosť programovať "trojnapäťovú" Eprom 2708 a je tu aj 2532 - toto síce potrebuje malá skupinka, ale bez programátoru to akosi nejde, že ...

 

Ak sa nastavíte na konkrétny typ Eprom tak sa vypíše jej programovacie napätie a tak isto aj dĺžka  programovacieho pulzu.

 

Nasleduje programovanie PROM, všetky 3 typy sú tie isté ako v prvej verzii, pre programovanie je potrebné použiť rovnakú nadstavbu /redukciu/ ako predtým. Pri nastavení konkrétnej PROM nás program vyzve na založenie redukcie /robí vždy ak je redukcia potrebná/.

 

Dtto platí aj pre programovanie mikroprocesorov  8748 a 8749, zase treba použiť prípravok /redukciu - je rovnaká ako v prvej verzii/.


Poslednou pridanou funkciou tejto verzie programu je programovanie GAL obvodov. Tu je tak isto potrebné použiť prípravok /redukciu/ navyše. Zase je automaticky nastavené potrebné PGM napätie, v tomto prípade cez PWM moduláciu. Zase sa jedná o vec kde si nové programátory s niektorými konkrétnymi GAL obvodmi už nevedia "poradiť".


 

Programové vybavenie veľkostne výrazne "nabobtnalo", to je ale naprosto v poriadku, programátor poskytuje na displeji skutočne hodne dodatočných informácií a tak uľahčuje našu prácu pri jeho používaní. Je to stále malé, ľahké, vie toho výrazne viac a hlavne pracuje zo súčiastkami s ktorými už nové programátory vôbec nepočítajú a teda nemajú v ich svojom zozname podporovaných obvodov, alebo majú výrazne menší rozsah použitých typov s ktorými ešte ako-tak spolupracujú.

 

USBprog ver. 4.01 je malý šikovný pomocník ktorý mimo iného môže byť vhodným doplnkom pre niekoho kto má doma napríklad TL866(II) a nevie pracovať zo súčiastkami ktoré moderný programátor už jednoducho nemá k dispozícii.  


Ja už len dodám že tento programátor /a aj dodatočné redukcie/ s novým programovým vybavením autor zariadenia práve ponúka na predaj na stránkach bazos.sk, autor k zariadeniu  posiela mailom kompletné programové vybavenie, podrobný manuál + bootloader pre nový firmware.


/Popis redukcií pre PROM, mikroprocesory 8748 a 8749 bol popísaný pri popise USBprog verzie 1.00./

Odkazy na články o USBprog verzia 1.0:

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: